2018-01-20 14:27:49
Φωτογραφία για Τζιμπουτί: Η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο
► Οι βάσεις πάνε ... Τζιμπουτί.

► Η τρίτη μικρότερη χώρα της Αφρικής, με τους 950.000 κάτοικους, φιλοξενεί τους στρατούς των μεγαλύτερων δυνάμεων της υφηλίου, από Γαλλία και ΗΠΑ μέχρι Κίνα και Ιαπωνία.

► Η Κίνα ήταν η τελευταία που εγκαινίασε τη δική της ναυτική βάση στην αφρικανική χώρα, μόλις τον περασμένο Αύγουστο.

► Η Τουρκία θέλει να αποκτήσει δική της στρατιωτική βάση στην περιοχή, στο πλαίσιο των σχεδίων για επέκταση της επιρροής της στην αφρικανική ήπειρο.

► Οι Αμερικανοί διαθέτουν δύο βάσεις, από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Αφρική.

Υπάρχουν χώρες ήσσονος «ακτινοβολίας», των οποίων άλλοι αγνο­ούν τη γεωγραφική θέση και άλ­λοι ακόμη και την ίδια την ύπαρξη. Το μικροσκοπικό Τζιμπουτί, με τους μόλις 950.000 κατοίκους στο μακρινό Κέρας της Αφρικής, είναι μια τέτοια χώρα.

Στην Ελλάδα είναι περισσότερο γνωστό ως η «πατρίδα» του «Γουίλι του μαύρου θερμαστή», από το φερώνυμο τραγούδι του 1979 (σε στίχους Νίκου Καββαδία και μουσική Θάνου Μικρούτσικου).


Για όσους τυρβάζονται περί τα γεωπολιτικά, ωστόσο, η πάλαι ποτέ γαλλική αποικία του Τζιμπουτί ξεχωρίζει σήμερα, εν έτει 2018, όχι μόνο ως η τρίτη μικρό­τερη χώρα της Αφρικής αλλά και... ως η χώρα με τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στον κόσμο.

Οι Γάλλοι

Οι Γάλλοι διατηρούν εκεί τέσσερις στρατιωτικές βάσεις (στις οποίες φιλοξενούν επίσης Γερμανούς και Ισπανούς στρατιώτες), οι Αμερικανοί δύο (από τις μεγαλύτερες των ΗΠΑ στην Αφρική, έναντι ενοικίου περίπου 63 εκατ. δολ. ετησίως), και οι Ιταλοί μία. Στο Τζιμπουτί, όμως, έχουν στρατιωτικές βάσεις και υπερδυνάμεις της Ασίας, όπως είναι η Κίνα και η Ιαπωνία. Οι μοναδικές βάσεις, μάλιστα, που έχουν το Πεκίνο και το Τόκιο στο εξωτερικό βρίσκονται στο Τζι­μπουτί.

Βλέποντας τους Κινέζους να επεκτείνονται, οι Ιάπωνες εμφανίζονται τώρα να θέλουν επίσης να ενισχύσουν την παρουσία τους εκεί.

Η Σαουδική Αραβία επίσης υπέγραψε πλήθος συμφωνιών με τη μικροσκοπική αφρικανική χώρα μόλις πριν από τρεις εβδομάδες, μεταξύ άλλων και συμφωνίες στρατιωτικής συνεργασίας, ενώ ήδη προωθείται και πλάνο δημιουργίας σαουδαραβικής στρατιωτικής βάσης στο Τζιμπουτί.

Η Τουρκία θέλει, επίσης, να αποκτήσει δική της στρατιωτική βάση την περιοχή, στο πλαίσιο των σχεδίων για επέκταση της τουρκικής επιρροής στην αφρικανι­κή ήπειρο.

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα εγκαινίασε σχετικά πρόσφατα, τον Σεπτέμβριο του 2017, τουρκική στρατιωτική βάση στη Σομαλία (νοτίως δηλαδή του Τζιμπουτί), ενώ αρχής γενομένης από τον περασμέ­νο Δεκέμβριο, το καθεστώς Ερντογάν ελέγχει πλήρως (έχει επί της ουσίας «νοικιάσει» για τις επόμενες δεκαετίες) και μια πόλη-νησί-λιμάνι στο Σουδάν (βόρεια δηλαδή του Τζιμπουτί) με την ονομασία Σουάκιν.

Η Τουρκία «ακροβολίζεται» εμπορικά στο πολύτιμο Κέρας της Αφρικής, στην είσοδο και στις δυτικές ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, μπαίνοντας σφήνα στον άξο­να μεταξύ Αίγυπτου και Σαουδικής Αραβίας.

Όσο για το Τζιμπουτί, αυτό δείχνει να ανταποδίδει το... φλερτ προς τον τουρ­κικό παράγοντα. Μόλις πριν από τρεις εβδομάδες ο πρέσβης του Τζιμπουτί στην Άγκυρα δήλωσε ότι η χώρα του θα «κα­λωσόριζε» μια τουρκική στρατιωτική βάση εντός των συνόρων της, δίνοντας το «πράσινο φως» για την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών.

Το Τζιμπουτί προσπαθεί, προφανώς, να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη γεωγραφικά πολύτιμη θέση του. Αν και μικροσκοπικό, τυχαίνει να βρίσκεται στην είσοδο της εμπορικής οδού που οδηγεί από τον Ινδικό Ωκεανό και τον Κόλπο του Άντεν προς την Ερυθρά Θάλασσα, τη διώρυγα του Σουέζ και τη Μεσόγειο.

Κινέζοι, Αμερικανοί και Ιάπωνες έχουν σπεύσει να εξασφαλίσουν στρατιωτική παρουσία εκεί για ακριβώς αυτόν τον λόγο, ενώ φημολογείται ότι το ίδιο σχε­διάζει να κάνει και η Ινδία, σύμφωνα με δημοσίευμα στον ιστοχώρο Politico. Με δεδομένο, βέβαια, ότι οι ξένες δυνάμεις που βρίσκονται στο Τζιμπουτί είναι ανταγωνιστικές, η παρουσία τους εκεί μάλλον λειτουργεί ως δικλίδα διασφαλίσης των ισορροπιών και όχι ως θρυαλλίδα δυνη­τικά νέων εντάσεων.

20 ΕΚΑΤ. $ ΕΤΗΣΙΩΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

Η Κίνα ήταν η τελευταία που εγκαι­νίασε τη δική της ναυτική βάση στην αφρικανική χώρα, μόλις τον περασμέ­νο Αύγουστο (συμφωνώντας να πλη­ρώνει ενοίκιο 20 εκατ. δολ. ετησίως), ενώ οι επενδύσεις που έχει κάνει το Πεκίνο στο Τζιμπουτί (σε υποδομές κ.α.) ξεπερνούν τα 12 δισ. δολ.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ[email protected]

(ΕΘΝΟΣ-18/01/2018 - ΦΩΤΟ: militaire.gr - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ