2017-12-09 11:18:45
Φωτογραφία για Γ. ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ: ΕΠΑΝΑΚΙΝΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Την πεποίθηση ότι η επίσκεψη Ερντογάν είναι ιστορική και διαμορφώνει μια νέα θετική αφετηρία και δυναμική για την προσέγγιση Ελλάδας - Τουρκίας, με προϋπόθεση τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, εκφράζει ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, λίγες μόλις ώρες μετά την αναχώρηση από την Ελλάδα του προέδρου της Τουρκίας. Ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο, σημειώνει μάλιστα ότι η επίσκεψη ήρθε σε μια στιγμή κρίσιμη, κατά την οποία η γειτονική χώρα βρίσκεται σε ένταση με πολλά ευρωπαϊκά κράτη και επισημαίνει ότι το θετικό κεκτημένο από την παρουσία Ερντογάν στην Ελλάδα είναι ότι άρχισε εκ νέου ο διάλογος στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και με πρόθεση και των δύο πλευρών να συζητήσουν με ειλικρίνεια και καλή διάθεση.

Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο κ. Κατρούγκαλος διευκρινίζει ότι η προετοιμασία της επίσκεψης ήταν άρτια και πολύμηνη, υπογραμμίζοντας επίσης ότι η αναγκαιότητα της υπαγορεύθηκε από το γεγονός ότι «έπρεπε να αντιμετωπίσουμε τη συσσωρευμένη ένταση στις διμερείς σχέσεις»
. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνει ότι «λόγω της καλής προετοιμασίας της επίσκεψης πετύχαμε η συζήτηση να εξελιχθεί επί της ουσίας και μάλιστα με έναν τρόπο που, όπως φάνηκε από την όλη εξέλιξή της, στο τέλος δημιούργησε θετική δυναμική για τη συνέχιση του διαλόγου».

Σε ό,τι αφορά τη λήξη του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018 και την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών  σημειώνει ότι: «Η καθαρή έξοδος από το μνημόνιο προϋποθέτει αφ' ενός τη σταθεροποίηση της ανοδικής πορείας της οικονομίας και αφ' ετέρου την έξοδο στις αγορές. Και ως προς τα δύο αυτά ζητούμενα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Έχουμε το χαμηλότερο επίπεδο απόδοσης των ελληνικών ομολόγων από το 2009, πριν δηλαδή από την κρίση. Περαιτέρω, όλα τα ποιοτικά μεγέθη, και όχι μόνο η άνοδος του ΑΕΠ, φαίνεται ότι βελτιώνονται με τρόπο που δεν είναι αναστρέψιμος, αλλά σταθερός και σταθερά ανοδικός», αναφέρει.

Και ο Γιώργος Κατρούγκαλος προσθέτει: «Μετά τον Αύγουστο του 2018, δεν θα έχουμε πλέον την επιτροπεία των μνημονίων, αλλά την εφαρμογή και σε εμάς των γενικών κανόνων που βαρύνουν όλα τα κράτη μέλη. Θα βρισκόμαστε, συνεπώς, στην κατάσταση που είναι σήμερα η Πορτογαλία, με την υποχρέωση να τηρούμε τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας, γιατί όλες οι χώρες της Ε.Ε. υπόκεινται σε σχετικό έλεγχο ως προς το έλλειμμα, το χρέος κ.λπ., αλλά και τη δυνατότητα να αναπτύσσουμε τις δικές μας πολιτικές χωρίς προληπτικούς ελέγχους και κηδεμονία. Στο πλαίσιο αυτό, η Πορτογαλία, για παράδειγμα, κατάφερε να πετύχει μίωση του ελλείμματος, αυξάνοντας όμως ταυτόχρονα συντάξεις και μισθούς. Εγκαταλείποντας δηλαδή πλήρως τις πολιτικές λιτότητας». Η έξοδος από τα μνημόνια, κατά τον αναπληρωτή υπουργό, «είναι σημαντικός στόχος όχι μόνο από οικονομική άποψη, αλλά κυρίως από δημοκρατική, γιατί σηματοδοτεί την επιστροφή σε πλήρες καθεστώς λαϊκής, δημοκρατικής κυριαρχίας στη χώρα μας».

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ