2017-12-14 15:04:23
Φωτογραφία για Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά που βάζουν στόχους
Το να βάζει κάποιος στόχους στη ζωή του είναι σοβαρή υπόθεση, ανεξαρτήτως προσόντων και αποτελεσμάτων. Πρόκειται όμως για κάτι...δύσκολο, άρα το παιδί σας πρέπει να εκπαιδευτεί σε αυτή τη λογική όσο γίνεται νωρίτερα. Πάμε να δούμε πώς:

Βοηθήστε το να καταλάβει από το πιο απλό μέχρι το πιο σημαντικό, τι είναι αυτό που θέλει να κατακτήσει και ενθαρρύνετέ το να μη φοβάται να το διεκδικήσει. Τα μικρά παιδιά, ίσως από φόβο ή ανασφάλεια, δεν καταπιάνονται με αυτό που πραγματικά θέλουν και συμβιβάζονται με κάτι κατώτερο των «θέλω» τους.

Όταν έρθουν οι πρώτες αποτυχίες και διακρίνετε απογοήτευση στο παιδί, ξεκαθαρίστε του ότι η κατάκτηση των στόχων δεν είναι απλή υπόθεση και χρειάζεται συστηματική προσπάθεια. Και φυσικά δεν υπάρχει λόγος για απογοήτευση, αλλά εναλλακτικό σχέδιο.

Να αποφεύγετε να επιβραβεύετε το παιδί για την παραμικρή κατάκτηση, με την παραμικρή επιτυχία και να το κάνετε όταν πασχίζει για το κάτι παραπάνω, ακόμα κι αν δεν το καταφέρει.


Αποσυνδέστε την επιβράβευση με το αποτέλεσμα. Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία ότι δεν κατάφερε ένα δύσκολο στόχο, αλλά ότι προσπάθησε με όλο του το είναι να τον κατακτήσει και για διάφορους λόγους δεν τα κατάφερε. Άρα λοιπόν το παιδί θα πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι στο κομμάτι της επιβράβευσης δεν κρίνονται όλα εκ του αποτελέσματος.

Μοιραστείτε με το παιδί την εμπειρία σας στη διεκδίκηση ενός στόχου. Δώστε του συμβουλές για να προχωρήσει βήμα-βήμα, βοηθώντας το παράλληλα να συγκρατήσει τον παρορμητισμό του να τα δώσει όλα από την αρχή αν αυτό κρίνετε ότι είναι επιζήμιο με βάση τα δεδομένα της κατάστασης.

Τέλος, λειτουργήστε ως πρότυπο για το παιδί. Δείξτε του ότι βάζετε στόχους και τους κυνηγάτε σχεδόν με αυταπάρνηση, κάνοντας τις απαραίτητες θυσίες και ότι, παρά τις αποτυχίες, συνεχίζετε με το ίδιο σθένος σε ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
Πηγή
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ