2017-12-11 10:04:35
Φωτογραφία για Ο Έλληνας που λατρεύουν στη Τζουργκάρντεν!
Ο Νίκος Γκούλιος, προπονητής τερματοφυλάκων της σουηδικής Τζουργκάρντεν, μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Πρώτο και στα Σπορ» στον Τάσο Επιτρόπου και Νικόλα Παχάκη για την εμπειρία και τη ζωή του στη μακρινή Σουηδία.

Φυσικά πρέπει να επισημάνουμε ότι ο πρώην τερματοφύλακας της Λάρισας, του Εθνικού Αστέρα, του Πανηλειακού, της Καλαμάτας, της Δόξας Δράμας και της Καρδίτσας ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στη σκανδιναβική χώρα, καθώς ακολούθησε το δρόμο της ξενιτιάς μετά το πέρασμα του από την ΑΕΛ από το πόστο του προπονητή τερματοφυλάκων αρχικά στην Κ20 και έπειτα –το 2011–  στην πρώτη ομάδα, της οποίας τότε προπονητής ήταν ο Κρις Κόουλμαν.

Στη Σουηδία ο Γκούλιος αρχικά εργαζόταν ως συνοδός ατόμων με αναπηρία και ως οδηγός ταξί για ΑΜΕΑ, όμως η αγάπη και το πάθος του για το ποδόσφαιρο δεν τον κράτησε μακριά από το αγαπημένο του άθλημα. Έτσι, μέσα σε λίγους μήνες βρήκε δουλειά σε ένα συνοικιακό σωματείο, τη Φρέι, η οποία αγωνιζόταν στην τρίτη κατηγορία της Σουηδίας και την οποία μάλιστα βοήθησε να ανέβει αμέσως στη δεύτερη.


Η δουλειά του άρχισε να προσελκύει το ενδιαφέρον και ομάδων μεγαλύτερων κατηγοριών. Πράγματι, στις 22 Δεκεμβρίου του 2016 υπέγραψε αρχικά εξάμηνη μηνιαία σύμβαση και έπειτα διετές συμβόλαιο με μία από τις πιο σπουδαίες ομάδες της Σουηδίας, την Τζουργκάρντεν, η οποία έχει κατακτήσει 11 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα. Αξίζει να επισημανθεί ότι από την πρώτη του χρονιά στην ομάδα θα είχε υπό τις οδηγίες του τον κατά πολλούς κορυφαίο Σουηδό γκολκίπερ, Αντρέας Ίσακσον. Όσον αφορά τα… οικογενειακά του πεπραγμένα, έχει με τη σύζυγό του, η οποία είναι Ελληνίδα, αλλά μεγαλωμένη στη Σουηδία, 3 παιδιά.

Πιο συγκεκριμένα μίλησε για τα εξής:

Για τις δυσκολίες όταν κάνει κάποιος μία νέα αρχή στο εξωτερικό σχετικά με το ποδόσφαιρο:

«Όπως είναι λογικό, κάθε νέα αρχή έχει τις δυσκολίες της. Δυστυχώς προερχόμαστε από την Ελλάδα, η οποία ποδοσφαιρικά δεν ανήκει στην ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Για αυτό το λόγο υπάρχει δισταγμός για να σε εμπιστευτούν. Όταν όμως δείξεις τις ικανότητες σου υπάρχει αξιοκρατία σε όλα τα επίπεδα και έτσι με σωστή δουλειά οι πιθανότητες για ανάδειξη είναι περισσότερες. Παράλληλα, για να ζήσω την οικογένεια μου έπρεπε να βρω κάποια δουλειά και σε αυτό με βοήθησε πολύ ο πεθερός μου. Το ποδόσφαιρο δεν μπορούσε να με συντηρήσει στην αρχή.»

Για τη μετάβαση από την Φρέι στην Τζουργκάρντεν, μια ομάδα που ανήκει στις κορυφαίες ομάδες της χώρας:

«Με το τέλος της περσινής χρονιάς  (Νοέμβριο 2016) ο τεχνικός διευθυντής της Τζουργκάρντεν με κάλεσε για συνέντευξη αφού η θέση του προπονητή τερματοφυλάκων είχε μείνει κενή μετά από πολλά χρόνια. Είχε συλλέξει πληροφορίες και συστάσεις για τη δουλειά μου και από ό,τι φαίνεται τον έπεισα και με αυτά που άκουσε κατά την διάρκεια της συνέντευξης. Έτσι υπογράψαμε συμβόλαιο 2 ετών μα αρχική εξάμηνη σύμβαση».

Για τη συμβολή του Αντρέας Ίσακσον στη φετινή εξαιρετική πορεία της ομάδας και στη συνεργασία τους:

«Ο Ίσακσον  είναι ένας ζωντανός θρύλος για το σουηδικό ποδόσφαιρο. Έχουμε άψογη συνεργασία, η οποία περιβάλλεται από αμοιβαίο σεβασμό. Αν και έχει.. πατήσει τα 36 αποτελεί τον ορισμό του επαγγελματία. Να φανταστείτε πέρσι έχασε μόλις 4-5 προπονήσεις και ποτέ δεν παραπονέθηκε για τίποτα. Φυσικά αυτή η νοοτροπία του συνέβαλε στην εξαιρετική του καριέρα.»

Για την κουλτούρα των Σουηδών, όσον αφορά την στήριξη στον προπονητή και το περιθώριο να χτίσει κάτι σε αντίθεση με την Ελλάδα:

«Οι άνθρωποι στη Σουηδία δεν δίνουν βαρύτητα μόνο στα 90 λεπτά κάθε Κυριακής. Αν την υπόλοιπη εβδομάδα δουλεύεις σωστά τότε θα ανταμειφτείς. Δεν επικρατεί εδώ αυτό το άγχος κάθε Κυριακή για να φέρεις αποτελέσματα. Φυσικά το γεγονός αυτό και η αντίθεση που επικρατεί στην Ελλάδα θα με έκαναν να προβληματιστώ σχετικά με επιστροφή στην Ελλάδα.»

Για το βραβείο αναγνώρισης της διοίκησης προς το πρόσωπό σου και για το αν αποτελεί μια δικαίωση για την επιμονή και τη δουλειά του:

«Πέρσι παρέλαβα το βραβείο του leader της σεζόν, δηλαδή του μέλους του τεχνικού τιμ που πίστεψαν ότι είχε την θετικότερη συμβολή στην γενική καλή πορεία της ομάδας! Σίγουρα αποτελεί κάτι ξεχωριστό για μένα, καθώς φαίνεται ότι η δουλειά μου έχει ανταπόκριση».

Για το τι του αρέσει περισσότερο στο σουηδικό ποδόσφαιρο και τι λιγότερο:

«Δεν νομίζω ότι το σουηδικό ποδόσφαιρο έχει να ζηλέψει κάτι από το ελληνικό.»

Για την Έστερσουντ :

«Είναι μία ομάδα με πλάνο και οργάνωση, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντικά προόδου, κάτι που φαίνεται και από την εξαιρετική της πορεία στην Ευρώπη»

Για το πώς θα αντιδρούσε σε πρόταση ομάδας από τη Σούπερ λιγκ:

«Όπως είπα, εδώ στη Σουηδία δεν επικρατεί αυτή η πίεση για αποτελέσματα κάθε εβδομάδα. Οπότε θα προβληματιζόμουν σε πιθανή πρόταση για επιστροφή μου.»
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ