2018-01-13 23:14:22
Φωτογραφία για Ρύπανση σε δεξαμενή ύδρευσης που τροφοδοτεί με πόσιμο νερό την Θεσσαλονίκη
Δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού αναφέρει η ΕΥΑΘ Ύστερα από αναφορά της ΕΥΑΘ, η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης

παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση για το περιστατικό Ρύπανση από υδρογονάνθρακες εντοπίστηκε στα νερά του Αλιάκμονα που τροφοδοτούν δεξαμενή της ΕΥΑΘ από την οποία παρέχεται πόσιμο νερό σε κατοίκους της πόλης.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση η εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ύστερα από αναφορά της εταιρείας παρήγγειλε επείγουσα προκαταρκτική εξέταση.

Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ δεν έχει παρατηρηθεί καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Θεσσαλονίκης, ενώ «οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με όλα τα εκ του νόμου όρια στις μετρήσιμες παραμέτρους για το πόσιμο νερό».

Συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΕΥΑΘ:

«Καμία αλλαγή στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού της Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί μετά τον εντοπισμό υδρογονανθράκων στο νερό του Αλιάκμονα που τροφοδοτεί την Εγκατάσταση Επεξεργασίας Νερού, γεγονός που προκάλεσε εισαγγελική παρέμβαση με πρωτοβουλία της ίδιας της ΕΥΑΘ.

Ήδη από χτες ενημερώθηκαν άμεσα ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΔΕΗ και ο Γενικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων Πεδιάδων Θεσσαλονίκης - Λαγκαδά. Με απόφαση εισαγγελέα κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας διενεργούν δειγματοληψίες κατά μήκος της διώρυγας του Αλιάκμονα και μέχρι την τροφοδοσία από τα φράγματα της ΔΕΗ, ώστε να διαπιστωθούν οι πηγές ρύπανσης. Οι μέχρι τώρα μετρήσεις στην έξοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης είναι σύμφωνες με όλα τα εκ του νόμου όρια στις μετρήσιμες παραμέτρους για το πόσιμο νερό.

Παρ’ όλα αυτά, δείγματα θα συνεχίσουν να λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου από την είσοδο της εγκατάστασης και κυρίως στην έξοδό της προς το δίκτυο υδροδότησης της πόλης, ενώ θα συνεχιστούν και οι αυτοψίες στη διώρυγα του Αλιάκμονα από αρμόδια κλιμάκια της ΕΥΑΘ και της Περιφέρειας».

Ο Σωκράτης Φάμελλος

Τη διαβεβαίωση ότι γίνονται όλες οι ενέργειες, από πλευράς του υπουργείου Περιβάλλοντος, της ΕΥΑΘ και των συναρμοδίων φορέων, ώστε να μην παρατηρηθεί το παραμικρό πρόβλημα στο πόσιμο νερό με το οποίο τροφοδοτείται στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος.

Ο κ. Φάμελλος, μετά από σύσκεψη που είχε το μεσημέρι με τη διοίκηση και στελέχη της ΕΥΑΘ, στη μονάδα επεξεργασίας νερού της ΕΥΑΘ, στη Ν. Μαγνησία Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι έπειτα από το περιστατικό ρύπανσης που παρατηρήθηκε από την Τετάρτη, στα αντλιοστάσια εισόδου της μονάδας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα «για να εξασφαλιστεί ότι και η επεξεργασία, αλλά και η ποιότητα του νερού, με το οποίο τροφοδοτείται το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, είναι στη βέλτιστη κατάσταση».

Ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι τα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες: Αφενός, γίνεται ότι είναι απαραίτητο για «να καθαριστεί πλήρως η προσαγωγός διώρυγα, για να μην υπάρχει κανένα πρόβλημα από τη ρύπανση που εντοπίστηκε». Αφετέρου, έχουν ενισχυθεί οι εργασίες του διυλιστηρίου και το εργαστήριο αναλύσεων με επιπλέον προσωπικό και οι αναλύσεις γίνονται με μεγαλύτερη πυκνότητα και συχνότητα, ώστε, όπως είπε ο κ. Φάμελλος «να εξασφαλιστεί, αυτό που γνωρίζουμε από χθες και έχει ανακοινωθεί από την ΕΥΑΘ, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στην ποιότητα του νερού δικτύου της Θεσσαλονίκης».

«Επειδή, η ρύπανση εντοπίστηκε στο κανάλι που τροφοδοτεί το διυλιστήριο ενισχύσαμε τη λειτουργία του διυλιστηρίου, ώστε να μην φτάσει στο δίκτυο οτιδήποτε. Ταυτόχρονα καθαρίζουμε και το κανάλι, τη διώρυγα, που τροφοδοτεί το διυλιστήριο, ώστε να μην υπάρχει ρύπανση, ούτε στην τροφοδοσία του διυλιστηρίου» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ