2018-01-20 14:24:15
Φωτογραφία για ΝΕΟΣ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ Η ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ
Αντιμέτωπος με μία ακόμη κρίση βρίσκεται ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την αναστολή της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους στην οποία οδήγησε η απόρριψη νομοσχεδίου που είχε υποβληθεί προς ψήφιση στη Γερουσία. Για τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αυτό το Σαββατοκύριακο θα έπρεπε να είναι ένα διήμερο γιορτής. Στην πρώτη επέτειο από την ορκωμοσία του, με το χρηματιστήριο σε συνεχή άνοδο και τη δημοτικότητά του επιτέλους να αυξάνεται, σκόπευε να ξεκουραστεί και να γιορτάσει στο σπίτι του στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντα μαζί με φίλους και υποστηρικτές. Ωστόσο, ο Τραμπ αναγκάστηκε να παραμείνει στην Ουάσιγκτον, ενώ η αδυναμία να ψηφιστεί στη Γερουσία το νομοσχέδιο που θα επέτρεπε τη συνέχιση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους έπληξε περαιτέρω την εικόνα του καλού διαπραγματευτή, που προωθεί ο ίδιος.

Αν και ο Λευκός Οίκος έσπευσε να κατηγορήσει τους Δημοκρατικούς για την παύση της λειτουργίας του ομοσπονδιακού κράτους, επικρίσεις ακούστηκαν και εις βάρος του Αμερικανού προέδρου
. «Είναι σαν να επιθυμούσατε την παύση», δήλωσε ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ απευθυνόμενος στον Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε υποστηρίξει στο παρελθόν πως προηγούμενες παύσεις της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήταν ευθύνη του προσώπου που βρισκόταν στον Λευκό Οίκο. Σε συνέντευξή του μετά την παύση του 2013 ο ίδιος είχε επιρρίψει ευθύνες στον Μπαράκ Ομπάμα. «Τα προβλήματα ξεκινούν από πάνω και πρέπει να λυθούν από πάνω. Ο πρόεδρος είναι ο ηγέτης και πρέπει να βάλει τους πάντες σε ένα δωμάτιο και πρέπει να ηγηθεί» είχε πει.

Όταν χθες άρχισε να διαφαίνεται το ενδεχόμενο νέας παύσης, ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια τελευταία προσπάθεια να βρει μια λύση. Αρχικά ακύρωσε το προγραμματισμένο του ταξίδι στη Φλόριντα, στη διάρκεια του οποίου θα παρίστατο σε μια εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων, αλλά και για να γιορταστεί ο πρώτος του χρόνος στην προεδρία. Το κόστος θα ήταν 10.000 δολάρια το ζευγάρι. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ουσιαστικά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει το ταξίδι του, καθώς οι επικριτές του θα τον κατακεραύνωναν, αν συμμετείχε σε μια τόσο πολυτελή εκδήλωση, την ώρα που οι ομοσπονδιακοί υπάλληλοι τίθενται σε αναγκαστική αργία.

Στη συνέχεια ο Τραμπ κάλεσε τον Σούμερ στον Λευκό Οίκο. Επρόκειτο για μια συνάντηση μεταξύ των δύο και μερικών συμβούλων, χωρίς τη συμμετοχή των επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων. Στόχος ήταν να βρεθεί κάποιος συμβιβασμός. Η συνάντηση διήρκησε 90 λεπτά. Μετά το πέρας της τόσο ο Τραμπ όσο και ο Σούμερ έκαναν λόγο για πρόοδο, ωστόσο γρήγορα ο Αμερικανός πρόεδρος επανήλθε στην προηγούμενη στάση του: Ξεκαθάρισε πως για να υπάρξει λύση, θα πρέπει να ψηφιστεί το νομοσχέδιο που είχε υιοθετηθεί την Πέμπτη από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο προέβλεπε την παράταση της χρηματοδότησης του ομοσπονδιακού κράτους για τέσσερις εβδομάδες. Ο Σούμερ πίεζε για μια πιο βραχυπρόθεσμη παράταση, διάρκειας μίας εβδομάδας ή λιγότερο, και πρόσθεσε ότι δέχθηκε να τεθεί στο τραπέζι ακόμη και η χρηματοδότηση του τοίχου που θέλει να κατασκευάσει ο Τραμπ στα σύνορα με το Μεξικό. Νωρίς το βράδυ σύμβουλοι του Λευκού Οίκου επανέλαβαν ότι η πρόταση του Σούμερ δεν συμβάλει στην εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης. «Δεν πίεσε το κόμμα του να τη δεχθεί», απάντησε ο γερουσιαστής από τη Νέα Υόρκη αναφερόμενος στον Τραμπ.

Και αυτή τη φορά ο Αμερικανός πρόεδρος φάνηκε να ακολουθεί τη γνωστή του τακτική: Πρώτα ζήτησε τη στήριξη των Δημοκρατικών και πρότεινε ευελιξία και μετά τάχθηκε στο πλευρό των πιο συντηρητικών κοινοβουλευτικών, υποχωρώντας. Το ίδιο είχε συμβεί τον Σεπτέμβριο όταν κατέληξε σε συμφωνία για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους με τον Σούμερ και την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι. Μερικές εβδομάδες αργότερα, αφού ο Σούμερ και η Πελόζι είχαν πιστέψει ότι στη συμφωνία περιλαμβανόταν η διατήρηση του προγράμματος DACA, ο Τραμπ υποχώρησε.

Η διαμάχη για το DACA διήρκησε ως τις αρχές Ιανουαρίου. Τότε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκράχαμ και ο Δημοκρατικός Ντικ Ντέρμπιν κατέληξαν σε συμφωνία για το πρόγραμμα και άλλα ζητήματα μεταναστευτικής πολιτικής. Πίστεψαν ότι ο Τραμπ θα τη στήριζε, όμως στη διάρκεια συνάντησής τους στο Οβάλ Γραφείο ο Αμερικανός πρόεδρος επέκρινε τη συμφωνία και έκανε τη διαβόητη δήλωση για τις χώρες «απόπατους». Και οι δύο πλευρές αισθάνθηκαν ότι προδομένες, ενώ οι συνεχείς μεταστροφές του Τραμπ προκάλεσαν τέτοια απορία στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, ώστε να δηλώσει ότι δεν μπορεί να κατανοήσει ποια είναι η άποψη του Αμερικανού προέδρου στο θέμα.

Στη συνέχεια ο Τραμπ φάνηκε να επικρίνει μέσω ανάρτησής του στο Twitter το νομοσχέδιο για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων και το οποίο λίγο νωρίτερα ο Λευκός Οίκος είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει.

Τα δύο κόμματα αλληλοκατηγορούνται για την παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους, όμως ορισμένοι καταλογίζουν ευθύνες και στον Αμερικανό πρόεδρο. «Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ικανός να διεξάγει αυτού του είδους την περίπλοκη συζήτηση για θέματα», δήλωσε ο Τζον Γιάρμουθ, βουλευτής των Δημοκρατικών και μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού. «Δεν διαθέτει ικανότητα συγκέντρωσης για κάτι τέτοιο. Δεν ενδιαφέρεται να το κάνει. Το μόνο που θέλει είναι απλώς να δείξει ότι ασχολείται», πρόσθεσε.

ΑΜΠΕ, Reuters

«The New Daily Mail»
 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ