2018-01-20 16:23:53
Φωτογραφία για Φρικτό εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση «Γλύκας Σκραπ» - Έχασε το πόδι του ο 32χρονος Χαλκιδέος Αντώνης Κάτσιος! (ΦΩΤΟ)
Όπως είχε αποκαλύψει το EviaZoom.gr από τις 12-01-2018, σημειώθηκε φρικτό εργατικό ατύχημα στην επιχείρηση ανακύκλωσης «Γλύκας Σκραπ» στο Βαθύ Αυλίδας, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός 32χρονου εργαζομένου...

Συγκεκριμένα μηχάνημα έργων (φορτωτής) παρέσυρε τον εργάτη γενικών καθηκόντων, και πολτοποίησε το πόδι του, με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό. 

Πρόκειται για τον άτυχο Χαλκιδέο Αντώνη Κάτσιο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πολτοποιημένο πόδι του.

Πρόκειται για τον άτυχο Χαλκιδέο Αντώνη Κάτσιο, ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Χαλκίδας και οι γιατροί αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν το πολτοποιημένο πόδι του.

Την ίδια ημέρα που συνέβη το ατύχημα το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας κατήγγειλε στο EviaZoom.gr ότι: «Επειδή στην ίδια επιχείρηση έχει συμβεί και θανατηφόρο ατύχημα παλαιότερα και οι καταγγελίες για τις κακές συνθήκες εργασίας είναι αρκετές, απαιτούμε την πλήρη διερεύνηση του και να αποδοθούν οι ευθύνες άμεσα.


Η εντατικοποίηση της εργασίας, η τεράστια άσκηση ψυχολογικής βίας, απέναντι στους εργαζόμενους και οι άθλιες συνθήκες εργασίας που επικρατούν σε αρκετούς ασύδοτους εργοδότες, έχουν αυξήσει τον δείκτη των ατυχημάτων.

Ταυτόχρονα η τεράστια ανεργία που μαστίζει τη χώρα μας, έπειτα από την συνεχιζόμενη εφαρμογή των καταστροφικών πολιτικών τους, οδηγεί τους εργαζόμενους, να εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες και με κίνδυνο την ίδια τους την ζωή μερικές φορές».

Επίσης, στο EviaZoom.gr απέστειλε ανακοίνωση το Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας:

«Άλλος ένας συνάδελφος σακατεύεται στο μεροκάματο στα 32 του χρόνια, ανεβάζοντας τον αριθμό των εργατικών "ατυχημάτων" που τον τελευταίο καιρό παίρνουν πανελλαδικά μορφή χιονοστιβάδας και μάλιστα όχι τυχαία.

Την Πέμπτη 11 Γενάρη, στο σκραπατζίδικο του Γλύκα "κουτάλα" παρέσυρε συνάδελφο, πολτοποιώντας το πόδι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί λίγο πάνω από τον αστράγαλο.

Άλλος ένας νέος εργάτης που ρίχνεται στη βιοπάλη με τους νέους όρους που επικρατούν στην πιάτσα, της πολυειδικότητας που θέλει τους νέους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία, ανυπεράσπιστους μπροστά... στην κακιά την ώρα(!!!), καθώς τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι είδος πολυτελείας, κοστίζει και άρα δεν μπορεί να σπαταλιούνται χρήματα εκεί.

Τα εργατικά «ατυχήματα» όμως στους χώρους δουλειάς, όσο κι αν οι επιχειρήσεις κάνουν πάντα προσπάθεια να τα χρεώσουν στην κακιά την ώρα ή σε λάθος των ίδιων των συναδέλφων, θα μπορούσαν μια χαρά να προβλεφθούν αν,

Α) οι εργάτες εκπαιδεύονταν ολοκληρωμένα για τη δουλειά που προορίζονται και δεν αντιμετωπίζονται ως "εργαλεία για όλες τις χρήσεις". Πρόσθετα αμείβονταν με ψηλότερες αποδοχές, βάσει των ειδικοτήτων τους και όχι σαν ανειδίκευτοι,

Β) δεν υπήρχε ο εκβιασμός με φόβητρο την επιστροφή στην ανεργία, σε κάθε συνάδελφο να κάνει οποιαδήποτε δουλειά υπάρχει σε ένα χώρο, ανεξάρτητα από το αν γνωρίζει ή δεν γνωρίζει τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την εργασία του,

Γ) δεν υπήρχε η εντατικοποίηση στους χώρους δουλειάς που κάνει ακόμα και τους πιο έμπειρους εργάτες να έχουν μειωμένα αντανακλαστικά τόσο λόγω της υπερβολικής ταχύτητας όσο και λόγω της κούρασης που συσσωρεύεται κάθε μέρα στο μεροκάματο,

Δ) υπήρχαν και λειτουργούσαν ελεύθερα από τις πιέσεις των εργοδοτών Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας μέσα στους χώρους δουλειάς,

Ε) δεν έδινε αέρα στα πανιά της εργοδοσίας το νομοθετικό πλαίσιο με την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, έργο τόσο της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ όσο και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων που έχουν στα χέρια τους το αίμα του συναδέλφου μας, καθώς έχουν διαλύσει από το 8ωρο και το ωράριο έως και το καθεστώς της σταθερής απασχόλησης. Το τελευταίο δίχρονο αυτό που ξέραμε ως σταθερή δουλειά, μειώνεται δραματικά έναντι της δουλειάς με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, την part time εργασία που… όλοι το γνωρίζουμε πως πάνε κατά κανόνα χέρι με χέρι με την απλήρωτη υπερωρία για να μπορούν να βγάλουν ακόμα περισσότερα κέρδη από τη δική μας απλήρωτη δουλειά,

ΣΤ) δεν υπήρχε η συνειδητή απαξίωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας με τη διαχρονική του υποστελέχωση, ώστε να μην μπορεί στην ουσία να παίξει το ρόλο του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ το πετσοκομμένο οργανόγραμμα προβλέπει 6 θέσεις εργασίας για ολόκληρο το Νομό της Εύβοιας, αριθμός που δεν φτάνει ούτε για ζήτω για τις ανάγκες του κι αυτές ακόμα δεν είναι στελεχωμένες!

Το Συνδικάτο μας θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει το συνάδελφο, να μην περάσει στα βουβά ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της τάξης μας.

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς και της ίδιας μας της ζωής και σωματικής ακεραιότητας στα χέρια μας!

Γιατί τα στοιχειώδη έως ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας είναι γεγονός στους περισσότερους χώρους δουλειάς.

Γιατί δεν μπορούμε να ανεχτούμε να πηγαίνουμε στη βάρδια και να μην ξέρουμε αν και πώς θα γυρίσουμε σπίτι...».
eviazoom
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ