2017-12-12 11:30:58
Φωτογραφία για Αναβαθμίζουν τη βάση της Σούδας. Στα 40 εκατ. δολ. ο προϋπολογισμός των ΗΠΑ
► Το έντονο ενδιαφέρον των Αμερικανών για τις αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις της Κρήτης.

► Αυξημένος ο Προϋπολογισμός των ΗΠΑ, στα 40 εκατ. δολ., για έργα κατασκευής και επέκτασης.

Η μεγάλη γεωστρατηγική σημασία της βάσης της Σούδας για τις ΗΠΑ καταδείχτηκε για άλλη μία φορά στα τέλη Νοεμβρίου, όταν η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε προς συζήτηση και ψήφιση στο Κογκρέσο τον Προϋπολογισμό της χώρας για το 2018, που μεταξύ των άλλων περιελάμβανε και κονδύλια ύψους 40 εκατ. δολαρίων για έργα στη βάση της Κρήτης. Τα έργα αυτά αφορούν κατασκευές από μεριάς των ΗΠΑ στο αεροδρόμιο της Σούδας, ύψους 22 εκατ. δολαρίων, έργα επεκτάσεως και κατασκευές για στάθμευση αεροσκαφών, καθώς και επιπλέον δαπάνη 18 εκατ. δολαρίων για έργα επεκτάσεως της βάσεως και αγορά γης, αλλά και για έργα των διαπραγματεύσεων που αφορούν την παροχή νερού, τα πυροσβεστικά συστήματα και άλλα.


Μια άλλη διαπίστωση από μια απλή «ανάγνωση» ενός μη ειδικού από το σκέλος αυτό του Προϋπολογισμού των ΗΠΑ είναι ότι είναι αυξημένος και ο προϋπολογισμός για τη βάση του Iντσιρλίκ στην Τουρκία για νέες κατασκευές, μικρή απόδειξη ίσως του ότι, παρά τα κατά καιρούς φημολογούμενα, η Ουάσινγκτον δεν σκέφτεται σοβαρά το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από την προαναφερθείσα τουρκική βάση, τουλάχιστον σε σύντομο χρονικό διάστημα, λόγω της υηάρχουσας εντάσεως στις σχέσεις της με την κυβέρνηση του προ­έδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σε όλες τις συζητήσεις με Έλληνες επισήμους, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εξάρει τη σημασία της ναυτικής βάσης της Σούδας και έχουν εκφράσει την επιθυμία για περαιτέρω αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό ρόλο που δι­αδραματίζει η Ελλάδα τόσο εντός της Συμμαχίας όσο και ως γέφυρα μεταξύ των αραβικών χωρών και του Ισραήλ. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, και επιδιώκουν την υπογραφή μακρόχρονης αμυντικής συμφωνίας, όπως αποκάλυψε και σχετικό πρόσφατο ρεπορτάζ της «Washington Post», ενώ έγινε επέκταση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας κατά ένα έτος, εν αναμονή της κατάληξης των διαπραγματεύσεων που γίνονται.

Από πλευράς τους, οι ΗΠΑ θα ωφελη­θούν σημαντικά από μια μακροπρόθε­σμη αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, καθώς έτσι θα ενισχυθεί η αμερικανική και Νατοϊκή στρατηγική θέση στην περιοχή. Το Αιγαίο και η Ανατολική Μεσόγειος έχουν ύψιστη σημασία για τα συμφέροντα της Αμερικής στη ΝΑ Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, τη Βόρεια Αφρική και τη Μαύρη Θάλασσα

«ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ»

Στο ερώτημα γιατί η βάση της Σούδας έχει τέτοια σημασία για τους Αμερικανούς, η απάντηση είναι σύνθετη. Κατ' αρχήν, θα πρέπει να σημειωθεί ότι με αυτό που έχει επικρατήσει να ονομάζε­ται ως «αμερικανική βάση» στη Σούδα νοείται ένα πλέγμα αεροναυτικών εγκαταστάσεων που ανήκουν στο Πολεμι­κό Ναυτικό (Ναύσταθμος Κρήτης) και στην Πολεμική Αεροπορία (115 Πτέρυ­γα Μάχης). Εντός των εγκαταστάσεων αυτών υπάρχουν τμήματα που τελούν υπό αμερικανικό έλεγχο και διοίκη­ση, που τυπικώς βρίσκονται κάτω από τις διαταγές των Ελλήνων διοικητών και είναι κυρίως μονάδες διοικητικής υποστηρίξεως των αμερικανικών Ενό­πλων Δυνάμεων, ανήκουσες διοικητι­κά στο Αμερικανικό Ναυτικό, υπό τη γενική ονομασία «United States Naval Support Activity (NSA) Souda Bay». Ειδικά το κρηπίδωμα «Κ14» στον ναύ­σταθμο της Σούδας αποτελεί τη μονα­δική εγκατάσταση σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο που μπορεί να καταπλεύσει και να παραβάλει δίπλα στον προβλήτα ένα ολόκληρο πυρηνοκίνητο αεροπλανοφόρο, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Από την άλλη πλευρά, η βάση της Σού­δας αποτελεί το πλησιέστερο προς τις επιχειρούσες στην Ανατολική Μεσό­γειο αεροναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ «εφοδιαστικό κέντρο» για πλοία και αε­ροσκάφη.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣMOΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ Τ0 2018 40 ΕΚΑΤ. $ για έργα στη Βάση της Ιούδας

► 22 εκατ. $ για έργα επεκτάσεως. 

► 18 εκατ. $ για έργα επεκτάσεως της βάσης και αγορά γης, αλλά και για έργα που αφορούν την παροχή νερού, τα πυροσβεστικά συστήματα κ.ά.

ΣΤΗΝ NSA SOUDA BAY ΕΔΡΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΝ ΟΙ ΕΞΗΣ ΜΟΝΑΔΕΣ

■ Σταθμός Αναφοράς Ναυτικών Επικοινωνιών και Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.

■ 95η Μοίρα Αναγνωρίσεως. (Ιο Απόσπασμα) της Αμερικανικής ΠΑ (USAF).

■ Μονάδα Ναυτικών Πυρομαχικών.

■ Μονάδα Ναυτικών Καυσίμων (περιλαμβάνει και αεροπορικά καύσιμα).

■ Μονάδα Εφοδιασμού και Επισκευών (FISC) του Αμερικανικού Ναυτικού.

■ Μετεωρολογικός και Ωκεανογραφικός Σταθμός Αμερικανικών Δυνάμεων (1ο Απόσπασμα).

■ Αποσπάσματα αεροσκαφών αεροπορικής αναγνωρίσεως του Στόλου.

■ Απόσπασμα Κατασκευών των φημισμένων «See Bee» του Αμερικανικού Ναυτικού.

■ Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) του ΝΑΤΟ, με Έλληνα διοικητή και πολυεθνικό προσωπικό.

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ- [email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ-09/12/2017 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ