2018-01-21 12:30:20
Φωτογραφία για Tο μεγάλο συλλαλητήριο για τη #Μακεδονία μας στη Θεσσαλονίκη. Δείτε φώτο στο TVNEA.COM !
Σήμερα στις 14:00 αναμένεται να ξεκινήσει το μεγάλο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της χρήσης του ονόματος "Μακεδονία" από τα Σκόπια, στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.

Το σκεπτικό του συλλαλητηρίου

Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου διευκρινίζουν, σύμφωνα πάντα με το ίδιο μέσο, ότι στόχος της διοργάνωσης είναι η εμφάνιση του κυρίαρχου λαού στο προσκήνιο και η ξεκάθαρη εντολή του προς το πολιτικό προσωπικό της χώρας προκειμένου να ανατραπεί η υφιστάμενη πολιτική πλεύση που αποδέχεται σύνθετη ονομασία, η οποία θα περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία". Ο όρος "Μακεδονία" δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Ποιοι στηρίζουν το συλλαλητήριο

Το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στηρίζουν έμμεσα ή άμεσα οι Παμμακεδονικές Ενώσεις, εκατοντάδες πολιτιστικοί σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας, δήμαρχοι ή δημοτικοί σύμβουλοι από όλους σχεδόν τους σήμους της Μακεδονίας, κληρικοί ή Επίσκοποι από τις Μητροπόλεις της Μακεδονίας, δεκάδες επαγγελματικά, αθλητικά και εξωραϊστικά σωματεία και σύλλογοι της Βόρειας Ελλάδας καθώς και όλα τα χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης.


Ποιοι θα παρευρεθούν

Σύμφωνα με απόφαση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, και των "γαλάζιων" βουλευτών της Μακεδονίας, το "παρών" θα δώσουν κατά συνείδηση όποιοι βουλευτές το επιθυμούν.

Οι βουλευτές, που πίεσαν για συμμετοχή στο συλλαλητήριο, ήταν ο βουλευτής Κιλκίς, Γιώργος Γεωργαντάς, οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Σταύρος Καλαφάτης, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, Θεόδωρος Καράογλου και η Φωτεινή Αραμπατζή από τις Σέρρες.

Στο συλλαλητήριο θα παραστεί προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, ενώ στο πλάι του αναμένεται να είναι οι δυο βουλευτές του κόμματος σε Α' και Β' Θεσσαλονίκης, Γιώργος Σαρίδης και Αριστείδης Φωκάς.

Εκεί, θα βρεθούν επίσης οι βουλευτές των ΑΝΕΛ, Κώστας Ζουράρις και Γιώργος Λαζαρίδης, ενώ τελικά δεν θα δώσει το "παρών" ο πρόεδρος του κόμματος, Πάνος Καμμένος. Ακόμη, στην κεντρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα βρίσκονται βουλευτές της Χρυσής Αυγής από όλη τη Βόρεια Ελλάδα και άλλες περιοχές.

Τέλος, το "παρών" στο συλλαλητήριο θα δώσει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

Οι έφιπποι Κρητικοί έφτασαν στη Θεσσαλονίκη

Από χτες έφτασε στη Θεσσαλονίκη ομάδα έφιππων Κρητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο. Πρόκειται για δέκα Κρητικούς οι οποίοι είναι ντυμένοι με τις παραδοσιακές κρητικές στολές, με άλογα, μαντιναδολόγους και καλλιτέχνες κρητικής μουσικής. Σκοπός τους είναι να δώσουν το δικό τους δυναμικό "παρών" στη διοργάνωση και να στηρίξουν τους Μακεδόνες. Μάλιστα, το πρωί πρόκειται να κάνουν βόλτες στο κέντρο της πόλης καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο.

Πειθαρχεί στην απόφαση Ιερώνυμου ο Μητροπολίτης Άνθιμος

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος δήλωσε ότι θα πειθαρχήσει στην κεντρική γραμμή της Εκκλησίας της Ελλάδος και δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Αντ' αυτού θα πραγματοποιήσει πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία (07.00-11.00 π.μ.) στον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Θεσσαλονίκης, καλώντας τον ιερό κλήρο και τον ευσεβή λαό της πόλης να συμμετάσχει σε αυτήν την "ειρηνική και πνευματική εκδήλωση υπέρ της πατρίδας μας και της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας".

Αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστών στην Καμάρα

Παράλληλα, αντισυγκέντρωση με αφορμή το συλλαλητήριο που διοργανώνεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη για τη Μακεδονία θα πραγματοποιήσουν αντιεξουσιαστές στην πλατεία Καμάρας στη 13:00.

Η παρουσία της Αστυνομίας στο σημείο αναμένεται να είναι έντονη, με στόχο πρωτίστως να εμποδίσει οποιαδήποτε κίνηση των αντιεξουσιαστών προς τον χώρο όπου θα διεξαχθεί το συλλαλητήριο.

Επίθεση αντιεξουσιαστών σε λεωφορείο που μετέφερε κόσμο στο συλλαλητήριο

Όπως έγινε γνωστό, το πρωί της Κυριακής ομάδα αντιεξουσιαστών επιτέθηκε με πέτρες σε λεωφορείο το οποίο μετέφερε κόσμο από την Αθήνα για να συμμετάσχει στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για το Σκοπιανό.Η επίθεση σημειώθηκε στην συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Μπενάκη στα Εξάρχεια.

Από την επίθεση μια γυναίκα τραυματίσθηκε και χρειάστηκε να παραληφθεί από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ το λεωφορείο υπέστη υλικές ζημιές. Μάλιστα, έσπασαν και κάποια τζάμια.

Άμεσα στο σημείο κλήθηκε η Αστυνομία για καταγραφή του επεισοδίου, χωρίς ωστόσο να προβαίνουν σε προσαγωγές ή συλλήψεις.

Από νωρίς οργανωμένες ομάδες του αντιεξουσιαστικού χώρου έχουν αναπτυχθεί ως "ομπρέλες" σε σημεία προσυγκέντρωσης από όπου αναχωρούν λεωφορεία για τη Θεσσαλονίκη με τα πληρώματα της ΕΛ.ΑΣ να έχουν αυξημένη ετοιμότητα και παρατηρητικότητα για την ασφάλειά τους.

Αυτοί οι δρόμοι θα κλείσουν στο κέντρο της πόλης

Από τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοινώνεται ότι σήμερα Κυριακή (21-01-2018), μεσημβρινές ώρες, στο πλαίσιο του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, θα εφαρμοστούν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τμηματικά και ανάλογα με τον όγκο προσέλευσης των διαδηλωτών, θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις σε βασικές οδικές αρτηρίες που οδηγούν στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήτοι στις οδούς Γ΄Σεπτεμβρίου, Κουντουριώτη, Λεωφόρο Νίκης, 30ης Οκτωβρίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου και σε άλλες κεντρικές οδούς (π.χ. Εγνατία, Τσιμισκή, Μητροπόλεως, Κ.Καραμανλή, Β.Όλγας).

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται η ισχύουσα απαγόρευση στάσης και στάθμευσης στην οδό 26ης Οκτωβρίου (στο τμήμα της από την Δυτική Είσοδο μέχρι την πλατεία Δημοκρατίας), στην 30ης Οκτωβρίου, στη Λεωφόρο Νίκης και στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου (στο τμήμα της από τη Γ΄Σεπτεμβρίου μέχρι την οδό Παρασκευοπούλου). Παρακαλούνται οι κύριοι οδηγοί να απομακρύνουν τα οχήματά τους από τους παραπάνω αναφερομένους δρόμους.

Για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης θα λάβει αυξημένα μέτρα τροχαίας με το σύνολο της δυνάμεώς της και στις καίριες διασταυρώσεις θα υπάρχουν ρυθμιστές τροχονόμοι.

*Με πληροφορίες από thestival.gr, real.gr, skai.gr

http://www.tvnea.com
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ