2018-02-03 05:10:30
Φωτογραφία για Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ: Ο έκπτωτος πρίγκιπας του «Αστέρα» και το μυστικό deal της ελευθερίας του
 Από τον χρυσό θρόνο του ιδιωτικού Boeing 747, στον δίμηνο εγκλεισμό του σε ένα «χρυσό» κλουβί ξενοδοχείου και στην συμφωνία  Το χαμόγελό του φαινόταν ειλικρινές, όπως και η

καλή του διάθεση μέσα στην σουίτα του ξενοδοχείου Ritz Carlton, όπου έμενε για δύο μήνες ο Σαουδάραβας δισεκατομμυριούχος Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ.

Αυτό είπε λίγες ώρες πριν αφεθεί ελεύθερος ο μέχρι πρότινος έκπτωτος πρίγκιπας του δικού μας «Αστέρα» στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Την ίδια στιγμή το παρασκήνιο για το μυστικό deal στο οποίο φέρεραι να συναίνεσε προκειμένου να αποκτήσει την ελευθερία του είναι πλούσιο σε φήμες και σκόρπιες πληροφορίες.

Στη Σαουδική Αραβία οικονομικοί κύκλοι λένε ότι παρά τα όσα λέει Αλ Ουαλίντ-ότι δεν πλήρωσε και δεν θα του ζητηθεί να πληρώσει στο κράτος χρήματα από την περιουσία του-το αντίτιμο για την ελευθερία του ήταν αρκετά τσουχτερό.


Πόσο; Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πλην των άμεσα εμπλεκομένων, όμως οι ίδιοι οικονομικοί κύκλοι κάνουν λόγο για ένα ποσό που άγγιξε τα 2.000.000.000 δολάρια!

Ο διάδοχος του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν άλλωστε με εντολή του οποίου συνελήφθη τον περασμένο Νοέμβριο, το είχε ξεκαθαρίσει άλλωστε μέσω των εκπροσώπων του.

Αυτοί που θα συνεργάζονταν με το κράτος και θα έφταναν σε κάποιου είδους διακανονισμό, θα ήταν και πάλι ελεύθεροι άνθρωποι.

Με αυτό το σκεπτικό, θεωρείται απίθανο λένε ο Αλ Ουαλίντ να είναι ο μόνος που αφέθηκε ελεύθερος καλή τη πίστη σε ένα βασίλειο που ζει κοσμογενικές αλλαγές και «εκκαθαρίσεις» από τον διάδοχο του θρόνου.

Έναν διάδοχο που θέλει όχι μόνο να έχει ήσυχο το κεφάλι του αλλά με το πογκρόμ συλλήψεων δεκάδων πολυεκατομμυριούχων επιχειρηματιών έστειλε και ένα ηχηρό μήνυμα.

Το μόνο που ίσως κατάφερε ο Αλ Ουαλίντ ήταν να πληρώσει και να συμφωνήσει με την κυβέρνηση ότι θα λέει ότι δεν του ζητήθηκε κάτι τέτοιο, θέλοντας ίσως να ανορθώσει το «τσαλακωμένο» του προφίλ.

Η μετοχή της εταιρίας του Kingdom Holding Company ανέβηκε τρελά τα τελευταία 24ωρα, ενώ ο ίδιος ήταν και ο μοναδικός-αλλά και ο πιο διάσημος-από τους κρατούμενους που παραχώρησε συνέντευξη μέσα από την σουίτα του στο Ritz Carlton.

Μια συνέντευξη στην οποία είπε ότι ποτέ δεν κοιμήθηκε σε κουβέρτες στο πάτωμα, ότι είχε εξαιρετική μεταχείρηση και όλες τις ανέσεις, ενώ τα πλάνα τον έδειχναν να ξεναγεί τον δημοσιογράφο του Reuters και να πίνει αναψυκτικό.

Όποια και αν είναι η αλήθεια για την απελευθέρωση του Αλ Ουαλίντ, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα αργήσουμε να την μάθουμε, αφού την συγκεκριμένη υπόθεση καλύπτει από την αρχή ένα πέπλο μυστικότητας και οι πληροφορίες ήταν ελάχιστες και συγκεχυμένες.

Ο Λάτσης, ο Σαμαράς και ο Αστέρας

Ο Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ είναι ο εις εκ των δύο βασικών μετόχων στην αλυσίδα ξενοδοχείων Four Seasons που εμπλέκεται στο νέο project του Aστέρα στην Βουλιαγμένη με το νέο resort που ετοιμάζεται πυρετωδώς.

Μόνο που τους τελευταίους δύο μήνες η εικόνα του απείχε παρασάγγας από εκείνη του δισεκατομμυριούχου πρίγκιπα, που προσγειώθηκε το καλοκαίρι του 2013 στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το ιδιωτικό του Boeing 747.

Αυτό με τον χρυσό θρόνο στον οποίο είχε φωτογραφηθεί όταν ήταν παντοδύναμος, η περιουσία του ξεπερνούσε τα 20.000.000.000 δολάρια και μπορούσε να τα βάλει ακόμη και με το Forbes.

Αρκετοί θυμούνται ακόμη μια ζεστή μέρα στα τέλη Μαϊου του 2013 όταν στην Μαρίνα του Φλοίσβου εμφανίσθηκε και έδεσε το μήκους ογδόντα έξι μέτρων «Kingdom 5KR» το πλωτό παλάτι του Αλ Ουαλίντ Μπιν Ταλάλ.

Είχε προηγηθεί συννενόηση των ανθρώπων του με στελέχη του Ομίλου Λάτση που διαχειρίζεται την συγκεκριμένη μαρίνα, ώστε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για τις ανάγκες του θηριώδους σκάφους.

Οι άνθρωποι της ασφάλειας του Αλ Ουαλίντ ζήτησαν κάποια στιγμή βατραχανθρώπους του Λιμενικού ώστε να ελέγξουν το κύτος του σκάφος για εκρηκτικά, συνήθης τακτική για δισεκατομμυριούχους όπως ο Σαουδάραβας πρίγκιπας.

Ο αστικός μύθος λέει ότι χρειάστηκε η προσωπική παρέμβαση του κυρίου Σπύρου Λάτση με τηλεφώνημα στον κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, τότε Υπουργό Άμυνας, ο οποίος φρόντισε μόλις έμαθε ποιος είναι ο ιδιοκτήτης της θηριώδους θαλαμηγού, να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα.

Φρόντισε όμως να «κλείσει» σύμφωνα με τα όσα διέρρευσαν αργότερα και μια πρώτη συνάντηση ανάμεσα στον Σαουδάραβα πρίγκιπα και τον τότε πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Η συνάντηση έγινε στα τέλη του Αυγούστου και μπορεί να ήταν εθιμοτυπικού χαρακτήρα, αλλά στάθηκε η αρχή για να στρέψει το επενδυτικό ενδιαφέρον του ο Αλ Ουαλίντ στην Ελλάδα της κρίσης.

Αυτό άλλωστε είχε δηλώσει τότε κυβερνητικός αξιωματούχος θέλοντας να «σπρώξει» επικοινωνιακά το ραντεβού ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ο τελευταίος έπεισε τελικά τον έκπτωτο πλέον πρίγκιπα να ενδιαφερθεί για το project του Αστέρα Βουλιαγμένης ως κύριος μέτοχος της ξενοδοχειακής αλυσίδας «Four Seasons».

To φημισμένο ξενοδοχείο έχει περάσει στον έλεγχο της AGC Equity Partners για λογαριασμό των εταιριών Jermyn Street Real Estate και Apollo.

Στην τελευταία, μετέχουν δύο κρατικά κεφάλαια του Κουβέιτ και του Αμπου Ντάμπι, Άραβες επενδυτές και η τουρκική Dogus Group ενώ στο μετοχικό κεφάλαιο της κοινοπραξίας δεν υπάρχει συμμετοχή του Αλ Ουαλίντ.

Αξέχαστη σε πολλούς έχει μείνει και η άφιξή του στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» με το ιδιόκτητο Boeing 747, στο οποίο υπάρχει και ο περίφημος θρόνος από χρυσάφι του πρίγκιπα της δυναστείας των Σαούντ.

Μύκονος και Ελούντα

Ελάχιστοι τυχεροί τον είχαν δει από κοντά μέχρι την ημέρα που φωτογραφήθηκε σε αυτόν ο ιδιοκτήτης του, φορώντας ένα sur mesure κουστούμι.

Τότε ήταν ο πανίσχυρος επενδυτής με προσωπική περιουσία που ούτε το Forbes κατά τον ίδιο δεν μπορούσε να υπολογίσει σωστά, ο οποίος όμως απέφευγε κατά την διάρκεια των διακοπών του στην χώρα μας την πολύβουη Μύκονο.

Επισκέφθηκε το νησί των ανέμων μόνο μια φορά με το σκάφος «Qatara» που ανήκει στον Εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα Αλ Θάνι το οποίο έδεσε ανοιχτά της Ψαρούς, αφού τα 124 μέτρα μήκος του, δύσκολα θα μπορούσαν να εισέλθουν στον μικρό κόλπο.

Τότε οι άνθρωποί του είχαν ζητήσει ευγενικά απο τους φωτογράφους να μην τον αποθανατίσουν την ώρα που κολυμπάει ή χαλαρώνει, κάτι που οι τελευταίοι σεβάστηκαν.

Αντίθετα ο Αλ Ουαλίντ τίμησε τουλάχιστον δύο φορές την Κρήτη, όπου το σκάφος του έδενε ανοιχτά της Ελούντας, με τον ίδιο να νοιώθει σαφώς πιο ήρεμος και χαλαρός.

Κάτι που φάνηκε όταν επέτρεψε σε έναν έλληνα να βιντεοσκοπήσει την πεζοπορία του ίδιου και της συνοδείας του από την Πλάκα της Ελούντας στο δρόμο για τον Φάρο του Αφορεσμένου.

Ντυμένος με ριγέ κοντομάνικο πουκάμισο, μπλε σορτσάκι και μαύρα αθλητικά παπούτσια, ο πρίγκιπας αποδείχθηκε εξαιρετικός πεζοπόρος,αφού προπορευόταν συνεχώς με γρήγορο βάδισμα και χωρίς να μιλάει πολύ, όπως το συνηθίζει άλλωστε.

Αυτό που δεν είχε συνηθίσει ήταν το σκληρό στρώμα και η πολύχρωμη κουβέρτα στα οποία υποχρεώθηκε να κοιμάται τις πρώτες ημέρες της σύλληψής του, όταν βίωσε μια βίαιη αποκαθήλωση για την οποία δεν ήταν καθόλου προετοιμασμένος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ