2018-01-20 12:52:33
Φωτογραφία για Ξεκίνησε με κανό για την Κύπρο κι έφτασε Αυστραλία
Πρόκειται για μια απίστευτη ιστορία που συνέβη πριν από 90 και βάλε χρόνια. Η περιπέτεια ενός ανθρώπου που ταξίδεψε μόνος του με καγιάκ σχεδόν 30.000 μίλια από τη Γερμανία στην Αυστραλία λίγα χρόνια πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και το περίεργο της υπόθεσης είναι πως αυτός ο άνθρωπος έκανε όλο αυτό το ταξίδι, με την σκέψη να ερχόταν στην Κύπρο και να δούλευε σε ορυχεία χαλκού. Αλλά η μοίρα τα έφερε αλλιώς...

Πρόκειται για τον Όσκαρ Σπεκ από το Αμβούργο που το 1931 έχασε τη δουλειά του λόγω της μεγάλης οικονομικής ύφεσης που έπληξε τότε τη Γερμανία.

Αποφάσισε τότε να ξεκινήσει να έρθει στην Κύπρο για να βρει δουλειά σε ένα ορυχείο.

Έτσι τον Μάιο του 1932, έναν χρόνο πριν ανέλθει στην εξουσία ο Χίτλερ, ξεκίνησε με ένα καγιάκ για την Κύπρο, έχοντας ελάχιστα χρήματα και περιορισμένες ποσότητες κονσερβοποιημένου κρέατος, σοκολάτας, τυριού και συμπυκνωμένου γάλακτος.


Αφετηρία του μεγάλου του ταξιδιού η πόλη Ουλμ στη Γερμανία. Χρησιμοποιώντας τους ποταμούς της χώρας του, βρεθηκε να πλέει στον Δούναβη, περνώντας από την Αυστρία, την Ουγγαρία και την Γιουγκοσλαβία. Από κει κατέβηκε στην Θεσσαλονίκη διαπλέοντας τον Αξιό ποταμό και στη συνέχεια έβαλε πλώση για την Κύπρο όπου σύμφωνα με την πηγές της εφημερίδας «Telegraph» τον περίμενε ήδη μια δουλειά σε ένα ορυχείο χαλκού.

Από τη Θεσσαλονίκη ταξίδεψε ακολουθώντας την ακτογραμμή καθώς το καγιάκ του δεν είχε σχεδιαστεί για την ανοιχτή θάλασσα, και επειδή φοβόταν ότι δεν θα μπορούσε να κολυμπήσει, πέρασε τα νότια παράλια της Τουρκίας, κι έφτασε στην Κύπρο το 1933.

Αλλά κάπου εκεί τα σχέδιά του φαίνεται πως είχαν αλλάξει. Προτίμησε να συνεχίσει το περιπετειώδες ταξίδι του φτάνοντας στη Συρία. Από 'κει χρησιμοποιώντας για μία και μοναδική φορά λεωφορείο έφτασε στον Εφράτη ποταμό. Εκεί έριξε ξανά στο νερό το καγιάκ του και συνέχισε το ταξίδι. Ένα ταξίδι που τελικά ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 1939, όταν έφτασε στις βόρειες ακτές της Αυστραλίας!

Δεν ήταν λίγες οι φορές που φυλακίστηκε, καθώς η άνοδος του Χίτλερ στην εξουσία τον έκαναν να μοιάζει με Γερμανός κατάσκοπος στα μάτια των διαφόρων Αρχών απ' όπου περνούσε.

Όσο για τους κινδύνους που πέρασε, αμέτρητοι: Στο Ιράν κόντεψε να πεθάνει από την ελονοσία, ενώ στη νήσο Λακόρ της Ινδονησίας συνελήφθει από μια τοπική φυλή, ξυλοκοπήθηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο δια αποκεφαλισμού, όμως κατάφερε να δραπετεύσει.

Συνολικά, το ταξίδι διήρκησε 7 χρόνια καλύπτοντας απόσταση περίπου 30.000 μιλίων. Πρόκειται για το μακρύτερο ταξίδι με καγιάκ που έγινε ποτέ, ένα ρεκόρ που παραμένει μέχρι σήμερα.

Ο Όσκαρ Σπεκ δεν είχε ποτέ την πρόθεση να μπει στα βιβλία των ρεκόρ όταν ξεκικούσε το ταξίδι του το 1932, απλά και μόνο για να ξεφύγει από την δεινή οικονομική του κατάσταση και να πάει να δουλέψει σε ορυχείο στην Κύπρο...
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ