2017-12-13 16:35:18
Φωτογραφία για Η ανανεωμένη Δραματική Σχολή, το νέο «κόσμημα» του Εθνικού Θεάτρου
Στο κέντρο της μεγάλης αίθουσας του θεάτρου της «νέας» Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου δεσπόζουν δύο μεγάλα ξύλινα τραπέζια –υπέροχα καθώς είναι εμφανής πάνω τους η πατίνα του χρόνου– γεμάτα σακίδια, τετράδια σημειώσεων, πλαστικά κύπελλα καφέ, πακέτα καπνού.

Στους τοίχους στηρίζονται οι ραφιέρες –φορτωμένες με παπούτσια, περούκες, αποκριάτικα, σημαίες, πιάτα, βάζα, κουζινικά, εργαλεία μαγείας, υφάσματα, καπέλα φωτιστικών, ένα αλογάκι λούνα-παρκ, σακιά– που είχα δει λίγες ημέρες νωρίτερα στην παλιές εγκαταστάσεις της σχολής, στην οδό Πειραιώς 35. Το τριώροφο «κράτησε», με διαλείμματα, συνολικά 145 χρόνια. Τώρα πλέον όλα έχουν μεταφερθεί στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της σχολής, στην οδό Πειραιώς 52 στον Ταύρο, στο «Σχολείο της Αθήνας-Ειρήνη Παπά».

Το απόγευμα της Παρασκευής, στη σκηνή του θεάτρου – εμφανής η βιομηχανικού τύπου αισθητική του– ο Χαράλαμπος Γωγιός, που διδάσκει μουσική στη σχολή, διηύθυνε τη χορωδία, αποτελούμενη από τους σπουδαστές και των τριών ετών της σχολής. «Μέσα από αυτή τη χορωδία, επιδιώκουμε να φέρνουμε σε επαφή τους σπουδαστές και των τριών ετών» λέει ο Στάθης Λιβαθινός, καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, ξεναγώντας την «Κ» στους χώρους της σχολής.


Ο κ. Λιβαθινός έχει δώσει ιδιαίτερο βάρος στη εκπαίδευση των μελλοντικών ηθοποιών σε συνδυασμό με την ολιστική προσέγγιση της θεατρικής παιδείας στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό σχεδιάζει τη λειτουργία τμήματος σκηνοθεσίας από τον Οκτώβριο του 2018, το οποίο θα είναι ενταγμένο στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Τη λειτουργία του τμήματος επιτρέπουν βέβαια οι νέοι, πλούσιοι χώροι της σχολής, που ανακατασκευάστηκε με χορηγία του κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και Μαριάννας Ι. Λάτση. Ενα έργο που η κ. Λάτση αφιέρωσε στο έργο και στη μνήμη του Νίκου Κούρκουλου.

Η παρουσία της εκείνο το απόγευμα των «ανεπίσημων» εγκαινίων, όπως θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν, ήταν συγκινητική. «Είστε η ελπίδα του θεάτρου, εδώ δημιουργούνται οι επόμενοι πρωταγωνιστές» είπε η κ. Λάτση μιλώντας στα περίπου 50 τυχερά παιδιά και των τριών ετών, τα οποία πήραν το εισιτήριο για τα έδρανα της σχολής. Κάθε χρόνο 16 σπουδαστές από τους περίπου 650 που δηλώνουν συμμετοχή στις εξετάσεις, γίνονται δεκτοί στη σχολή. Παιδιά που αψηφούν την οξεία οικονομική κρίση και επιμένουν να διεκδικούν τα όνειρά τους.

Το νέο συγκρότημα της Δραματικής Σχολής αποτελείται από τρεις μεγάλες αίθουσες διδασκαλίας, ένα θέατρο και ένα χώρο γραφείων, όπου η Ελσα Ανδριανού και η Δώρα Ταραμπίκου –διευθύντρια και γραμματέας της σχολής, αντίστοιχα– ακόμη ξεπακετάρουν αρχεία και... μνήμες από το τριώροφο της Πειραιώς 35. Για παράδειγμα, τι υπέροχα που είναι αυτά τα μαθητολόγια, που χρονολογούνται από τις πρώτες μεταπολιτευτικές δεκαετίες!

Σε λίγες ημέρες ο Στάθης Λιβαθινός θα απευθύνει πρόσκληση σε όλους τους θεατρανθρώπους για να χαρούν το νέο «κόσμημα» στη σχεδόν εκατοντάχρονη ιστορία του Εθνικού. Καλορίζικο!
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ