2017-12-07 12:34:19
Φωτογραφία για Κύπρος: Δεν έχει τέλος ο πόλεμος για το χαλούμι
Μαίνεται ο διαρκής πόλεμος για την κατοχύρωση του χαλουμιού, του πρώτου εξαγώγιμου προϊόντος της Κύπρου, καθώς Υπουργείο Γεωργίας και Παγκύπριος Σύνδεσμος Αγελαδοτρόφων εξακολουθούν να «βρίσκονται στα μαχαίρια», λόγω των χειρισμών που ακολουθεί η Κυβέρνηση.

Επιπλέον, νέα ένταση πυροδότησαν οι αναφορές που ακούστηκαν στη Βουλή περί «χαλουμοειδών» που παράγονται και διακινούνται στην Ευρώπη.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σχετικά με τον όρο «χαλουμοειδή» για τα προϊόντα που μοιάζουν, αλλά δεν είναι χαλούμι, ανέφερε ότι πρόκειται για έναν όρο που χρησιμοποίησαν οι αγελαδοτρόφοι στη Βουλή.

«Το πρότυπο του χαλουμιού έχει ξεκαθαρίσει με γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας από το 2012. Εκείνη τη χρονιά, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέταζε τον φάκελο του χαλουμιού, η Κυπριακή Δημοκρατία είχε ερωτηθεί για τα ποσοστά
. Δεν μπορείς να κατοχυρώσεις ένα προϊόν και η ποσόστωση του γάλακτος να είναι ελεύθερη. Η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας γνωμάτευσε ότι το χαλούμι έχει ως ελάχιστη ποσόστωση 50% αιγινό και πρόβειο γάλα. Στην πορεία, για να βοηθήσει τη βιομηχανία, η προηγούμενη Κυβέρνηση είχε εκδώσει ένα διάταγμα το οποίο επέτρεπε κατά την παρασκευή του χαλουμιού, για κάποιους μήνες όπου η παραγωγή του γάλακτος ήταν μεγάλη, να περιέχει 35% αιγοπρόβειο και για άλλους μήνες 23%», είπε. 

Ερωτηθείς αν η Νομική Υπηρεσία είναι όντως ο κατάλληλος φορέας για να γνωμοδοτήσει σχετικά με το χαλούμι, ο Υπουργός Γεωργίας απάντησε ότι αυτός είναι ο νομικός σύμβουλος του κράτους. 

«Δεν μπορεί κανένας υπουργός να μεταφράζει το όποιο πρότυπο υπάρχει», σημείωσε κι επανέλαβε ότι δεν μπορεί να κατοχυρωθεί με κανέναν τρόπο το προϊόν που θα ονομάζεται χαλούμι, είτε ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης είτε ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, χωρίς να περιέχει 50% αιγινό και πρόβειο γάλα. 

«Ο ΠΟΑ δεν θέλει την κατοχύρωση του χαλουμιού, διότι θα πληγούν τα συμφέροντά της. Κάποιοι άλλοι μιλούν για πιο σωστή κατοχύρωση. Δεν υπάρχουν δυο κατοχυρώσεις», τόνισε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να κατατεθεί φάκελος που να περιλαμβάνει όλη την γκάμα των προϊόντων χαλουμιού. 

Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής του Παγκύπριου Οργανισμού Αγελαδοτρόφων Νίκος Παπακυριακού, μιλώντας στην εκπομπή και αφού σημείωσε ότι ο κος Κουγιάλης αποφεύγει να έρθει σε απευθείας διάλογο μαζί του στα τηλεοπτικά κανάλια, ανέφερε ότι τα ίδια τα στοιχεία τον διαψεύδουν.

«Προσπαθεί με διάφορες προφάσεις και στοιχεία που δεν ευσταθούν, να αποδείξει ότι κάνει σωστά τη δουλειά του, ενώ αυτή τη στιγμή κινδυνεύει να χαθεί το πρώτο εξαγώγιμο προϊόν της Κύπρου, το οποίο αυξάνεται με ρυθμούς 26%», είπε.

Όπως τόνισε, οι αγελαδοτρόφοι δεν είπαν ποτέ ότι είναι ενάντια στην κατοχύρωση του χαλουμιού, αλλά ενάντια στην «κακή κατοχύρωση», η οποία θα φέρει άμεση και μεγάλη πτώση στις εξαγωγές, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να παίζει με αυτά τα ποσά, απλώς για να πει ότι «κατοχύρωσε το χαλούμι».

Πρόσθεσε, δε, ότι στο εξωτερικό παράγονται «διάφορα χαλούμια», χωρίς να γίνονται ουσιαστικές ενέργειες από την πλευρά της Κύπρου ώστε όλο αυτό να σταματήσει.

«Οι εταιρίες του εξωτερικού δεν θα περιμένουν εμάς να παράγουμε χαλούμι», είπε, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός αποφεύγει επιμελώς να τοποθετηθεί δημοσίως σχετικά με το ενδεχόμενο πτώσης των εξαγωγών με βάση τον συγκεκριμένο φάκελο κατοχύρωσης.

Ο κ. Παπακυριακού έθεσε, επίσης, το ζήτημα που αφορά στις φυλές των αιγοπροβάτων, λέγοντας ότι δεν περιλαμβάνονται όλες στον φάκελο, εκφράζοντας την άποψη ότι ο Υπουργός δεν λέει την αλήθεια στους αγελαδοτρόφους, πετώντας το μπαλάκι στην εταιρία ελέγχου που ορίστηκε από τον ίδιο.

Σχετικά με τις αναφορές περί «χαλουμοειδών», ο κ. Παπακυριακού είπε πως ο ίδιος χρησιμοποίησε τον συγκεκριμένο όρο για να επισημάνει ότι στο εξωτερικό παράγονται διάφορα είδη χαλουμιού, όπως κι αν αυτά ονομάζονται.

«Αν εγκριθεί ο φάκελος, αυτό που θα συμβεί είναι ότι οι εξαγωγές μας θα μειωθούν και θα παραγγελθούν "χαλουμοειδή" από τις άλλες χώρες. Ο κ. Κουγιάλης είπε για διάφορα χαλουμοειδή που παράγουμε στην Κύπρο. Υπάρχουν διάφορα είδη, με την εξέλιξη της αγοράς, όπως τα χαλούμια λάιτ ή με γεύσεις. Αυτά, ο κ. Κουγιάλης θεωρεί ότι δεν θα πρέπει να μπαίνουν στην αγορά, αλλά αυτά είναι το 35% των εξαγωγών», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την παραγωγή στα κατεχόμενα, ο κ. Παπακυριακού σημείωσε ότι ο Υπουργός Γεωργίας πρόσθεσε στον φάκελο τη λέξη «hellim», η οποία δεν υπήρχε και αφορά σε ένα ξεχωριστό τουρκοκυπριακό προϊόν, κάτι που είχε απορριφθεί από το δικαστήριο κατά την κατάθεση του προηγούμενου φακέλου.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ