2018-02-05 14:36:36
Φωτογραφία για Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη μανιταρόπιτα
Το καλό με τις πίτες είναι ότι είναι ιδανικές για ένα τραπέζι, για το σχολείο και για τη δουλειά ενώ συνήθως αντέχουν στο ψυγείο για να τις απολαύσουμε και δεύτερη μέρα. Αυτή τη βδομάδα, μπορείτε να φτιάξετε μια λαχταριστή μανιταρόπιτα που όμως δεν εγγυόμαστε ότι θα περισσέψει και δεύτερη μέρα... Στην παρακάτω συνταγή θα δείτε πώς μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας χειροποίητο φύλλο, όμως αν δεν έχετε αρκετό χρόνο ή δεν θέλετε να ταλαιπωρηθείτε, μπορείτε απλώς να προμηθευτείτε έτοιμο φύλλο κρούστας από το σούπερ μάρκετ.

Τι θα χρειαστείτε

Για το φύλλο

2 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 φλιτζάνι βούτυρο ανάλατο, κατά προτίμηση κομμένο σε κύβους (δεν χρειάζεται να είναι σε θερμοκρασία δωματίου)

1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

½ φλιτζάνι ξινόγαλο

1-2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό


Για τη γέμιση

2 κουταλιές της σούπας βούτυρο

½ φλιτζάνι κρεμμύδι ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο, κομμένη

450 γραμμάρια μανιτάρια της αρεσκείας σας, κομμένα σε μικρά κομματάκια (πλευρώτους, πορτομπέλο και shitake)

450 γραμμάρια λευκά μανιτάρια (τα λεγόμενα «κουμπιά»)

2 κουταλάκια του γλυκού χοντρό αλάτι μαγειρικής

½ κουταλάκι του γλυκού πιπέρι

2 μεγάλα αυγά

½ φλιτζάνι κρέμα γάλακτος

¼ φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 κουταλιά της σούπας φρέσκα μυρωδικά (θυμάρι, δενδρολίβανο και φασκόμηλο)

1/3 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα

Τι πρέπει να κάνετε

Για το φύλλο

Βήμα 1ο

Αναμίξτε το αλεύρι και το αλάτι σε ένα μπολ. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο και ανακατέψτε.

Βήμα 2ο

Έπειτα, απλώστε το μίγμα σε μια καθαρή επιφάνεια και «ανοίξτε» το με έναν πλάστη.

Βήμα 3ο

Συνεχίστε μέχρι το βούτυρο να γίνει ένα με το αλεύρι και σταματήστε όταν η ζύμη είναι ομοιόμορφη. Στη συνέχεια, βάλτε πάλι το μίγμα στο μπολ, προσθέστε την παρμεζάνα και αφήστε το στο ψυγείο για 15 λεπτά.

Βήμα 4ο

Αφού το βγάλετε απ’ τη συντήρηση, προσθέστε το ξινόγαλο και με ένα κουτάλι ή με τα χέρια σας, πλάστε το μίγμα έτσι ώστε να σχηματίσετε μία μπάλα. Αν σας φαίνεται ότι το μίγμα είναι στεγνό, προσθέστε τις 2 κουταλιές νερό (μία- μία αφού απορροφήσει την πρώτη). Χωρίστε τη ζύμη σε δύο επίπεδες μπάλες και τοποθετήστε τις σε ένα δίσκο. Καλύψτε τον με πλαστική μεμβράνη και αφήστε τις στο ψυγείο για μια ώρα έως 3 μέρες.

Για τη γέμιση

Βήμα 1ο

Λιώστε το βούτυρο σε ένα πλατύ και ρηχό σκεύος σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε το μέχρι να μαραθεί, δηλαδή περίπου 3 λεπτά. Μετά, προσθέστε το σκόρδο και αφήστε το 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τα κομμένα μανιτάρια και ανακατέψτε. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν πάρουν καφέ χρώμα. Στην αρχή τα μανιτάρια μπορεί να φαίνονται στριμωγμένα στο σκεύος, όμως σιγά- σιγά θα συρρικνωθούν.

Βήμα 2ο

Όσο ετοιμάζετε τα μανιτάρια, βγάλτε τη ζύμη, αλευρώστε μια επιφάνεια και ανοίξτε την, σχηματίζοντας έναν κύκλο διαμέτρου περίπου 30 εκατοστών.

Βήμα 3ο

Στη συνέχεια, σε ένα μπολ ανακατέψτε την κρέμα γάλακτος, τα αυγά και το αλεύρι. Προσθέστε το μίγμα με τα μανιτάρια, τα μυρωδικά και το τυρί και ανακατέψτε. Έπειτα, απλώστε το μίγμα πάνω στη ζύμη και από πάνω βάλτε το δεύτερο φύλλο της. Αν θέλετε, μπορείτε να την κόψετε σε κάποια σημεία (όπως φαίνεται στη φωτογραφία) έτσι ώστε να ξεροψηθούν τα μανιτάρια. Σπάστε ένα αυγό και με μια σπάτουλα, απλώστε το πάνω απ’ τη ζύμη.

Βήμα 4ο

Βάλτε την πίτα στον φούρνο στους 180 βαθμούς και αφήστε τη να ψηθεί μέχρι να δείτε ότι ροδίζει, για περίπου 60-75 λεπτά. Πριν την απολαύσετε, αφήστε την να κρυώσει για να «δέσουν» καλύτερα τα υλικά.
Πηγή Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ