2018-02-04 00:20:22
Φωτογραφία για Ξαφνικό μπλόκο από το υπουργείο Υγείας στις επισκέψεις σε ειδικούς γιατρούς
Τον όρο "gate keeping” θα μάθουν, όπως όλα δείχνουν, σύντομα οι ασφαλισμένοι, καθώς θα απαιτείται ειδικό παραπεμπτικό από τον οικογενειακό γιατρό για τη διενέργεια περαιτέρω εξετάσεων σε ειδικούς γιατρούς, αλλά και στα δημόσια νοσοκομεία.

Βασιλική Κουρλιμπίνη -

[email protected]

Η "λογική” του μέτρου συνίσταται στην αποσυμφόρηση των εξωτερικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και στη μείωση των δημόσιων δαπανών για την περίθαλψη, με έλεγχο των ραντεβού που γίνονται μέσω του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με το σχεδιασμό της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Με απλά λόγια, το αν θα χρειαστεί επίσκεψη σε ειδικό γιατρό ή σε νοσοκομείο, θα είναι μια απόφαση που θα λαμβάνεται από τους οικογενειακούς γιατρούς και τους γιατρούς των Τοπικών Μονάδων Υγείας.

Στελέχη του ΕΟΠΥΥ, σε επαφές που έχουν με τους ιατρικούς συλλόγους, αναφέρουν πως γίνονται προσπάθειες να μην εφαρμοστεί το "gate keeping”. Στον αντίποδα εντούτοις, όπως σημειώνεται στο επικαιροποιημένο κείμενο του Μνημονίου ως προαπαιτούμενο, το "gate keeping” θα τεθεί σε εφαρμογή σταδιακά μέσα στο 2018 και αφού έχει ολοκληρωθεί η υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών σε οικογενειακό γιατρό (σύμφωνα με τους όρους του Μνημονίου, το σύστημα των οικογενειακών γιατρών θα πρέπει να λειτουργήσει το Μάρτιο). 


Αμφίβολο παραμένει ωστόσο το κατά πόσο θα τηρηθούν τα ανωτέρω χρονοδιαγράμματα. Μετά το "βατερλό” της πρόσκλησης του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς προκειμένου να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις με τον Οργανισμό και να ενταχθούν στο σύστημα του οικογενειακού γιατρού (η πρόσκληση αφορούσε σε 2.800 θέσεις ειδικότητας γενικής ιατρικής - παθολογίας και παιδιατρικής, όμως σύμφωνα με πληροφορίες μόλις το 20% των θέσεων καλύφθηκε), δόθηκε παράταση στην υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων έως τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου. Επίσης, λόγω του χαμηλού όπως φαίνεται ενδιαφέροντος εκ μέρους των γιατρών, αίρεται ο ηλικιακός περιορισμός που υπήρχε (65 έτη). 

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καθώς και το υπουργείο Υγείας ελπίζουν πως με την παράταση και τους νέους όρους των ατομικών συμβάσεων θα καταφέρουν τελικά να "πείσουν” την ιατρική κοινότητα να αποδεχθεί το νέο μοντέλο πρωτοβάθμιας φροντίδας (το οποίο προβλέπει τη λειτουργία συνολικά 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα και συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες γιατρούς ώστε να καλυφθεί το σύνολο των πολιτών, ακόμη και στις περιοχές που δεν προβλέπεται η λειτουργία ΤΟΜΥ), όμως οι πληροφορίες θέλουν τους ιατρικούς συλλόγους να διατηρούν την αρνητική τους στάση.

Οι γιατροί χαρακτηρίζουν τις νέες συμβάσεις "απαξιωτικές”, καθώς καταργείται η ελεύθερη επιλογή ιατρού, η ατομική περίθαλψη κοστολογείται σε 0,7 ευρώ ανά ασθενή, ενώ τέσσερις ώρες εργασίας του ιατρείου κατ´ ελάχιστον την ημέρα ή 24 ώρες συνολικά εβδομαδιαίως θα διατίθενται στον ΕΟΠΥΥ. Η αμοιβή τους θα είναι 1.600 ευρώ το μήνα μικτά, εξηγώντας πως οι καθαρές αποδοχές δεν θα ξεπερνούν τα 500 ευρώ, αν αφαιρεθούν η απόδοση φόρου, οι ασφαλιστικές εισφορές, ο φόρος αλληλεγγύης και ο φόρος επιτηδεύματος. 
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ