2017-12-13 20:47:16
Φωτογραφία για «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων»
Με τον όρο τρομοκρατία (αγγλ. terrorism), εκ του τρόμος + κράτος, αν και δεν υπάρχει διεθνώς συμφωνημένος ορισμός, εννοούμε τη «συστηματική» χρήση, ή την απειλή χρήσης, βίας ως αντίδραση, ή άσκηση πίεσης, από οργανωμένες ομάδες με πολιτικά, θρησκευτικά ή άλλα ιδεολογικά κίνητρα (ως υπόβαθρο/βάση) αλλά ακόμη και από ολόκληρους κρατικούς μηχανισμούς, εναντίον ατόμων, ομάδων ή περιουσιών, με απώτερο στόχο τις κυβερνήσεις από τις οποίες προσδοκούν κάποια αντίστοιχα (των κινήτρων) οφέλη/κέρδη. Η κάθε πράξη επ' αυτού χαρακτηρίζεται τρομοκρατική πράξη και οι επιχειρούντες αυτήν τρομοκράτες.

Αρκετοί αναλυτές θεωρούν ότι η τρομοκρατία είναι μια νέα μορφή πολέμου και ανήκει στις ασύμμετρες απειλές, μια θεωρία που παγιώθηκε τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά την 11ηΣεπτεμβρίου 2001 και έπειτα. Το πρώτο βιβλίο του δρ Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με τίτλο: «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ποιότητα έρχεται να καλύψει το ερευνητικό και βιβλιογραφικό κενό.


Ο συγγραφέας προσεγγίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας από μια διεπιστημονική οπτική και διερευνά τη διαλεκτική των επιστημονικών πεδίων των Διεθνών Σχέσεων και της Επικοινωνίας με επίκεντρο την επικοινωνιακή διάσταση της τρομοκρατικής κρίσης και τη διαδικασία αντιμετώπισής της.

Εξετάζεται δηλαδή, το πως οι κρατικοί δρώντες χρησιμοποιούν την ισχύ τους για να αντιμετωπίσουν μια τρομοκρατική κρίση και ταυτόχρονα μελετάται αν αξιοποιούν την επικοινωνία ως συντελεστή ήπιας ισχύος και μέσο στρατηγικής για να καλύψουν τις επικοινωνιακές ανάγκες.

Στο πλαίσιο αυτό, προσδιορίζεται το φαινόμενο της τρομοκρατικής κρίσης (ορισμός, αίτια πρόκλησης, χαρακτηριστικά κ.λπ.), σκιαγραφείται η επικοινωνιακή της αρένα και προτείνεται ένα πρότυπο μοντέλο στρατηγικής επικοινωνίας για τη διαχείριση της τρομοκρατικής κρίσης.

Η κυρίαρχη θέση του βιβλίου είναι ότι η στρατηγική επικοινωνία αποτελεί συντελεστή ήπιας ισχύος και μέσο στρατηγικής για την επικοινωνιακή αντιμετώπιση τρομοκρατικών κρίσεων και ότι δύναται να μεγιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα ενός σχεδίου επικοινωνιακής αντιμετώπισης μιας τρομοκρατικής κρίσης. 

Με έναν άμεσο και επιστημονικό ταυτόχρονα τρόπο αναλύει το εξαιρετικά επίκαιρο θέμα της τρομοκρατίας από τις απαρχές της ως και σήμερα και θεμελιώνει γιατί η τρομοκρατία πληροί όλες τις προϋποθέσεις και τα δομικά στοιχεία μιας κρίσης και γιατί ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζεται. Ταυτόχρονα, μελετά την τρομοκρατία ως ένα διεθνικό φαινόμενο και επισημαίνει ότι τα αίτια που την προκαλούν οφείλονται στη φύση του άναρχου διεθνούς συστήματος και στον ανταγωνισμό των κρατών για να αυξήσουν την ισχύ τους ως επακόλουθο της διαιώνισης τους διεθνούς προβλήματος που προσδιορίζεται από την άνιση ανάπτυξη, τον ηγεμονισμό και τις διεθνείς επεμβάσεις.

Στη συνέχεια προσδιορίζει τη φύση, τον χαρακτήρα, τη δομή και την ιδεολογία του Ισλαμικού κράτους, όπου εμφανίζεται να δρα ως κράτος ταραξίας-κακοποιός (rogue state) και να χρησιμοποιεί ένα μοντέλο κράτους-κέλυφους για να επιτύχει την οικοδόμηση ενός έθνους μέσω της επανασύστασης του χαλιφάτου. Επίσης, αναλύει τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς που υιοθετούν οι μαχητές του ISIS, προκειμένου να επικοινωνήσουν τα αφηγήματά τους και να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους στρατηγικούς στόχους.

Ο συγγραφέας σκιαγραφεί την επικοινωνιακή αρένα της τρομοκρατικής κρίσης και μας λέει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι καλά σχεδιασμένες επικοινωνιακές εκστρατείες που αποσκοπούν να επιφέρουν ισχυρό πλήγμα στην πολιτική ενός κράτους, να υπονομεύσουν την εικόνα του και να ασκήσουν πίεση για την αλλαγή μιας συγκεκριμένης στάσης ή πολιτικής. Στον αντίποδα, παρουσιάζεται η αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθείται από τους διαχειριστές της τρομοκρατικής κρίσης. Καταγράφει δηλαδή την επικοινωνιακή σύγκρουση των δύο δρώντων και τον καθοριστικό ρόλο των ΜΜΕ, αφού αποτελούν τον κεντρικό δίαυλο επικοινωνίας, αλλά παίζουν και θεμελιώδη ρόλο για την έκβαση μιας τρομοκρατικής κρίσης.

Τέλος, μέσα από την ανάλυση τριών τρομοκρατικών κρίσεων, της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και την εκστρατεία του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS εξάγονται συμπεράσματα τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε επικοινωνιακό επίπεδο. Ενδεικτικά, ο συγγραφέας μας λέει ότι στο επιχειρησιακό επίπεδο οι διαχειριστές των τρομοκρατικών κρίσεων στις ΗΠΑ και στο Παρίσι δεν κατάφεραν να λειτουργήσουν προδραστικά (proactive) σε αντίθεση με την περίπτωση του Παγκόσμιου Συνασπισμού Κρατών κατά του ISIS.

*Ο Δρ. Κωνσταντίνος Μπαλωμένος είναι Πολιτικός Επιστήμονας-Διεθνολόγος. Είναι απόφοιτος του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πάντειου Πανεπιστημίου και του μεταπτυχιακού προγράμματος Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 2016 ανακηρύχθηκε διδάκτορας του τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά. Είναι σύμβουλος επικοινωνίας με ειδίκευση στην Επικοινωνιακή Διαχείριση Κρίσεων και τη Στρατηγική Επικοινωνία.

Το βιβλίο με τίτλο: «Διεθνής Τρομοκρατία και Στρατηγική Επικοινωνία. Διαχείριση τρομοκρατικών κρίσεων»,θα παρουσιαστεί από τις Εκδόσεις ΠΟΙΟΤΗΤΑ, την Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2017, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2, Αθήνα, τηλ: 210-7252974-5)

H σελίδα της εκδήλωσης στο Facebook:

 https://www.facebook.com/events/839623046217474/

==========================================

 Ιδιοκτησία πνευματικών δικαιωμάτων του Geopolitics & Daily News - © 2017. Το περιεχόμενο του site αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Geopolitics & Daily News. Οποιαδήποτε πληροφορία (κείμενο, εικόνες, γραφικά) περιέχεται στο site μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για προσωπική, μη εμπορική χρήση. Είναι παράνομη η αντιγραφή, αναπαραγωγή, τροποποίηση με οποιονδήποτε τρόπο, μέρους ή του συνόλου των περιεχομένων του site χωρίς προηγούμενη έγγραφη συγκατάθεση ή αναφορά της σελίδας
geopolitics
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ