2018-01-13 15:18:57
Φωτογραφία για Κάποιοι τον θυμούνται ακόμη ως Κένταυρο!
Ο Χρήστος Παπαδόπουλος -τον οποίο ίσως να θυμούνται κάποιοι ως Κένταυρο στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών του 2004- έρχεται με την παράσταση Ιόν στη Στέγη τον

Φεβρουάριο Το βιογραφικό του χορογράφου Χρήστου Παπαδόπουλου -από την Νεμέα- που καταφθάνει με μια καινούργια παράσταση στη Στέγη αρχίζει κάπως έτσι: «Ο Χρήστος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Νεμέα. Σπούδασε χορό και χορογραφία στο SNDO (School for New Dance Development Holland), θέατρο στη δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και πολιτικές επιστήμες στο Πάντειο πανεπιστήμιο. Έχει παρουσιάσει τις προσωπικές δουλειές “De Perdidos”, ”Gandau” και “Counter Reset” (Melkweg Τheater Amsterdam). Σαν χορευτής έχει συνεργαστεί με τους Δημήτρη Παπαϊωάννου, Φώτη Νικολάου, Μαριέλλα Νέστορα, Alexandra Waierstall Noema dance company, Kirstin Andersen WEGO Company, Robert Stein, Ria Higler. Ως χορογράφος έχει συνεργαστεί στο θέατρο με τους Θωμά Μοσχόπουλο, Γιάννη Καλαβριανό, Γιάννη Κακλέα, Βασίλη Νικολαΐδη, Βασίλη Μαυρογεωργίου, Κώστα Γάκη. Μέλος της χορογραφικής ομάδας των τελετών έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών αγώνων Αθήνα 2004» (από το περιοδικό antivirus - avmag.gr).


Ένα τυπικό βιογραφικό θα πείτε – κι όμως εγώ το προτιμώ να αρχίζει διαφορετικά. Με μια ερώτηση – άσκηση στη μνήμη μας. Και αυτό για να βάλω μπροστά μπροστά την απάντηση: «Τον Χρήστο Παπαδόπουλο, τον οποίο ίσως να θυμούνται κάποιοι ως Κένταυρο στην Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών του 2004, τον γνωρίσαμε ως χορευτή σε έργα του Δημήτρη Παπαϊωάννου (2, Πουθενά, ΜΕΣΑ), του Φώτη Νικολάου, της Μαριέλας Νέστορα, της Αλεξάνδρας Waierstall κ.ά. Υπήρξε μέλος της χορογραφικής ομάδας των Τελετών Έναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004 και των Τελετών Έναρξης των Πανευρωπαϊκών Αγώνων στο Μπακού το 2015».

Ο Χρήστος, λοιπόν, ήταν ο Κένταυρος σε αυτήν την μοναδική στιγμή εθνικής υπερηφάνειας. Από τότε έχει συνεργαστεί με πολλούς σκηνοθέτες, χορογραφώντας θεατρικές τους παραστάσεις (…). Από το 2003 συνεργάζεται με τη Δραματική Σχολή του Ωδείου Αθηνών, διδάσκοντας κίνηση και αυτοσχεδιασμό. Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας χορού «Λέων και Λύκος» (2015).

Ο Χρήστος Παπαδόπουλος παρουσιάζει για πρώτη φορά έργο του – Ιόν- στη Στέγη (από 1 έω-4 Φεβρουαρίου 2018, στις 20:30 στη Κεντρική Σκηνή). Το Ιόν έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον διεθνών συμπαραγωγών και θα ταξιδέψει στις ευρωπαϊκές σκηνές αμέσως μετά την πρεμιέρα του στην Αθήνα.

Σε ενημερωτικό κείμενο των διοργανωτών διαβάζουμε: «Aν ο κόσμος του χορού στην Ευρώπη μιλά για τον Χρήστο Παπαδόπουλο ως ένα νέο αστέρι που ανατέλλει, είναι γιατί στο μινιμαλιστικό, ποιητικό καλλιτεχνικό του σύμπαν μπορείς τελικά να κατοικήσεις. Αυτό το σύμπαν, κατασκευασμένο από λεπτομερή χορογραφική δουλειά και εξουθενωτικό σωματικό χορό, αλλά και από μουσικότητα και αίσθηση ομαδικής αλληλοϋποστήριξης, αν και αφαιρετικό, έχει ανθρώπινη μυρωδιά. Έχει ευγένεια και λεπτότητα στον τρόπο που συμπαρασύρει τους θεατές. Κι αν μέσα του ενυπάρχει ο αναστοχασμός πάνω σε σοβαρά ζητήματα, η μετουσίωσή του σε τέχνη γίνεται με την αναλογία απόστασης και συναισθηματικής φόρτισης που εμπεριέχει η πραγματική ποίηση.

Το Ιόν βασίζεται σε μια μεταφορά: αν τα ιόντα είναι ηλεκτρικά φορτισμένα άτομα ή σύνολα ατόμων, που μετακινούνται όλα μαζί προς μια κατεύθυνση, τότε αυτή η εικόνα ίσως αποτυπώνει την πραγματικότητα όπως διαμορφώνεται από τους ανθρώπους που κινούνται στο χώρο και αλληλοεπηρεάζονται.

Ο Παπαδόπουλος και η ομάδα του διερευνούν τη συνθήκη του συντονισμού, τη μυστική σχέση που κάνει τους ανθρώπους σε μια ομάδα να επικοινωνούν ακόμα κι όταν δεν έχουν οπτική επαφή, ακόμα κι όταν δεν έχουν συνείδηση αυτής της σύνδεσης. Και επιπλέον, την επίδραση αυτής της συνθήκης στο πώς βλέπουμε και βιώνουμε το χορό: τη στιγμή που ο χορός αποσπά από τη φυσική πραγματικότητα εικόνες απρόσμενων συγχρονισμών μέσα στο πλήθος και, αναδεικνύοντάς τις, αποκαλύπτει τους μυστικούς νόμους της ζωής που πάντα μας διαφεύγουν».

Η σύλληψη & η Χορογραφία ανήκουν στον Χρήστο Παπαδόπουλο που έχει δίπλα του τον Τάσος Κουκουτά (δραματουργία) και τον Coti K (μουσική).

Χορεύουν: Γεώργιος Κοτσιφάκης, Ιωάννα Παρασκευοπούλου, Νώντας Δαμόπουλος, Αμαλία Κοσμά, Μαρία Μπρέγιαννη, Χαρά Κότσαλη, Ευθύμης Μοσχόπουλος, Νάντη Γώγουλου, Δήμητρα Μερτζάνη, Αλέξης Τσιάμογλου
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ