2018-01-23 07:41:21
Φωτογραφία για Μπλόκο στην καθαρή έξοδο λόγω waiver
Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν «ακουμπάνε» στην ΕΚΤ ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και να δανείζονται έτσι φτηνό χρήμα αντί του πανάκριβου ELΑ. Η «ομπρέλα» της Φρανκφούρτης, η οποία  χαρακτηρίζει ως επιλέξιμα τα ελληνικά «χαρτιά», που παραμένουν «σκουπίδια»  καθησυχάζει τα ξένα πιστωτικά ιδρύματα

Όσοι είχαν και την παραμικρή αμφιβολία για το τι ακριβώς θα γίνει μετά από τον Αύγουστο, μάλλον έχουν αρχίσει την… προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα του… σφικτού εναγκαλισμού με τους Θεσμούς, έστω υπό άλλη νομική μορφή. Κι όπως παρατηρούν ευρωπαϊκές πηγές, που παρακολουθούν σε καθημερινή βάση τι ακριβώς «τρέχει» στην Ελλάδα, οι «χλιαρές» τοποθετήσεις του Πρωθυπουργού στη Βουλή περί «καθαρής εξόδου» αλλά και οι «ρουκέτες» πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Π. Σκουρλέτης, για το τι έπεται του 3ουΜνημονίου, σηματοδοτούν τη στροφή- μια ακόμα- της κυβέρνησης στο ρεαλισμό.


Οι πληροφορίες που έρχονται από τα ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων συγκλίνουν στο ότι όλοι «ψάχνονται» για το πώς ακριβώς θα συνεχιστεί ο έλεγχος στην Ελλάδα, δικαιώνοντας επί της ουσίας τις αλλεπάλληλες αναφορές του Γ. Στουρνάρα για την ανάγκη μιας προληπτικής «ομπρέλας», προκειμένου η χώρα να βγει θωρακισμένη από τα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ωστόσο, υπάρχει μια ακόμα… λεπτομέρεια, που φαίνεται ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα»: η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ μέσω του περιβόητουwaiver.

«ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΡΘΕΙ»

«Το Ευρωσύστημα δεν θεωρεί σωστό να χαθεί τοwaiver», τονίζει στα «Π» ανώτατη τραπεζική πηγή, με φόντο τις επαφές που είχαν τραπεζικά στελέχη με το Γερμανό Κεντρικό Τραπεζίτη Βάιντμαν, τον ισχυρό άνδρα της ΕΚΤ Μπ. Κερέ και την επικεφαλής τουSSMΝ. Νουί. Αυτή τη στιγμή, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν «ακουμπάνε» στην ΕΚΤ ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου και να δανείζονται έτσι φτηνό χρήμα αντί του πανάκριβουELA, καθώς λόγω του Μνημονίου η Φρανκφούρτη χαρακτηρίζει κατ’ εξαίρεση ως επιλέξιμα (waiver) τα ελληνικά «χαρτιά», που παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια» (junk). Το τι σημαίνει άρση τουwaiverτο βίωσαν οι ελληνικές τράπεζες το πρώτο εξάμηνο του 2015, όταν η εξάρτηση τους από τον ακριβόELAάγγιξε τα 90 δις ευρώ.

Ευρωπαϊκές πηγές εξήγησαν στα «Π» μια ακόμα πτυχή από ενδεχόμενη άρση τουwaiver. «Δεν είναι τόσο η επίπτωση των 50 εκ ευρώ και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, αλλά κυρίως ότι αυτή η «ομπρέλα» της ΕΚΤ καθησυχάζει τις άλλες τράπεζες, που δανείζουν τις ελληνικές», ανέφεραν χαρακτηριστικά, αναδεικνύοντας έτσι τον κίνδυνο να κλείσει πάλι η διατραπεζική αγορά, πριν καλά- καλά ανοίξει.

Πώς μπορεί να διατηρήσουν οι ελληνικές τράπεζες την πρόσβαση στο φτηνό χρήμα της ΕΚΤ; Με δύο τρόπους: 1) αν τα ελληνικά ομόλογα αναβαθμιστούν ραγδαία μέσα στους επόμενους 7-8 μήνες και ανέβουν «κατηγορία» 2) αν η Ελλάδα παραμείνει υπό κάποιου είδους «ομπρέλα», επιτρέποντας έτσι στην ΕΚΤ να διατηρήσει τοwaiver. Αναφορικά με την πρώτη εναλλακτική, ευρωπαϊκές πηγές ούτε λίγο ούτε πολύ θεωρούν ότι ανήκει στη σφαίρα της… επιστημονικής φαντασίας, επικαλούμενες το παράδειγμα της Κύπρου. Η Μεγαλόνησος βγήκε από το Μνημόνιο της το Μάρτιο του 2016 κι έκτοτε οι προβλεπόμενες αξιολογήσεις έχουν θετικό πρόσημο. Παρά ταύτα, τα κυπριακά ομόλογα ΔΕΝ βρίσκονται ακόμα σε επιλέξιμη κατηγορία, καθώς η αξιολόγηση από τηFitchβρίσκεται ακόμα στο επίπεδο ΒΒ, δηλαδή 2 βαθμίδες κάτω από το όριο, η αξιολόγηση από τηS&Pβρίσκεται στο ΒΒ+, δηλαδή 1 βαθμίδα κάτω από το όριο, ενώ ηMoody’sκρατά την Κύπρο στην κατηγορίαBa3, δηλαδή 3 βαθμίδες κάτω από το όριο!!!

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ

Και κάπως έτσι, μοιραία, καταλήγουμε στη λύση της προληπτικής γραμμής στήριξης, με στόχο και τη διασφάλιση της ηρεμίας για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες βρίσκονται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή. Φυσικά δεν είναι μόνο οι τράπεζες, καθώς όπως συχνά- πυκνά σημειώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, η Ελλάδα πρέπει να μείνει σε προστατευμένο και ελεγχόμενο περιβάλλον, αφού «χρωστάει πολλά, πάρα πολλά» στους υπόλοιπους Ευρωπαίους. Οι όροι αυτής της ενισχυμένης εποπτείας θα αποσαφηνιστούν ως τον Ιούνιο, είτε με το ΔΝΤ είτε χωρίς τη συμμετοχή του Ταμείου, αλλά αν λάβει κανείς υπόψιν τις δηλώσεις του απελθόντος προέδρου τουEWG, Τ. Βίζερ, αυτό που θα πρέπει να περιμένει η Αθήνα είναι ένα σύστημα «δούναι και λαβείν» ήτοι ένα προσυμφωνημένο σύστημα όπου τα όποια μέτρα ελάφρυνσης και ο «κουμπαράς» τουESM, θα βρίσκονται στη διάθεση της Ελλάδας υπό τον όρο εφαρμογής μέτρων και μεταρρυθμίσεων.

Το ερώτημα που μένει να απαντηθεί λίαν συντόμως είναι αυτά τα ανταλλάγματα από την ελληνική πλευρά θα αποφασιστούν πριν από τον Αύγουστο ή θα αποφασίζονται κάθε φορά που θα ενεργοποιούνται τα «αντίδωρα» από τους Ευρωπαίους.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ