2017-12-09 15:24:12
Φωτογραφία για Το θέμα των ελέγχων στα αεροδρόμια τέθηκε στη συνάντηση των Αρχηγών Ελλάδας-Γερμανίας
Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, είχε χθες επίσημη συνάντηση με τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Dr. Dieter Romann,στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Τα θέματα που κυριάρχησαν και συζητήθηκαν στη συνάντηση ήταν:

 

η επαναφορά των ελέγχων στα αεροδρόμια της Γερμανίας σε σχέση με τις πτήσεις που πραγματοποιούνται από την Ελλάδα και

 

 

η ενίσχυση της συνεργασίας για την πάταξη του σοβαρού διασυνοριακού οργανωμένου εγκλήματος.

 

 

Στη έναρξη της συνάντησης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

 

«Η Ελληνική και η Γερμανική Αστυνομία συνεργάζονται μεταξύ τους στενά για την καταπολέμηση όλων των μορφών της εγκληματικότητας, όπως αρμόζει σε σύγχρονες Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, ανταποκρινόμενες στις σύγχρονες προκλήσεις ασφάλειας.


 

Είναι βέβαιο ότι μία ενωμένη Ευρώπη μπορεί να σταθεί πιο αποτελεσματικά απέναντι στα θέματα αυτά, μέσω ενός ειλικρινούς διαλόγου, τόσο σε πολυμερές, όσο και σε διμερές επίπεδο. Προϋπόθεση είναι, ο διάλογος αυτός να βασίζεται στην αλληλεγγύη και στις κοινές μας Ευρωπαϊκές αρχές και παραδόσεις.…. »

 

Από την πλευρά του ο Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

 

«….Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω, ότι η συνεργασία μας σε διμερές επίπεδο στηρίζεται σε μία ειλικρινή σχέση και σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, όπως κι εμείς, γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά, ότι το θέμα της μετανάστευσης δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την αστυνομία, αλλά απαιτεί και χρήζει μίας επίσης πολιτικής, αν θέλετε, συνοδείας του όλου θέματος….»

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι δύο Αρχηγοί συμφώνησαν, ότι κρίνεται απαραίτητη η:

 

παράταση της παραμονής των Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, και αντίστοιχα των Γερμανών αστυνομικών στα αεροδρόμια που έχει προαποφασιστεί, με αύξηση κατά έναν αστυνομικό στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης,

 

 

επιπλέον αποστολή Ελλήνων αστυνομικών στα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Ντίσελντορφ,

 

 

παρουσία Έλληνα Αξιωματικού, ως συντονιστή – σημείο επαφής στο Αρχηγείο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, στο Πότσνταμ, με σκοπό τη δημιουργία κοινού πλαισίου για την αξιολόγηση δεδομένων και στοιχείων, της ελληνικής και γερμανικής πλευράς, καθώς και

 

 

περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο αστυνομιών στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος συμπεριλαμβανομένης της παράνομης διακίνησης ατόμων και της παράνομης μετανάστευσης.

 

 

Ο κ. Αρχηγός ΕΛ.ΑΣ. με δεδομένα τα στοιχεία των αποτελεσμάτων επί των ελέγχων, έθεσε θέμα έναρξης αξιολόγησης τους, με στόχο την άμεση σταδιακή αποκλιμάκωση τους. Παράλληλα υπογραμμίστηκε η ανάγκη ποιοτικής αναβάθμισης των ελέγχων προς όφελος των επιβατών, τονίζοντας ιδιαίτερα το σεβασμό στην αρχή της αναλογικότητας, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η συνοχή του ενιαίου χώρου “ Schengen” και άρα η ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων.

 

Επιπλέον, διαβεβαίωσε για τη σταθερή πρόθεση που υφίσταται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση συναρτάται από τις πληροφορίες και τα δεδομένα που θα μας διαβιβάζονται, τονίζοντας ιδιαίτερα τη σημασία που αποδίδουμε στις επιχειρησιακές πληροφορίες, που θα μας βοηθήσουν στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων παράνομης διακίνησης ανθρώπων.

 

Από πλευράς του, ο κ. Αρχηγός της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι όλα τα αιτήματα που τέθηκαν θα εξεταστούν και θα υποβληθούν υπόψη της πολιτικής του ηγεσίας.

 

Ακολούθησε συνάντηση των δύο Αρχηγών με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, ο οποίος ενημέρωσε τον Αρχηγό της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στους ελέγχους πτήσεων και τα οποία απαιτούν επείγουσες λύσεις.

 

Από πλευράς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, στη συνάντηση συμμετείχαν η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Μάλλιος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Διαχείρισης Μετανάστευσης, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Κοσσιώρης και ο Αστυνόμος Α’ Ανδρέας Καραγεώργος της Διεύθυνσης Προστασίας Συνόρων.

 

Την αντιπροσωπεία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας αποτελούσαν ο Διευθυντής του Τμήματος για την Αποτροπή Κινδύνων, Karl Heinz Weidner , ο επικεφαλής του Κέντρου Ανακρίσεων, Bernd Stoeberl, ο Αστυνομικός Σύνδεσμος της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας, Andre Rawe , ο Steve Alter , της Μονάδας για την Επιχειρησιακή Διαχείριση της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, καθώς και η Βασιλική Μαντοπούλου και Φωτεινή Δανιήλ, της Πρεσβείας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, βοηθός του αστυνομικού συνδέσμου και διερμηνέας, αντίστοιχα.

 

Ο κ. Αρχηγός της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας της Γερμανίας επισκέφτηκε σήμερα, 9/12/2017 τον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών, όπου απέδωσε φόρο τιμής στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών, ολοκληρώνοντας έτσι την παραμονή του στην Αθήνα.
_
bloko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ