2017-12-11 17:34:23
Φωτογραφία για Η ναπολιτάνικη πίτσα ανήκει πλέον στην άυλη κληρονομιά της Unesco!
Στη λίστα της άυλης κληρονομιάς της Unesco ανήκει από χθες η διάσημη ναπολιτάνικη πίτσα.

Για το λόγο αυτό ενθουσιασμένοι εστιάτορες στη Νάπολη προσέφεραν κομμάτια πίτσας στους περαστικούς νωρίς χθες το πρωί. «Για εμάς, είναι σα να κερδίσαμε το παγκόσμιο κύπελλο», είπε ο 57χρονος σεφ πίτσας Τζεράνο Γκατιμόλο, με την ποδιά και τα χέρια γεμάτα αλεύρι.

«Είμαι πραγματικά ευτυχής. Αντί της Καμόρα (της μαφίας της Νάπολης), αναγνώρισαν κάτι θετικό επιτέλους! Κάτι πεντανόστιμο!», είπε η συνταξιούχος Ρίτα Ρόλεν, που αψήφησε το κρύο και βγήκε στο δρόμο για να γιορτάσει. «Δεν υπάρχει καλύτερο από το να γιορτάζεις με πίτσα για πρόγευμα», δήλωσε ο 47χρονος Μάρκο Τοέλντο.

Στην πόλη, η γιορτή είχε αρχίσει πολλές ώρες νωρίτερα έξω από την πιτσαρία Sorbillo. «Έπειτα από αναμονή 250 ετών, η πίτσα ανήκει στην κληρονομιά της Unesco! Μπράβο Νάπολη!», φώναξε ενθουσιασμένος ο σεφ Εντζο Κοτσία, ενώ ο κόσμος χειροκροτούσε θερμά.


«Εδώ και αιώνες, η ναπολιτάνικη τέχνη στην παρασκευή της πίτσας βασίζεται σε μερικά βασικά υλικά: στο νερό, στο αλεύρι, στο αλάτι, στη μαγιά... και σε μερικά εξαιρετικά προϊόντα της Καμπανίας. Είναι, όμως, και τα χέρια, η καρδιά και η ψυχή του pizzaiolo που κάνουν αυτή τη μαγική σπεσιαλιτέ», προσέθεσε, δίνοντας μια περιγραφή της τέχνης στο πλάσιμο, στο δούλεμα της ζύμης, στο πέταγμά της στον αέρα, σαν «ένα πάθος που μεταφέρουμε στους άλλους».

Ο ταπεινός πρόγονος της πίτσας δεν ήταν παρά ένα επίπεδο ψωμί πασπαλισμένο με λίγο λαρδί, ένα φτηνό εδώδιμο για να τρέφονται οι μάζες των φτωχών της πόλης, σύμφωνα με τον ιστορικό Αντόνιο Ματότσι.

Οι πρώτες σύγχρονες πίτσες εμφανίζονται με την άφιξη της ντομάτας από την Αμερική και την είσοδό της στην κουζίνα. Στα τέλη του 18ου αιώνα παρασκευάστηκαν οι πρώτες πίτσες, χρειάστηκε, όμως, να περάσει ένας αιώνας μέχρις ότου η βασίλισσα Μαργαρίτα να κάνει γνωστό το ταπεινό αυτό πιάτο, πέρα από τον κόλπο της Νάπολης. Σε επίσκεψη στην πόλη με το σύζυγό της βασιλιά Ουμπέρτο Α΄ το 1889, ζήτησε να δοκιμάσει πίτσα προκειμένου να κερδίσει την αγάπη των Ναπολιτάνων. Σύμφωνα με το θρύλο, η πίτσα με ντομάτα, μοτσαρέλα και βασιλικό που προσφέρθηκε από το σεφ Ραφαέλε Εσπόζιτο, στα χρώματα της νεοϊδρυθείσας Ιταλίας, την συνεπήρε.

Σύμφωνα με το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Ιταλίας, το Coldiretti, πέντε εκατομμύρια πίτσες καταναλώνονται καθημερινά στην Ιταλία με τον ετήσιο κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 12 δις ευρώ. Ωστόσο, οι Αμερικανοί είναι αυτοί που τρώνε την περισσότερη πίτσα, καταναλώνοντας 13 κιλά ανά άτομο ετησίως. Οι Ιταλοί είναι οι πρωταθλητές Ευρώπης, 7,6 κιλά ανά άτομο ετησίως, ακολουθούν οι Ισπανοί (4,3 κιλά), οι Γάλλοι και οι Γερμανοί (4,2 κιλά).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, afp.com, huffingtonpost.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ