2017-12-11 12:34:03
Φωτογραφία για «Κολυμπάει» στη διαφθορά η Κύπρος
Το 100% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην ΚύπροΣύμφωνα με το τελευταίο Ευρωβαρόμετρο για τη διαφθορά, ποσοστό 100% των

επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ 68% των επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Διεθνής Διαφάνεια – Κύπρος, το Ευρωβαρόμετρο δημοσιοποιήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου και περιλάμβανε δείγμα 302 κυπριακών επιχειρήσεων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, το Ευρωβαρόμετρο καταδεικνύει ότι 100% των ερωτηθέντων επιχειρήσεων θεωρούν τη διαφθορά ευρέως διαδεδομένη στην Κύπρο, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 67%. Την ίδια στιγμή 92% θεωρούν ότι υπάρχει υπερβολικά στενή σχέση μεταξύ πολιτικών και επιχειρήσεων, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 50%.

Ποσοστό 68% θεωρούν τη διαφθορά πρόβλημα στη διεξαγωγή επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, ενώ ο σχετικός ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν 37%, και 38% πιστεύουν ότι δεν κέρδισαν δημόσια προσφορά λόγω διαφθοράς, σε σύγκριση με 31% μέσο ευρωπαϊκό όρο.


Επίσης 93% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι μέρος της επιχειρηματικής κουλτούρας.

Το ειδικό Ευρωβαρόμετρο που επίσης δημοσιεύθηκε στις 8 Δεκεμβρίου περιλάμβανε και 1001 προσωπικές συνεντεύξεις στην Κύπρο με το 50% των συμμετεχόντων να πιστεύουν πως η διαφθορά τους επηρεάζει προσωπικά.

Το 94% των επιχειρήσεων πιστεύουν πως η διαφθορά είναι διαδεδομένη, όπως και στην Ισπανία, την Κροατία, τη Λιθουανία (93%),  την Πορτογαλία (92%) και την Ελλάδα (96%), σε αντίθεση με 21% στη Φινλανδία. Το 2013 το ποσοστό στην Κύπρο ήταν 78%.

 Το 21% των επιχειρήσεων πιστεύουν ότι είναι αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό ως αντάλλαγμα για εξυπηρέτηση, σε σύγκριση με 60% στην Ουγγαρία  και μόνο 6% στην Δανία. Εξάλλου, σε ποσοστό 78%  πιστεύουν πως δεν είναι ποτέ αποδεκτό να δώσουν δώρο σε δημόσιο λειτουργό για εξυπηρέτηση, 9% περισσότερες εταιρείες από την 2013.

 Επίσης πιστεύουν πως η διαφθορά είναι περισσότερο διαδεδομένη στον τομέα της υγείας (77%), πολιτικά κόμματα (65%), αστυνομία-τελωνείο (56%), πολεοδομία (56%)

 Από τους συμμετέχοντες, 88% πιστεύουν ότι υπάρχει διαφθορά στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Σε ποσοστό 30% πιστεύουν ότι υπάρχει ικανοποιητική διαφάνεια , 21% περισσότερες εταιρείες από το 2013.

Κατά 90% πιστεύουν ότι η δωροδοκία και το μέσο συχνά είναι ο πιο εύκολος τρόπος να εξυπηρετηθείς στο δημόσιο, σε σύγκριση με 64% στην Μάλτα και 29% στην Δανία.

Παράλληλα 82% πιστεύουν ότι η διαφθορά και ο νεποτισμός παρεμποδίζουν τον επιχειρηματικό ανταγωνισμό, σε σύγκριση με 61% στη Μάλτα και 18% στη Δανία

Κατά 36% πιστεύουν ότι υπάρχουν αρκετές καταδίκες για διαφθορά, 22% περισσότερες εταιρείες από το 2013. Όμως, κατά 77% πιστεύουν ότι δεν κυνηγιούνται για διαφθορά οι υψηλά ιστάμενοι .

Την ίδια στιγμή 57% των συμμετεχόντων θεωρούν ότι τα μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνηση δεν είναι αποτελεσματικά και 32% θεωρούν ότι τα μέτρα ενάντια στην διαφθορά εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις

Επίσης 56%  γνωρίζουν που να αναφέρουν κρούσματα διαφθοράς, αλλά 51% δεν θα το έκαναν γιατί δεν τους παρέχεται προστασία.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ