2018-01-19 21:38:21
Φωτογραφία για Κίνημα εναντίον των υδρογοναθράκων φοβάται η κυβέρνηση στην Ήπειρο
Τις αντιδράσεις που διατυπώνονται από οικολογικούς φορείς και επαγγελματίες για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στα Γιάννενα, επιδιώκει να κατευνάσει το υπουργείο

Περιβάλλοντος και οι δήμοι Βίτσας και Ζαγορίου, οργανώνοντας την προσεχή εβδομάδα ενημερωτικές συναντήσεις, παρουσία κορυφαίων επιστημόνων και στελεχών των εταιρειών που έχουν συνάψει την σύμβαση μίσθωσης με το Δημόσιο.

Πρόκειται για την Ισπανική Repsol και την ελληνική Energean Oil & Gaz που έχουν αναλάβει την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων. Είχε προηγηθεί χθες, ευρεία σύσκεψη στην Ήπειρο παρουσία του υπουργού Γιώργου Σταθάκη και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με σκοπό να ενημερωθούν για τις προβλεπόμενες διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην Ήπειρο. Η Repsol, η οποία κατέχει το 60% της σύμβασης βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης των γεωφυσικών σεισμικών ερευνών, υλοποιώντας επένδυση που υπολογίζεται στο ύψος των 25 εκατ
. ευρώ. Κινδυνεύει όμως να βρεθεί αντιμέτωπη με επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου Ζαγορίου, οι οποίοι έχουν αρχίσει να διατυπώνουν ανησυχίες για τις επιπτώσεις των ερευνών. Αρμόδιες πηγές σημειώνουν ότι ο σχεδιασμός της εταιρείας δεν θα έχει καμία επίπτωση στον τουριστικό τομέα αφού ακουμπά το Ζαγόρι οριακά. Μπροστά στα μεγάλα πρότζεκτ υδρογονανθράκων που σχεδιάζονται, η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ανοίξει μέτωπα με κοινωνικούς φορείς και επαγγελματικές ομάδες. Για αυτό και επιδιώκει μεγαλύτερη ενημέρωση του κόσμου αλλά και των τοπικών βουλευτών που γίνονται συχνά αποδέκτες των αντιδράσεων.

Κατά την πρόσφατη σύσκεψη στην Ήπειρο, το ΥΠΕΝ έδωσε ιδιαίτερη σημασία στην αξιοποίηση των υδρογονανθράκων για λόγους εθνικού συμφέροντος, συνδέοντας τα έργα με την περαιτέρω ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Σε σχέση με τις επιφυλάξεις που διατυπώνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, ο υπουργός δήλωσε "ότι η πολιτεία θα διασφαλίσει την τήρηση της εθνικής περιβαλλοντικής νομοθεσίας που έχει ενσωματώσει το αυστηρό Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθώς το περιβάλλον αποτελεί σημαντικό πόρο για τον τουρισμό και συνεπώς για την εθνική οικονομία". Πρόσθεσε επίσης ότι η άσκηση αυστηρού δημόσιου ελέγχου καθ' όλα τα στάδια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων αποτελεί υποχρέωση της πολιτείας και του αρμόδιου υπουργείου. Υπενθύμισε μάλιστα ότι εξορυκτική δραστηριότητα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε περιοχή Natura και τόνισε, ότι θα υπάρξει πλήρης σεβασμός των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων που σχετίζονται με τις γεωφυσικές έρευνες.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ