2017-12-07 08:26:41
Φωτογραφία για Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέστη στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Προστάτη του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου, που πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων στον Πειραιά.

Χθες, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος παρέστη στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου στον Όρμο Κορθίου στην Άνδρο.

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας απηύθυνε τον εξής χαιρετισμό:

«Με θρησκευτική κατάνυξη, εθνική ανάταση και υπερηφάνεια είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε τον Άγιο Νικόλαο. Τιμούμε με χριστιανική ευλάβεια και βαθιά πίστη τον Άγιο, που ως προστάτης του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, του Λιμενικού Σώματος, των Ελλήνων ναυτικών και των ψαράδων, αλλά και των νησιωτών, μας υπενθυμίζει πως τα θεμέλια του Ελληνικού Έθνους είναι θαλασσινά, ότι Ελλάδα και θάλασσα είναι έννοιες αλληλένδετες.

«Μέγα το της θαλάττης κράτος» έγραψε ο Θουκυδίδης. Το ιστορικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας, επιβεβαιώνει περίτρανα τη ρήση του μεγάλου ιστορικού.


Η γεωπολιτική σύνθεση της χώρας μας με τα χιλιάδες νησιά όρισε την ιστορική μοίρα μας ως λαό μέσα στους αιώνες. Η τεράστια σημασία της θαλάσσιας ισχύος για την ασφάλεια και την επιβίωση του έθνους μας, «ζύμωσε» τον Έλληνα με το υγρό στοιχείο και τον ανέδειξε στους πιο ικανούς ναυτικούς στον κόσμο.

Η σημερινή εορτή συμβολίζει την ταύτιση μιας κατεξοχήν ναυτικής χώρας με το Πολεμικό της Ναυτικό, που ποτέ δεν υπέστειλε τις Σημαίες του και με τη δυναμική του παρουσία αποτρέπει την αμφισβήτηση από οποιονδήποτε επιβουλεύεται τα όσια και τα ιερά της Πατρίδας.

Βασική συνιστώσα της θαλάσσιας ισχύος της χώρας μας, είναι τα πολεμικά πλοία με τα πληρώματα τους και αποτελούν τα ακοίμητα θαλασσινά φρούρια της Πατρίδας. Φρούρια τα οποία τιμούν καθημερινά τη μνήμη των ναυμάχων δημιουργών της ελεύθερης Ελλάδας. Οι μορφές του Ανδρέα Μιαούλη, του Κωνσταντή Κανάρη, του Παύλου Κουντουριώτη, του Βασίλη Λάσκου, του Μίλτου Ιατρίδη, του Ελευθέριου Χανδρινού και των υπολοίπων ηρώων είναι παντοτινά παρούσες και συντροφεύουν κάθε πολεμικό πλοίο.

Σήμερα όμως εορτάζει και το Εμπορικό μας Ναυτικό, μόνιμος πρεσβευτής της χώρας μας και συνδετικός κρίκος της μητέρας Πατρίδας με τους απόδημους Έλληνες. Τα εμπορικά μας πλοία μεταφέρουν σε όλο τον κόσμο το μήνυμα της αιώνιας Ελλάδας, το μήνυμα της αυτοπεποίθησης και της ελευθερίας. Η ελληνική ναυτιλία δημιουργώντας πλούτο, απασχόληση, πρόοδο, είναι πρωτοπόρος στην οικονομική μας ανάπτυξη και συνεισφέρει τα μέγιστα στην εθνική μας προκοπή.

Σήμερα γιορτάζει το Λιμενικό μας Σώμα. Θέλω δημόσια, στην εορτή του Αγίου Νικολάου, να δώσω τον έπαινο στους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος, για μία ακόμη μεγάλη επιτυχία τους, τον εντοπισμό τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών. Αποδεικνύουν καθημερινά ότι είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε απειλή.

Η πατρίδα μας βρίσκεται σε μία περιοχή με τεράστια γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία. Υπό το πρίσμα αυτό και λόγω της αστάθειας στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, είναι αναγκαία η διατήρηση ισχυρού Πολεμικού Ναυτικού.

Ιδιαίτερα τον τελευταίο καιρό, η επιτυχής αντιμετώπιση των κινδύνων και προκλήσεων που αναδύονται επιβάλλει εθνική ομοψυχία, ηθικό, οργάνωση και ετοιμότητα.

Το μήνυμα και η απάντηση, σε όλους αυτούς οι οποίοι τολμούν να αμφισβητούν τις διεθνείς συνθήκες και το διεθνές δίκαιο, είναι η προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών που αποτελούν θέματα αδιαπραγμάτευτα.

Tο Πολεμικό  Ναυτικό σε όλες τις φάσεις της ιστορίας του έδωσε το παρόν, πολέμησε για τις αξίες, τιμώντας τις παραδόσεις του έθνους. Σήμερα παραμένει στις θαλάσσιες επάλξεις ως ο άγρυπνος φύλακας της τιμής και της αξιοπρέπειας της Πατρίδας. Έχει δημιουργήσει σε όλα τα μήκη και πλάτη της ελληνικής επικράτειας, ένα οργανωμένο πλέγμα για την πρόληψη, την αποτροπή και είμαι βέβαιος ότι το Πολεμικό μας Ναυτικό εάν χρειασθεί θα αντιμετωπίσει άμεσα οποιαδήποτε πρόκληση ή αμφισβήτηση των εθνικών μας δικαίων.

Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο κύριος παράγοντας και ένας από τους σημαντικότερους πολλαπλασιαστές ισχύος της χώρας μας είστε εσείς τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού. Εσείς που έχετε επωμιστεί το χρέος της υπεράσπισης των θαλασσίων συνόρων μας. Η συμβολή σας είναι καθοριστική για την εθνική μας ανεξαρτησία και ελευθερία.

Θέλω, λοιπόν, σήμερα, εκ μέρους του Πρωθυπουργού, της Κυβέρνησης αλλά και όλου τους έθνους να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας προς όλους εσάς. Σας αξίζει ο δημόσιος έπαινος και ο σεβασμός, γιατί κρατάτε άσβεστη τη μεγάλη και ένδοξη παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού. Η πρόσφατη απώλεια ενός από τους τελευταίους επιζώντες του θρυλικού αντιτορπιλικού «ΑΔΡΙΑΣ», του Δημήτριου Γαβαλά, μας υπενθύμισε το γεγονός ότι η παράδοση του Πολεμικού Ναυτικού έχει αποτύπωμα αναλλοίωτο στο χρόνο.

Στη σημερινή εορτή όμως, ζητώ να μνημονεύσουμε και τα παλικάρια των Ιμίων, της Κινάρου και όλους εκείνους που φυλάσσοντας νυχθημερόν τις θαλάσσιες Θερμοπύλες δεν είναι πια μαζί μας, και αυτή η αναφορά είναι η ελάχιστη τιμή και αναγνώριση στη δική τους θυσία.

Γιατί αν σήμερα μπορούμε να είμαστε όρθιοι και αποφασισμένοι, είναι γιατί τα στελέχη του Πολεμικού μας Ναυτικού και το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, κρατούν πάντα ψηλά τη σημαία της ελευθερίας και της ισχύος της πατρίδος, θυσιάζοντας ακόμη και την ίδια τους τη ζωή.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι εποχές που τις σημαίες τις έπαιρνε ο αέρας έχουν παρέλθει. Όσο υπάρχει έστω και ένας ζωντανός επάνω σε ελληνική γη, σε ελληνική βραχονησίδα, οι σημαίες θα είναι ψηλά και θα αντικαθίστανται μόνο όταν φθαρούν για να μπουν καινούριες.

Γνωρίζοντας ότι βρίσκεστε σε υψηλό βαθμό εγρήγορσης και εκτελείτε άριστα την υψηλή σας αποστολή, σας καλώ να συνεχίσετε να αντλείτε δυνάμεις και έμπνευση από τη λαμπρή μας ναυτική παράδοση και όλους εκείνους που θυσιάστηκαν στο διάβα των αιώνων για τα ιδανικά του ελληνισμού και της πίστης μας.

Η χρονιά που έρχεται, είναι χρονιά που πλέον η Ελλάδα μπαίνει στη διαδικασία της εκμετάλλευσης του υποθαλάσσιού της πλούτου. Αυτό σημαίνει ότι και ο τομέας ευθύνης του Πολεμικού Ναυτικού θα μεγαλώσει, θα επεκταθεί. Χρειάζεται, λοιπόν, η βοήθεια όλων στην ενίσχυση των μέσων αλλά και του προσωπικού.

Εύχομαι ο Άγιος Νικόλαος να χαρίζει σε όλους υγεία, οικογενειακή ευτυχία και σε όσους είναι «εν πλω», να τους δίνει δύναμη και να τους προστατεύει.

Ζήτω το Έθνος.

Ζήτω το Πολεμικό Ναυτικό».
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ