2018-01-16 20:25:27
Φωτογραφία για “Πήραν έξι φορτηγά πράγματα” από το μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά
Ο καθηγητής Ιστορίας του Πολυτεχνείου της Μαύρης Θάλασσας Ισμαΐλ Κιοσέ, σε δηλώσεις του στην τουρκική εφημερίδα «Μιλιέτ» έκανε λόγο για πολλές λεηλασίες στο μοναστήρι της Παναγίας

Σουμελά στην Τραπεζούντα κατά το παρελθόν.

«Γνωρίζουμε ότι στρατιώτες του ΝΑΤΟ που υπηρετούσαν το 1950 στην Τουρκία έβγαλαν με φορτηγά διάφορο εξοπλισμό από το μοναστήρι της Σουμελά. Αυτή τη στιγμή η σκαλιστή με κληματιαριές πόρτα του μοναστηριού είναι σε μουσείο των ΗΠΑ, ενώ άλλα έργα βρίσκονται σε μουσεία της Βρετανίας», δήλωσε ο Ισμαϊλ Κιοσέ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής, το Μοναστήρι της Σουμελά από το 1923, ένα χρόνο μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών μέχρι το 1973 ήταν απροστάτευτο και όλες οι λεηλασίες έγιναν εκείνη την περίοδο.

«Οι στρατιώτες του ΝΑΤΟ ανέβασαν έξι φορτηγά ψηλά και έβγαλαν διάφορα πράγματα από το μοναστήρι. Αυτά μας τα είπαν οι ηλικιωμένοι που έζησαν εκείνη την περίοδο. Κάποια χειρόγραφα από το μοναστήρι βρίσκονται στο μουσείο πολιτισμού στην Άγκυρα, τουλάχιστον κάποια σώθηκαν», τονίζει.  

ant1news.gr
_
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ