2018-02-11 18:41:05
Φωτογραφία για Ελικόπτερα από «χωματερή» του αμερικανικού στρατού
■ ΔΙΑΚΡΑTIKH ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΠΑ.

Λίγο μετά την επίσκεψη Τσίπρα στον Λευκό Οίκο και ενώ κυριαρχούσε το ζήτημα της σκοπιμότη­τας της αναβάθμισης των F-16 που είχε αναγγελθεί από τον ίδιο τον πρόε­δρο Τραμπ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΔΑΕΕ) υπέγραψε (1 Νο­εμβρίου 2017) Διακρατική Συμφωνία με τις ΗΠΑ (Letter of Offer and Acceptance LOA) για την προμήθεια 70 ελικοπτέρων OH-58D Kiowa Warrior, τα οποία έχουν αποσυρθεί από τον αμερικανικό στρατό.

Το εκτιμώμενο κόστος προμήθειας ανέρχεται σε 46.703.524 δολάρια ΗΠΑ. Ση­μειώνεται ότι τα ελικόπτερα των οποίων η παραγωγή τερματίστηκε πριν από περίπου 25 χρόνια είχαν χρησιμοποιηθεί από τον στρατό των ΗΠΑ σε αποστολές επιθετικής αναγνώρισης και βρίσκονται εδώ και 6 χρό­νια εκτός επιχειρησιακής χρήσεως σε μακρά εναποθήκευση (Type 1000).

Η υπόθεση βέβαια αυτή δεν είναι καινούργια και έχει προηγηθεί μακρά συ­ζήτηση για τη σκοπιμότητα ή όχι αυτής της προμήθειας, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο, σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες στα αρμόδια συμβούλια, όσο και δημοσίως στον ειδικό με τα στρατιωτικά θέματα Τύπο. Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο τέλος βέ­βαια παρουσίασε την προμήθεια αυτή, που υλοποιήθηκε ταχύτατα σε σύγκριση με άλλες, σαν «κελεπούρι»!


Σε κατάσταση όμως στασιμοχρεοκοπίας, στην οποία δυστυχώς συνεχίζουμε να βρισκόμαστε, και δεδομένης της απαράδεκτα μειωμένης διαθεσιμότητας των κύριων μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, τίποτα δεν είναι «κελεπούρι» και θα πρέπει να «ξεψαχνίσουμε» πού πάει και αν πιάνει τόπο το υστέρημα του Ελληνικού λαού.

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη συμ­φωνία (LOA) θα μπορούσαμε να πούμε ότι συνιστά πρότυπο αοριστίας, κάτι που είναι αδιανόητο για μία σύμβαση, καθώς στα πε­ρισσότερα θέματα ουσιαστικά δεν δεσμεύεται ο προμηθευτής, που είναι ο αμερικανικός στρατός.

Σύμβαση με πέντε «αν»

Για να γίνει κατανοητή η έκταση της αοριστίας, επισημαίνεται ότι υπάρχουν τουλάχιστον 5 «αν» (if) σε αντίστοιχες παραγράφους.

Το σοβαρότερο όμως συμβατικό κενό στη συγκεκριμένη LOA αφορά τον αριθμό των επιχειρησιακών ελικοπτέρων. Και ενώ η Ελληνική γνώμη πληροφορήθηκε από τους υπευθύνους με στόμφο ότι αυτά θα είναι 36 πλήρως εξοπλισμένα, στην παράγραφο 27 της LOA οι Αμερικανοί με σαφήνεια λένε ότι αυτό δεν μπορεί να προσδιοριστεί και ότι τα 36 εξοπλισμένα ελικόπτερα αποτελούν τον στόχο (άρα δεν είναι δέσμευση) και δεν μπορεί να... εγγυηθεί γι' αυτό!

Πρόκειται για μία εξαιρετικά παράδοξη συμβατική πρόβλεψη και γεννάται ευλόγως το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να έχει επιτρέψει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας να προχωρήσει μία τέτοια σύμβαση.

Στο παραπάνω συμβατικό κενό έρχεται να προστεθεί και η απουσία εγγυήσεων για την τεχνοεφοδιαστική υποστήριξη αυτών των ελικοπτέρων μετά την απόκτησή τους. Με απλά λόγια, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη τεχνικής υποστήριξης.

Στην παράγραφο 1 (Note 1) της LOA, η αμερικανική πλευρά με ασάφεια αναφέρεται στο πόσα ελικόπτερα, από τα 70, μπορούν να πετάξουν. Υπάρχει ένας εντελώς γενικός όρος που εκτιμά (όχι δέσμευση) ότι σε 3 με 5 χρόνια θα μπορούσαν να είναι συνολικά 60, αλλά για να συμβεί αυτό πρέπει να αναληφθεί επιπρόσθετο κόστος. Και αυτό αποσιωπήθηκε από τους υπευθύνους. Απόρροια αυτής της πρόβλεψης είναι ότι αν η Ελληνική πλευρά το θέλει, θα πρέπει να πληρώσει παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι το συνολικό κόστος θα μπορούσε να αυξηθεί στα 60 εκατομμύρια δολάρια.

46,7 εκατ. δολάρια

Οι Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 46,7 εκατ. δολάρια για μία προ­μήθεια με σοβαρά συμβατικά κενά, κάτι που θα πρέπει να διερευνηθεί.

Αγοράζουμε ελικόπτερα που είναι εκτός ενεργείας, 36 μόνο από αυτά με ηλε­κτροπτικά μέσα και σταθμούς ασυρμάτου, με βάση την αρχή «όπου είναι, όπως είναι» (as is where is).

Οι Αμερικανοί μάς λένε ότι μπορεί και να μην ικανοποιούν τα κριτήρια λειτουργικής κατάστασης του στρατού των ΗΠΑ, ενώ δεν εγγυώνται ότι θα υπάρχουν όλα τα βασικά μέρη των ελικοπτέρων (απάρτια) και τα παρελκόμενα (Note 23).

Δεν γνωρίζουμε αν τελικά οι Αμερι­κανοί μάς «έπιασαν Αμερικανάκια», αλλά αρκετοί στρατιωτικοί προερχόμενοι από την Αεροπορία Στρατού έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις και προβληματισμό για τη σκοπιμότητα της προμήθειας αυτής, λόγω του ότι εντάσσεται ένας ακόμα τύπος ελικοπτέρου στον στρατό χωρίς να εξασφαλίζεται η τεχνική υποστήριξή του. Κάτι που θα «δεσμεύσει» σοβαρούς οικονομικούς πόρους και σημα­ντικό προσωπικό.

Από τη στιγμή που ένας από τους λόγους που τα εν λόγω ελικόπτερα αποσύρ­θηκαν από τον αμερικανικό στρατό ήταν η ασύμφορη συντήρηση-αναβάθμισή τους, γιατί κρίθηκε συμφέρουσα η αγορά τους από τη χρεοκοπημένη Ελλάδα;

Πόσο σοβαρό είναι το επιχείρημα ότι αφού αυτά δεν υποστηρίζονται τεχνικά, τα μισά από αυτά θα «κανιβαλιστούν» για να αποκτηθούν υποσυγκροτήματα και ανταλ­λακτικά;

Μήπως τελικά το Ελληνικό ΥΠΕΘΑ είναι εξαιρετικά συνεργάσιμο με το αμερικανικό και μετά τους Κροάτες και τους Τυνήσιους ήλθαν και οι Έλληνες και τους «απήλλαξαν» και μάλιστα με γερό τίμημα από πεπαλαιω­μένο υλικό;

Αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά ερωτήματα που ανακύπτουν από την αόρι­στη αυτή σύμβαση, και τα οποία χρήζουν απαντήσεων.

ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗ

(ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ-08/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ