2018-01-27 10:21:57
Φωτογραφία για Κούρεμα σε 80.000 δάνεια της εργατικής κατοικίας
Διαγράφονται δάνεια που πήραν εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι από κεφάλαια του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (OEK), εφόσον το υπόλοιπο της οφειλής είναι κάτω από 6.000 ευρώ ή έχουν πληρώσει το 60% της αρχικής τους οφειλής.

«Σάρκα και οστά» παίρνει η ρύθμιση των δανείων του πρώην Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ). Με απόφαση που υπέγραψε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, παρέχονται εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι σε περισσότερους από 80.000 δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ, με στόχο την αποπληρωμή της οφειλής τους

Οσοι λοιπόν δεν έχουν καταβάλει τις δόσεις που απομένουν μέχρι να εξοφλήσουν τα ποσά που έλαβαν για αγορά ή επισκευή σπιτιού κατά τα προηγούμενα χρόνια, από κεφάλαια του καταργηθέντος ΟΕΚ, αποκτούν τη δυνατότητα να τα αποπληρώσουν με εξαιρετικά ευνοϊκούς όρους, εν αντιθέσει με δανειολήπτες που πήραν σπίτι με τραπεζικό δάνειο και με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ για τους οποίους δεν προβλέπεται καμία περαιτέρω διευκόλυνση αποπληρωμής, πλην της ρύθμισης για επιμήκυνση του δανείου ως και 15 έτη που είχε ψηφιστεί στις αρχές του 2014.


Τα δάνεια από τα κεφάλαια του ΟΕΚ ήταν άτοκα εφόσον οι δόσεις καταβάλλονταν στην ώρα τους. Τις ενισχύσεις αυτές έλαβαν περίπου 80.000 δικαιούχοι, εκ των οποίων κάποιοι δεν πλήρωσαν ούτε καν τις δόσεις ενός εξαμήνου και λόγω κρίσης και ανεργίας σταμάτησαν σχεδόν όλοι να καταβάλλουν τις δόσεις τους.

Η ρύθμιση αφορά και ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ), οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι χήροι με προστατευόμενα μέλη.

Μεταξύ άλλων, η ρύθμιση προβλέπει:

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000 ευρώ.

• Διαγραφή του υπολοίπου της οφειλής για όσους δανειολήπτες έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου.

• Διαγραφή των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.

• Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.

• Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.

• Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών.

• Επιπρόσθετη έκπτωση 10% στο ποσό που προκύπτει από την παραπάνω μείωση για τις ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, περιπτώσεις χηρείας, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).

• Επιπρόσθετη έκπτωση 20% στο ποσό που προκύπτει από τη μείωση του 15% για τους πολύτεκνους.

• Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά δέκα έτη.

• Ειδικά μέτρα για τους άνεργους και τους έχοντες αδυναμία πληρωμής.

• Μέτρα γρήγορης αποπληρωμής.

 https://www.dikaiologitika.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ