2018-01-20 12:30:53
Φωτογραφία για Ανακαλύφθηκαν ίχνη μεταλλουργικής δραστηριότητας σε ακρωτήρι της Κέρου.
Δείγματα μεταλλευτικής δραστηριότητας που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός αστικού κέντρου ανακάλυψαν αρχαιολόγοι σε ακρωτήρι κοντά στο νησί της Κέρου. Όλα ξεκίνησαν όταν πριν από 4.000 περίπου χρόνια μια ομάδα τεχνιτών άνοιξε δρόμους στην επιφάνεια του.

Το διαμόρφωσαν κατάλληλα ώστε να φιλοξενεί επισκέπτες ενώ το «έντυσαν» με αστραφτερή λευκή άμμο προκειμένου να αποτελεί το πιο επιβλητικό αξιοθέατο σε ολόκληρες τις Κυκλάδες.

Σίγουρα τότε δεν γνώριζαν πως κάτω από την επιφάνεια του φυσικού αυτού τοπίου κρύβονταν ίχνη μεταλλουργίας και δραστηριοτήτων που αποδείκνυαν την ύπαρξη ανθρώπινης ζωής. Κατά την ανασκαφή, στην οποία συμμετείχαν αρχαιολόγοι από τρεις διαφορετικές χώρες, ανακαλύφθηκαν υπόγεια τούνελ και στοιχεία εξελιγμένης μεταλλοτεχνίας.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Guardian,

το ακρωτήρι με το όνομα «Διδασκαλείο» είναι σαν ένα μικροσκοπικό νησί που πριν 4.500 χρόνια συνδέονταν μέσω ενός στενού μονοπατιού με την Κέρο
. Αργότερα εξαιτίας διάφορων φυσικών φαινομένων, αποσχίστηκε από το νησί και έμεινε ακατοίκητο. Οι πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη μεταλλευτικής δραστηριότητας αναδύθηκαν στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια ανασκαφών πριν από δέκα χρόνια. Τα πρόσφατα ευρήματα φέρνουν στο φως κι άλλα συντρίμμια μετάλλων αλλά και διάφορα αντικείμενα όπως τσεκούρια, μαχαιροπίρουνα ή κεραμικά θραύσματα.

Ο επικεφαλής της ανασκαφής, Michael Boyd, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, δήλωσε πως η μεταλλουργική τεχνογνωσία ήταν προφανώς συγκεντρωμένη στο εν λόγω ακρωτήριο σε μια εποχή που η πρόσβαση τόσο στις δεξιότητες όσο και στις πρώτες ύλες ήταν πολύ περιορισμένη. «Οι ανακαλύψεις αυτές συνδέονται με την προσπάθεια αστικοποίησης τη συγκεκριμένη εποχή», διευκρίνισε.

Η ανάλυση του χώματος φανερώνει παράλληλα ίχνη τροφής όπως όσπρια, σταφύλια, ελιές, σύκα, αμύγδαλα και σιτηρά. Η κ. Εύη Μαργαρίτη, εκπρόσωπος του Κυπριακού Ινστιτούτου σημείωσε από την πλευρά της: «Αξιοπερίεργο είναι πολλά από τα τρόφιμα αυτά εισάγονταν, άρα μας ανοίγονται νέοι δρόμοι ώστε να μελετήσουμε τα δίκτυα επικοινωνίας για την ανταλλαγή προϊόντων την εποχή αυτή».

Ο Lord Renfrew, ένας εκ των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στην ανασκαφή και πρώην καθηγητής αρχαιολογίας στο πανεπιστήμιο του Cambridge, βρέθηκε πρώτη φορά στην Κέρο ως φοιτητής ενώ αργότερα ως επαγγελματίας ερευνητής. Ο ίδιος συνεχίζει να πιστεύει πως το ακρωτήρι εξακολουθεί να αποτελεί το καλύτερο φυσικό λιμάνι του νησιού ενώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πόλος έλξης για τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο.

huffingtonpost
 
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ