2018-01-14 09:19:25
Φωτογραφία για Από την Πρωτομαγιά οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη στο Δημόσιο
Αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα διενεργούνται από την 1η Μαΐου οι πλειστηριασμοί με επισπεύδοντα το Δημόσιο. Το απόγευμα της Παρασκευής κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που εξισώνει τη διαδικασία που ισχύει για τις τράπεζες με αυτή που ισχύει για το Δημόσιο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική τροπολογία, «για τους πλειστηριασμούς που έχει ήδη οριστεί να πραγματοποιηθούν με φυσικό τρόπο οποτεδήποτε μετά την 30η Απριλίου 2018, ο προϊστάμενος της αρμόδιας υπηρεσίας, υποχρεούται στη γνωστοποίηση της μεταβολής του τρόπου διενέργειας του πλειστηριασμού».

Η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται όχι μόνο για τα χρέη προς την εφορία αλλά και για τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και δήμους.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους:

– Ορίζεται ότι οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αδαπάνως για το Δημόσιο με ηλεκτρονικά μέσα από πιστοποιημένο για το σκοπό αυτό υπάλληλο του πλειστηριασμού.


– Προβλέπονται μεγαλύτερες προθεσμίες για την κοινοποίηση στον οφειλέτη του προγράμματος πλειστηριασμού, την αποστολή στον συμβολαιογράφο των σχετικών εγγράφων, την αναγγελία του επισπεύδοντος Δημοσίου γα άλλα χρέη στον οφεθλέτη προς αυτό κλπ.

– Καθορίζεται το ελάχιστο περιεχόμενο της περίληψης του προγράμματος πλειστηριασμού το οποίο δημοσιεύεται αδαπάνως για το Δημόσιο με επιμέλεια δικαστικού επιμελητή στην ιστοσελίδα δημοσιευμάτων πλειστηριασμών.

– Τροποποιείται το άρθρο 61 σχετικά με την κατάταξη του Δημοσίου σε περίπτωση αναγκαστικής εκτέλεσης κινητού ή ακίνητου κατά οφειλέτη του, σύμφωνα με τα οριζόμενα άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ή του πτωχευτικού κώδικα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται από τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ). Η τροπολογία ουσιαστικά «δένει» τον Κώδικα αυτό με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και έρχεται να φέρει και στο Δημόσιο τις προβλέψεις του νόμου για τις οφειλές ιδιωτών προς τις τράπεζες.

Ουσιαστικά, με την τροπολογία αυτή και από τη στιγμή που θα ξεκινά η διαδικασία της κατάσχεσης, ο οφειλέτης θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του προς το Δημόσιο μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, καθώς μέσα σε δύο εβδομάδες το πολύ, το ακίνητό του θα βγαίνει σε πλειστηριασμό.

Επίσης καταργούνται αναχρονιστικές διατυπώσεις δημοσιότητας, όπως τοιχοκόλληση και δημοσίευση σε εφημερίδα και εισάγεται η διαδικασία ηλεκτρονικής δημοσίευσης των περιλήψεων προγραμμάτων πλειστηριασμού κινητών στο δικτυακό τόπο του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του Τομέα Ασφάλισης Νομικών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης κατά τα πρότυπα της κοινής αναγκαστικής εκτέλεσης.

Οι πλειστηριασμοί που έχουν προγραμματιστεί για διενέργεια σε φυσικό χώρο έως και τις 30 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν κανονικά, σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα. Για προγράμματα πλειστηριασμών που θα εκδοθούν μέχρι την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ότι τα ακίνητα εκπλειστηριάζονται στην εμπορική αξία, θα ισχύει η εμπορική αξία ως πρώτη τιμή προσφοράς. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ