2017-12-16 00:29:41
Φωτογραφία για Ευάγγελος Φραγκούλης: Ζωτικό να γίνουν βιώσιμες συμβάσεις στους γενικούς γιατρούς
Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - ΙΑΤROPEDIA

Με τις... φήμες να κάνουν λόγο για συμβάσεις με αμοιβή 1500 ευρώ μεικτά για 2250 ασθενείς στην λίστα τους, οι γενικοί -οικογενειακοί γιατροί βρίσκονται στον αέρα και σκέφτονται τις εναλλακτικές τους εφόσον ένα τέτοιο σενάριο απαξίωσης, επιβεβαιωθεί.

Στην ζωντανή διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε στο iatropedia ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Γενικής Ιατρικής, Ευάγγελος Φραγκούλης, έκανε ειδική αναφορά στο Gate keeping τονίζοντας ότι είναι προτιμότερο να μιλάμε για referal system που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες και αφορά την παραπομπή των ασθενών.

Όπως τόνισε ο κ. Φραγκούλης, πολλοί νομίζουν ότι αντιγράφουμε το σύστημα της Βρετανίας που είναι κάπως προβληματικό αλλά στην πραγματικότητα πάμε να εφαρμόσουμε κάτι που ισχύει στις περισσότερες χώρες. Μάλιστα σε ορισμένες, θεσπίζονται κίνητρα και αντικίνητρα ώστε ο ασθενής να επιλέγει να επισκέπτεται πρώτα τον γενικό- οικογενειακό του γιατρό. Για παράδειγμα, στην Ιταλία, αν πάει κάποιος σε Τμήμα επειγόντων περιστατικών νοσοκομείου και αποδειχτεί ότι είχε κάτι που θα μπορούσε να το αντιμετωπίσει εύκολα ο οικογενειακός του γιατρός, πληρώνει μεγάλη αμοιβή στο νοσοκομείο.


Το παράδειγμα της Σλοβακίας

Μιλώντας μας για το τι ισχύει σε άλλες χώρες σε σχέση με τις συμβάσεις των ιδιωτών γενικών γιατρών με το δημόσιο σύστημα ασφάλισης, μας έδωσε το παράδειγμα της Σλοβακίας όπου ο γενικός γιατρός λαμβάνει 2,8 ευρώ το μήνα για κάθε έναν από τους 2000 ασφαλισμένους που έχει στην λίστα του. Δηλαδή λαμβάνει μηνιαίως 5600 ευρώ! Την ίδια ώρα τα ...μηνύματα από τον ΕΟΠΥΥ κάνουν αναφορά σε 1500 μεικτά μηνιαίως!

Οι προτάσεις της Ένωσης

Οι γενικοί -οικογενειακοί γιατροί προτείνουν να τους δίνεται σε ετήσια βάση και κατά μέσον όρο 25 ευρώ για κάθε ασθενή της λίστας τους . Αυτό σημαίνει ότι κάποιοι που έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα δεν θα δίνουν ούτε ένα ευρώ αλλά κάποιοι άλλοι θα έχουν μια συμμετοχή αυτού του ύψους (εισοδηματικά κριτήρια) ενώ θα λαμβάνεται υπόψη και η ηλικία και η κατάσταση της υγείας του κάθε ασφαλισμένου.

Παρακολουθήστε παρακάτω την συνέντευξη του κ. Φραγκούλη:
medispin
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ