2018-01-23 00:41:47
Φωτογραφία για Στο υπ.Υγείας οι Γενικοί Γιατροί για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ! Φουντώνουν οι αντιδράσεις
Δευτέρα 22 Ιανουάριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στο υπουργείο Υγείας και συγκεκριμένα στον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα θα βρεθούν την Τρίτη οι Γενικοί Γιατροί για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ.

Ειδικότερα η Ένωση Γενικής Ιατρικής θα έχει συνάντηση με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Σταμάτη Βαρδαρό προκειμένου να συζητήσει αναλυτικά μαζί του όλα τα θέματα που έχουν προκύψει με τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ για τους οικογεναικούς γιατρούς. Μια σύμβαση που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Πόσες ώρες θα εργάζονται και με τι αμοιβές οι οικογενειακοί γιατροί του ΕΟΠΥΥ! Τι προβλέπει υπουργική απόφαση».

Οι Γενικοί Γιατροί που θα αποτελέσουν και τον κορμό του θεσμού των οικογενειακών γιατρών μαζί με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους, αντέδρασαν από την πρώτη στιγμή για τη σύμβαση του ΕΟΠΥΥ η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ θα δίνει 0,70 ευρώ ανά ασθενή για πλήρη ιατρική κάλυψη.


Η Ένωση Γενικής Ιατρικής θα επιδιώξει να διευκρινίσει τους όρους κάτω από τους οποίους θα εργάζονται οι οικογενειακοί γιατροί αλλά τις αμοιβές τους, ζητώντας φυσικά να αυξηθούν οι τιμές για κάθε ασφαλισμένο.

Αντίδραση …Ραν Ταν Πλαν των Ιατρικών Συλλόγων

Στο μεταξύ με μια μάλλον πολυήμερη καθυστέρηση αντιδρούν οι υπόλοιποι Σύλλογοι για τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ που έχουν προκαλέσει το θυμό σε εκατοντάδες γιατρούς ανά τη χώρα.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) εξέδωσε ανακοίνωση τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου με την οποία εκφράζει την αντίθεσή του με την πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς ιατρούς. Ο Π.Ι.Σ. δηλώνει ότι θεωρεί απαξιωτική τη συγκεκριμένη σύμβαση για την ιατρική λειτουργία σημειώνοντας ότι «αφήνει ακάλυπτο μεγάλο μέρος του πληθυσμού με κινδύνους για την περίθαλψή του».

Πάντως ο ΠΙΣ όταν είχε συναντηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2017 με τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ του είχε ζητήσει:

– Συλλογική σύμβαση με τους κατά τόπους Ιατρικούς Συλλόγους και τον Π.Ι.Σ. με ελεύθερη επιλογή ιατρού, κατά πράξη και περίπτωση αμοιβή, αξιοποίηση όλου του ιατρικού δυναμικού και ενδυνάμωση του Οργανισμού με νέους ιατρούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα είναι αποκλεισμένοι από το Σύστημα.

– Κάλυψη της περίθαλψης του συνόλου του πληθυσμού, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωγραφικές ιδιαιτερότητες.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει ότι πάγια αντιμισθία σε χαμηλά επίπεδα στο χώρο του ιδιωτικού ιατρείου, με μεγάλες λειτουργικές δαπάνες, σε συνδυασμό με την αυξημένη φορολογία και τις ασφαλιστικές εισφορές, σημαίνει μηδαμινό ή και αρνητικό καθαρό εισόδημα.

Ο Π.Ι.Σ. ζητεί από τον ΕΟΠΥΥ και την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναστείλει την προκήρυξη αυτή και να δει τις πραγματικές ανάγκες των ασθενών, δεδομένου ότι πολλές γεωγραφικές περιοχές της ηπειρωτικής αλλά και της νησιωτικής Ελλάδας μένουν ακάλυπτες.

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας (ΙΣΑ) από την πλευρά του ζητά τροποποίηση των συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με τους οικογενειακούς ιατρούς και τονίζει ότι πάγια θέση του είναι οι συλλογικές συμβάσεις κατά πράξη και περίπτωση.

Αντιδράσεις και για τα όρια ηλικίας 65 ετών

Παράλληλα ο ΙΣΑ θεωρεί απαράδεκτο το ηλικιακό όριο που έχει τεθεί στα 65 χρόνιαγια νέα σύμβαση από τον ΕΟΠΥΥ.

Όπως σημειώνει: «Είναι απαράδεκτο να τίθεται το ηλικιακό όριο των 65 ετών για την δυνατότητα σύναψης συμβάσεων. Αφενός αδυνατούμε να αντιληφθούμε, ποιος είναι ο αιτιολογικός λόγος αυτού του περιορισμού και αφετέρου καθίσταται σαφές ότι είναι εκτός λογικής η αποστέρηση της δυνατότητας σύναψης σύμβασης ιατρών που υπερβαίνουν το ως άνω ηλικιακό όριο».
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ