2018-01-22 11:51:31
Φωτογραφία για Μπαράζ εξοπλιστικών και η φορολογία του κόσμου στο «κόκκινο»!
Την ώρα της φοροαφαίμαξης των πολιτών, η κυβέρνηση «μοιράζει» προγράμματα.

Μπορεί η κυβέρνη­ση να διατυμπα­νίζει προς πάσα κατεύθυνση πως «από τον Αύγου­στο του 2018 βγαί­νουμε από την κρίση», εντούτοις φαίνεται πως έχει αρχίσει να... «γλυκαίνει» τη διεθνή πιάτσα στον χώρο των εξοπλισμών, αρχής γενομένης, βεβαίως, από τις ΗΠΑ, «μοιράζοντας» προγράμμα­τα αναβαθμίσεων ή αγοράς μετα­χειρισμένου υλικού, την ίδια ώρα που η φορολογία του κόσμου έχει «χτυπήσει κόκκινο».

Ενώ η κυβέρνηση ψηφίζει μέτρα στη Βουλή με «πολυνομοσχέδιο», βγαίνουν στην επιφάνεια διάφο­ρα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία με τον ρυθμό που εμφανί­ζονται γεννούν το ερώτημα πώς και πότε θα πληρωθούν, αν και, βέβαια, θεωρούνται αναγκαία για την εύρυθμη επιχειρησιακή ικα­νότητα των τριών Κλάδων των Ελ­ληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Τα προγράμματα που «τρέχουν» το τελευταίο διάστημα είναι τα εξής: 

► Αναβάθμιση των αεροσκα­φών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β Orion (περίπου 500 εκατ
. δολά­ρια), που ανέλαβε η Αμερικανική Lockheed Martin. Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιο­μηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα, είναι σε πλήρη εξέλιξη και τον Φεβρουάριο αναμένεται το πρώτο αεροσκάφος που έχει περάσει από δομική αναβάθμιση να πα­ραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό για εκπαίδευση προσωπικού και επιχειρήσεις, ώστε εν συνεχεία να ξεκινήσει η κανονική αναβάθ­μιση των υπολοίπων.

► Αναβάθμιση των F-16 C/D της Πολεμικής Αεροπορίας. Το πρό­γραμμα προς το παρόν έχει «βρα­χυκυκλώσει» από την οικονομι­κή «απόκλιση» μεταξύ των δύο πλευρών. Η αμερικανική πλευ­ρά μιλά για 2,4 δισ. δολάρια για τα 153 συνολικώς, ενώ η ελληνική πλευρά για 1,1 δισ. ευρώ για 85 αεροσκάφη δύο εκ των τεσσά­ρων εκδόσεων του τύπου που διαθέτει η Π.Α.

► Έναρξη της διαδικασίας αποκτήσεώς 70 μεταχειρισμένων ελι­κοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D Kiowa Warrior, από τα αποθέματα της Αεροπορίας του Αμερικανικού Στρατού, έναντι 47 εκατ. δολαρί­ων. Το κόστος θεωρείται μικρό, καθώς τα ελικόπτερα προσφέρονται δωρεάν και όλα τα χρήμα­τα αφορούν το συνολικό πακέτο υποστήριξής τους (εξομοιωτές πτήσεων για τους πιλότους και εδάφους για τους τεχνικούς, βι­βλιογραφία, εκπαίδευση, ποσό­τητες ανταλλακτικών κ.λπ.). Θυ­μίζουμε ότι από αυτά τα 36 είναι πλήρως εξοπλισμένα και έτοιμα για πολεμικές επιχειρήσεις, 24 δι­αθέτουν μόνο ένα έναντι των τριών κανονικά ασυρμάτων και θα χρησιμοποιηθούν ως εκπαιδευ­τικά αρχικής εκπαιδεύσεως των πιλότων ελικοπτέρων όλων των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμε­ων, που θα πραγματοποιείται στη νέα Διακλαδική Σχολή Αεροπορί­ας Στρατού, ενώ τα υπόλοιπα 10 θα χρησιμοποιηθούν ως ανταλ­λακτικά.

► Έχει εκδηλωθεί έντονο ενδι­αφέρον για την απόκτηση τεσ­σάρων σκαφών ειδικών επιχει­ρήσεων από τους Αμερικανούς επίλεκτους SEAL για τους δικούς μας ΟΥΚ έναντι 8 εκατ. δολαρίων (2 εκατ. δολάρια έκαστο).

► Πρόταση προς τους Γάλλους για δύο νέες σύγχρονες φρεγά­τες τύπου FREMM για την κάλυ­ψη των επιχειρησιακών αναγκών του στόλου μας. Πρόγραμμα ση­μαντικό, καθώς για οικονομικούς λόγους έχει ακυρωθεί εκείνο της αναβάθμισης των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200ΗΝ, που ήδη έχουν συμπληρώσει 25 χρόνια συνεχούς δράσεως.

► Στην Αθήνα θα βρεθούν την επόμενη εβδομάδα οι Γάλλοι αρ­μόδιοι της DGA (αντίστοιχης της δικής μας ΓΔΑΕΕ), όχι για τις φρε­γάτες, αλλά και για συζητήσεις για την αξιοποίηση από πλευράς υπο­στήριξης των γαλλικής κατασκευ­ής μαχητικών Mirage-2000/-5 της Πολεμικής Αεροπορίας και κυρίως των όπλων που φέρουν, όπως είναι τα στρατηγικής σημα­σίας βλήματα «πλεύσεως» (cruise) SCALP-NG και οι αεροπορικοί EX0CET εναντίον πλοίων επιφανείας, που διαθέτουν μόνο τα γαλ­λικά μαχητικά.

Συμπερασματικά, ναι μεν όλα αυτά τα οπλικά συστήματα εί­ναι απαραίτητα, αλλά παραμένει ερώτημα πώς μπορεί η κυβέρνη­ση από τη μια να φορολογεί στο έπακρο τον κόσμο και από την άλλη να προχωρά σε μαζική ανακίνηση των εξοπλιστικών. Για ποιον λόγο, καθώς και πώς και πότε θα πληρωθούν;

■ $ 500 εκατ. για αναβάθμιση αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας Ρ-3Β ORION.

■ $2.400.000.000 για αναβάθμιση αεροσκαφών F-16C/D σύμφωνα με την αμερικανική πλευρά.

■ $47.000.000 για αγορά 70 μεταχειρισμένων ελικοπτέρων «επιθετικής αναγνωρίσεως» τύπου OH-58D KIOWA WARRIOR.

■ $8.000.000 για αγορά 4 μεταχειρισμένων ΣΚΑΦΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

■ $1.000.000.000 για αγορά 2 γαλλικών φρεγατών FREMM. περίπου €500.000.000 έκαστη.

■ Ενδιαφέρον υποστήριξης για όπλα αεροσκαφών MIRAGE της Πολεμικής Αεροπορίας, αγνώστου προϋπολογισμού (προς το παρόν).

Του ΛΕΩΝΙΔΑ Σ. ΜΠΛΑΒΕΡΗ[email protected]

(ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ/20/01/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ