2018-01-12 11:10:27
Φωτογραφία για Die Welt: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ''ΜΕΓΑΛΟ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ'' ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε συμφωνία κατέληξαν πριν από λίγο οι αρχηγοί των δυνητικών εταίρων του "μεγάλου" συνασπισμού (CDU/CSU, SPD), Άγκελα Μέρκελ, Χορστ Ζεεχόφερ και Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με κύκλους των διερευνητικών συνομιλιών τους οποίους επικαλείται η εφημερίδα "Die Welt". Αυτή την ώρα οι αντιπροσωπείες των κομμάτων συζητούν την προκαταρκτική αυτή συμφωνία. Η συμφωνία προέκυψε μετά από έναν μαραθώνιο συνομιλιών που ξεκίνησαν την Πέμπτη το πρωί και είχαν 24ωρη διάρκεια.

Το θετικό αποτέλεσμα των συνομιλιών ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις τις επόμενες εβδομάδες, αίροντας ταυτόχρονα την πολιτική αβεβαιότητα που είχε αποδυναμώσει τον ρόλο της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή και είχε προκαλέσει ερωτήματα για το αν η Άγκελα Μέρκελ θα κατάφερνε να διατηρήσει την καγκελαρία. Σύμφωνα με την Welt τα βασικά προβλήματα ήταν η οικονομική και η μεταναστευτική πολιτική. Επίσης διαφωνίες υπήρχαν και για τις κοινωνικές πολιτικές καθώς και για πολιτικές υγείας.


Αν και αρχικά υπήρχαν εκτιμήσεις ότι η νέα κυβέρνηση θα έχει ένα οικονομικό περιθώριο 45 δισεκατομμυρίων ευρώ, το κόστος των νέων πολιτικών στις οποίες κατέληξαν σήμερα είναι σχεδόν διπλάσιο. Μεταξύ αυτών είναι η πρόταση να εισαχθεί μια σύνταξη αλληλεγγύης η οποία θα βοηθήσει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Επιπλέον συμφωνήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση των πόλεων με δεκάδες δισεκατομμύρια. Προβλήματα είχαν δημιουργηθεί και εξαιτίας του αιτήματος του SPD να αυξηθεί ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής από το 42% στο 45%.

Από εδώ και πέρα αναμένεται οι αρχηγοί των κομμάτων να προτείνουν στα προεδρία των κομμάτων τους την επίσημη έναρξη διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Από την πλευρά τους οι Σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει να λάβουν πράσινο φως σε έκτακτο συνέδριο που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη. Ήδη πάντως η Juso, η κομματική οργάνωση του SPD, που εξ΄ αρχής τάχθηκε ανοιχτά κατά της συνέχισης του μεγάλου συνασπισμού, έχει ανακοινώσει ότι θα προβάλει αντίσταση στο συνέδριο. 

Ο πρόεδρoς της κομματικής νεολαίας Κέβιν Κίνερτ δήλωσε μάλιστα στο dpa ότι θα προσπαθήσει να πείσει προσωπικά τοπικές οργανώσεις του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια έτσι ώστε να καταψηφίσουν το αναμενόμενο αίτημα του Μάρτιν Σουλτς για πράσινο φως σε διαπραγματεύσεις με τους Συντηρητικούς με στόχο το σχηματισμό κυβέρνησης.

ΑΜΠΕ

''The New Daily Mail'' 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ