2017-12-13 23:34:08
Φωτογραφία για Ταπεινωτική ήττα για τη Μέι: Έχασε κρίσιμη ψηφοφορία για το Brexit
  Mε 309 ψήφους υπέρ έναντι 305 κατά «πέρασε» μια τροπολογία που αλλάζει τα δεδομένα - Δίνει το δικαίωμα στο κοινοβούλιο να ασκήσει βέτο στην τελική συμφωνία με την ΕΕ Μια

ταπεινωτική ήττα υπέστη το βράδυ της Τετάρτης η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι στη Βουλή των Κοινοτήτων, όταν βουλευτές και από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα υπερψήφισαν τροπολογία του νομοσχεδίου για το Brexit, που υπόσχεται στο Κοινοβούλιο τον «τελικό λόγο» για την έγκριση ή μη της συμφωνίας της Βρετανίας με την ΕΕ.

Η τροπολογία περιορίζει τις εξουσιες των υπουργών της Μέι και δίνει το δικαίωμα στη Βουλή των Κοινοτήτων να ασκήσει «βέτο» στην τελική συμφωνία της Βρετανίας με την ΕΕ, αναφορικά με τους όρους του Brexit.  

Μάλιστα, η βρετανίδα πρωθυπουργός είχε προειδοποιήσει ότι, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ομαλή έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρά τις έντονες προσπάθειες της Βρετανικής Κυβέρνησης να μεταπείσει τους «αντάρτες» των Τόρις που είχαν δηλώσει ότι σκέφτονταν να υπερψηφίσουν την τροπολογία, τελικά 12 από αυτούς συντάχθηκαν τελικά με την αντιπολίτευση. Το αποτέλεσμα ήταν να υπερψηφιστεί η τροποποίηση με 309 ψήφους «υπέρ» έναντι 305 «κατά».

Μέχρι την τελευταία στιγμή, σε μια οξυμένη συζήτηση στο κοινοβούλιο, η ομάδα της Μέι προσπάθησε να πείσει τους Συντηρητικούς βουλευτές να υπαναχωρήσουν από τις απαιτήσεις τους και να συνταχθούν με την κυβέρνηση που ανησυχεί ότι η έγκριση αυτή της τροπολογίας θα την αποδυναμώσει στις σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.

«Είμαστε απογοητευμένοι ότι το κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ αυτής της τροπολογίας παρά τις ισχυρές διαβεβαιώσεις που δώσαμε», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου που είναι αρμόδιο Brexit.

«Αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε την νομοθεσία μας για την ημέρα εξόδου. Θα καθορίσουμε τώρα κατά πόσον χρειάζονται περαιτέρω αλλαγές στο νομοσχέδιο (για την αποχώρηση από την ΕΕ) για να διασφαλίσουμε ότι εκπληρώνει τον κρίσιμο σκοπό του», σημείωσε.

Η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ