2018-01-19 00:03:14
Φωτογραφία για Εποχική γρίπη: Μία ανάσα πριν την έξαρση
Σε δεύτερη μοίρα προς ώρας έχει περάσει η εποχική γρίπη στη χώρα μας, καθώς ο ιός της ιλαράς κυριαρχεί με πάνω από 1.100 κρούσματα.

Onmed.gr

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα, είναι γεγονός ότι τα περιστατικά της εποχικής γρίπης είναι λίγα, οι επιστήμονες όμως κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς σε πολλές χώρες της Ευρώπης αλλά και στη γειτονική Τουρκία, η γρίπη σαρρώνει. Οι χώρες που βρίσκονται σε έξαρση και βρίσκονται μάλιστα πολύ κοντά μας γεωγραφικά, είναι η Ιταλία και η Αλβανία, κάτι που κάνει ιδιαίτερα ανήσυχη την επιστημονική κοινότητα.

Στην Ελλάδα η περίοδος της εποχικής γρίπης διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Απρίλιο, με την κορύφωσή της να καταγράφεται μεταξύ Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου, ωστόσο και ο Μάρτιος είναι επικίνδυνος μήνας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ, κυρίαρχο στέλεχος της εφετινής περιόδου είναι η γρίπη τύπου Β. Ακολουθούν το λεγόμενο πανδημικό στέλεχος, Α (Η1Ν1) και το στέλεχος Α (Η3Ν2). Ο εμβολιασμός αποτελεί το πιο ισχυρό χαρτί έναντι της γρίπης,καίτοι οι επιστήμονες γνωρίζουν, ότι το αντιγριπικό εμβόλιο δεν καλύπτει επαρκώς έναντι του στελέχους Α (Η3Ν2).


Στην Ελλάδα καταγράφηκε ένα μικρό κύμα γρίπης τον περασμένο Οκτώβριο οπότενοσηλεύτηκαν επτά άτομα με σοβαρή μορφή της νόσου σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ένα εκ των οποίων κατέληξε. Να σημειωθεί ότι ήταν όλοι ηλικιωμένοι και ανεμβολίαστοι.

Να θυμίσουμε ότι την περσινή περίοδο της γρίπης το κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Α (Η3Ν2) το οποίο χαρακτηρίζεται για την επιθετικότητά του σε ηλικιωμένους. Χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ λόγω επιπλοκών της νόσου 276 ασθενείς, εκ των οποίων κατέληξαν οι 108.
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ