2017-12-07 15:06:14
Φωτογραφία για Παράταση στο θρίλερ των bitcoins
«Στη ζυγαριά της Δικαιοσύνης κρίνεται και το μέλλον της οικογένειάς μου». Με αυτά τα λόγια 

έκλεισε την κατάθεσή του χθες στο ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου ο Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός πλέον και ως «Mr Bitcoin». Ηταν η μοναδική στιγμή επίκλησης στο συναίσθημα σε μια δίωρη συνεδρίαση που εστίασε σε πρωτόγνωρα για τα δικαστικά χρονικά της χώρας τεχνολογικά θέματα. Η εισαγγελέας τάχθηκε υπέρ της έκδοσης του 38χρονου Ρώσου στις ΗΠΑ και το ψυχροπολεμικό θρίλερ έλαβε παράταση μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη, όταν θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Ο Αλεξάντερ Βίνικ κατηγορείται από τις αμερικανικές αρχές για ξέπλυμα χρήματος μέσω της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e. Συνελήφθη τον περασμένο Ιούλιο στη Χαλκιδική, όπου παραθέριζε με την οικογένειά του, και οι ΗΠΑ ζητούν την έκδοσή του. Ο ίδιος χθες επανέλαβε ότι είναι αθώος.

Πρώτος κατέθεσε ως μάρτυρας ο Μανώλης Σφακιανάκης, πρώην επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
. Ξεκαθάρισε ότι δεν επρόκειτο να εισέλθει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά ότι σκόπευε να συνεισφέρει μόνο με τις γνώσεις του ως πραγματογνώμονος. Επιχείρησε να εξηγήσει τι είναι τα ψηφιακά νομίσματα τύπου bitcoin και διαχώρισε το κομμάτι της ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων με αυτό των εμπορικών συναλλαγών (τη μετατροπή των bitcoins σε συμβατικά νομίσματα). Σε αυτό τον άξονα κινήθηκε έπειτα και η βασική υπερασπιστική γραμμή των συνηγόρων του Βίνικ, με σκοπό να αποδείξουν ότι δεν είναι εφικτή η νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε πλατφόρμες ανταλλαγής κρυπτονομισμάτων.

Ο δεύτερος μάρτυρας, ο επιχειρηματίας Σεργκέι Μάιζους, δεν πρόλαβε να επεκταθεί σε τεχνικά ζητήματα. Ξεκαθάρισε ότι αυτός είναι μεγαλομέτοχος σε εταιρείες ηλεκτρονικών συστημάτων πληρωμών που δραστηριοποιούνται στην Κύπρο, στην Τσεχία, στη Μεγάλη Βρετανία και στη Ρωσία και ανέφερε ότι διακόπηκε προσωρινά η λειτουργία της πλατφόρμας BTC-e μετά τη σύλληψη του Βίνικ τον Ιούλιο. Φορώντας χακί μπουφάν, τζιν παντελόνι και μπλούζα με το έμβλημα του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, ο Μάιζους εξήγησε αργότερα στην «Κ» ότι επλήγη η φήμη του από τη συγκεκριμένη υπόθεση και δέχθηκε απειλές κατά της ζωής του, καθώς ορισμένα δημοσιεύματα είχαν συνδέσει το όνομά του με την πλατφόρμα BTC-e. Γι’ αυτό και στις 25 Οκτωβρίου κατέθεσε αγωγή στην Κύπρο κατά του Βίνικ και 16 εταιρειών διεκδικώντας 200 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη.

Ο Βίνικ υποστήριξε ότι δεν έκρυψε ποτέ την ταυτότητά του στον κυβερνοχώρο και ότι λειτουργούσε ως εμπειρογνώμονας σε θέματα κρυπτονομισμάτων. Επανέλαβε, όπως είχε δηλώσει τον Νοέμβριο σε συνέντευξή του στην «Κ», ότι δεν ήταν μόνιμος υπάλληλος στην BTC-e και παρείχε γνωμοδοτική υπηρεσία και σε άλλες εταιρείες. Οι συνήγοροί του Αλέξανδρος Λυκουρέζος, Νικόλαος Πατεράκης και Ηλίας Σπυρλιάδης υποστήριξαν, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχουν κενά στις μαρτυρικές καταθέσεις δύο Αμερικανών πρακτόρων που περιλαμβάνονται στη δικογραφία. Ακόμη τόνισαν ότι δεν προκύπτει από τη δικογραφία ότι ο Βίνικ είχε γνώση συγκεκριμένων παράνομων πράξεων τα έσοδα των οποίων κατηγορείται ότι ξέπλυνε.

Οταν ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση, ο Βίνικ μοιράστηκε και πάλι τις χειροπέδες με τον Τιαμίν Γου, 52χρονο Κινέζο εκζητούμενο για άλλη υπόθεση. Είχαν μεταχθεί μαζί το πρωί από τις φυλακές Κορυδαλλού, όπου κρατούνται. Ο Γου συνελήφθη τον Φεβρουάριο στην Αθήνα κατηγορούμενος από τις ΗΠΑ για προμήθεια απαγορευμένου στρατιωτικού υλικού (κεραία και μόντεμ). Και η απόφαση της δικής του έκδοσης ή μη στις ΗΠΑ θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τετάρτη.

kathimerini.gr
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ