2017-12-08 00:45:12
Φωτογραφία για Υπ. Υγείας: Εντός του 2018 η Επιτροπή για την αξιολόγηση της τελικής τιμής αποζημίωσης ενός φαρμάκου
Η ανάγκη εφαρμογής του συστήματος Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (HTA), επισημάνθηκε στο συνέδριο "Pricing & Reimbursement Conference" και όπως είπε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γεώργιος Γιαννόπουλος, η σημερινή ημερίδα συμπίπτει χρονικά με τη λήξη της διαβούλευσης για το σχέδιο νόμου για το ΗΤΑ.

Capital.gr

Ανακοίνωσε ότι μέσα στο 2018 θα προχωρήσει η θεσμοθέτηση επιτροπής διαπραγμάτευσης, που θα έχει ρόλο στην αξιολόγηση της τελικής τιμής και αποζημίωσης ενός φαρμάκου και αμέσως μετά θα γίνει το ίδιο και για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Εξήγησε ότι η επιτροπή παρακολούθησης της φαρμακευτικής δαπάνης έχει τις εξής αρμοδιότητες: την κατάρτιση και επικαιροποίηση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την παρακολούθηση φαρμακευτικής δαπάνης στα νοσοκομεία και τη δημιουργία νέου μητρώου φαρμάκων για την ανταλλαγή πληροφοριών μέσω ειδικών κωδικών.

Όπως είπε, θα δημιουργηθεί μία νέα ενοποιημένη πλατφόρμα για προεγκρίσεις φαρμάκων υψηλού κόστους, για την αξιολόγηση φαρμάκων εκτός ενδείξεων και άλλες διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν ανεξάρτητες μεταξύ τους και χρονοβόρες. Επίσης, θα δημιουργηθεί μητρώο για τις νεοπλασματικές νόσους. Η τιμολόγηση, ανατιμολόγηση, αποζημίωση και τα ποσοστά ασθενών θα εξεταστούν σε μία ενιαία βάση.

Ο κ. Γιαννόπουλος είπε επίσης, ότι θα γίνει αποτίμηση της ανάγκης για κάθε θεραπευτική κατηγορία και αμέσως μετά θα οριστούν οι αντίστοιχοι κλειστοί προϋπολογισμοί. Τόνισε ότι όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές έρχονται για να αντικαταστήσουν στο μέλλον οριζόντια μέτρα, όπως τα rebates και τα clawback.

"Χάσαμε πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Οι τιμές ανέβαιναν χωρίς πλαίσιο λογικής, ενώ δεν υπήρχε σύστημα αποζημίωσης. Σήμερα ακολουθούμε παρεμβάσεις. Πρέπει όλοι μας να προχωρήσουμε σε διάλογο, για να πάμε γρήγορα στην επόμενη ημέρα. Το νέο νομοσχέδιο αποτελεί πρόκληση για όλους" τόνισε η Δέσποινα Μακριδάκη, αντιπρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωση Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων (ΠΕΦΝΙ).

"Η έννοια της αποζημίωσης δεν υπήρχε πριν την κρίση" δήλωσε από την πλευρά του ο Ιωάννης Ποδηματάς, ειδικός σύμβουλος φαρμακευτικής πολιτικής του γγ του υπουργείου Υγείας. Σημείωσε ότι η θετική λίστα έχει 7.000 κωδικούς, εκ των οποίων οι 5.000 καταγράφουν πωλήσεις και αν εξαιρέσουμε τα γενόσημα μένουν μόλις 1.700 κωδικοί που αντιστοιχούν στο 50% της δαπάνης και αυτό "δεν είναι λογικό".

Όπως είπε, "μόλις οι 3.000 κωδικοί έχουν λιανική τιμή μεγαλύτερη από την τιμή αποζημίωσης και αυτό είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικό σύστημα αποζημίωσης" και κατέληξε ότι "το νέο σύστημα ΗΤΑ αποτελεί μία αναγκαιότητα".

Απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο διακριτό και καθαρό

Οι διαδικασίες του ΕΟΦ αφορούν την πρόσβαση των ασθενών στις φαρμακευτικές αγωγές τους. Αυτό έχει άμεση σχέση με την τιμολόγηση και είναι απαραίτητο ένα νομικό πλαίσιο διακριτό και καθαρό, ανέφερε κατά της ομιλία της η Κατερίνα Αντωνίου, πρόεδρος του ΕΟΦ.

Πρόσθεσε ότι η διαδικασία τιμολόγησης νέων προϊόντων γίνεται 4 φορές το χρόνο, οι ανατιμολογήσεις 2 φορές το χρόνο, ενώ από φέτος γίνεται τιμολόγηση για τα ΜΗΣΥΦΑ, επίσης 2 φορές το χρόνο.

Στην Ελλάδα είχαμε ακριβά, πρωτότυπα και ακριβά γενόσημα φάρμακα. Οι ανατιμολογήσεις της περιόδου 2015-2017 αφορούσαν 7.500 προϊόντα, εκ των οποίων 2.500-3.500 υπέστησαν μείωση τιμών. Για παράδειγμα, 737 off patent προϊόντα έχουν χαμηλότερη τιμή από το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων της Ευρώπης. Αυτό μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην απόσυρση φτηνών προϊόντων και την υποκατάστασή τους από ακριβότερα on patent στις ίδιες κατηγορίες.

Και στα γενόσημα σημειώθηκαν μεγάλες μειώσεις, χαμηλότερες από το χαμηλό μέσο όρο της Ευρώπης. Όλες αυτές οι στρεβλώσεις θα αντιμετωπιστούν με μεταρρυθμίσεις όπως η δημιουργία του συστήματος ΗΤΑ, η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων και η υποχρεωτική εφαρμογή θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ