2012-05-27 06:48:11
Φωτογραφία για «Θα κάνουμε τα πάντα για να κρατήσουμε το ευρώ», λέει ο Αλέξης Τσίπρας στο Spiegel
Τον κίνδυνο «πλήρους καταστροφής» της ελληνικής οικονομίας από την πολιτική λιτότητας επισημαίνει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνένετευξή του στο γερμανικό Spiegel, υπογραμμίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «θα κάνει τα πάντα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ». Στη συνέντευξη στο περιοδικό, που θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες αλλά τμήματά της προδημοσίευσε το Σάββατο η Deutsche Welle, ο Τσίπρας υπογραμμίζει:

 «Δεν είμαστε αντίθετοι στις μεταρρυθμίσεις, λέμε μόνο ότι η λιτότητα απέτυχε», αναφέροντας επίσης πως θεωρεί «φορέα ελπίδας» τον νέο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Αν συνεχιστούν «οι πιέσεις και οι εκβιασμοί» με ένα πρόγραμμα λιτότητας, το οποίο τόσο έκδηλα έχει αποτύχει, υποστήριξς, τότε η Ελλάδα σύντομα δεν θα είναι πράγματι σε θέση να πληρώσει τους πιστωτές της.

«Σε αυτήν την περίπτωση», λέει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, «θα πάμε σε στάση πληρωμών, στην οποία θα μας έχουν κατά κάποιον τρόπο εξαναγκάσει να πάμε. Κάτι τέτοιο θα καταστεί επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη την ευρωπαϊκή οικονομία».


«Τα οικονομικά συστήματα όλων των χωρών είναι σήμερα τόσο στενά συνυφασμένα, ώστε να μην μπορεί κανείς να περιορίσει γεωγραφικά την κρίση. Είναι πρόβλημα όλων των χωρών και όλων των οικονομιών» επισήμανε.

«Όταν ξανάρθετε στο Βερολίνο ίσως να είστε Πρωθυπουργός» είπε στον Αλ.Τσίπρα ο δημοσιογράφος, ρωτώντας τον: «Θα είναι τότε ακόμα η Ελλάδα μέλος της Ευρωζώνης;».

«Φυσικά, θα κάνουμε τα πάντα, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει το ευρώ» απαντά, λέγοντας πως «καταβάλλουμε προσπάθειες να πείσουμε τους ευρωπαίους εταίρους μας ότι είναι και δικό τους συμφέρον να σταματήσουν επιτέλους τις υπαγορεύσεις λιτότητας. Χρειαζόμαστε μια πολιτική, που δεν θα καταστρέφει την ελληνική οικονομία, αλλά θα επιτρέψει και πάλι να υπάρξει ανάπτυξη. Αν δεν αλλάξει η γραμμή της λιτότητας, η συνέπεια θα είναι η πλήρης καταστροφή της ελληνικής οικονομίας. Και κάτι τέτοιο θα σήμαινε πραγματικό κίνδυνο για το ευρώ».
planet-greece
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ