2018-02-13 08:44:18
Φωτογραφία για Δικαστές και FBI: Στο μικροσκόπιο το εσωτερικό σύστημα «καταπολέμησης της διαφθοράς» της Novartis
«Τα δώρα, η φιλοξενία και η ψυχαγωγία δεν πρέπει ποτέ να υποσχεθούν, να προσφερθούν ή να παρασχεθούν με σκοπό να αναγκάσει τον παραλήπτη να κάνει κάτι υπέρ της Novartis, να

επιβραβεύσει αυτή τη συμπεριφορά ή να αποφύγει να κάνει κάτι που θέτει σε μειονεκτική θέση τη Novartis. Οι συνεργάτες δεν πρέπει να δωροδοκούν και δεν πρέπει να χρησιμοποιούν μεσάζοντες, όπως πράκτορες, συμβούλους, ή άλλους επιχειρηματικούς εταίρους για να προβούν σε πράξεις δωροδοκίας. Η Novartis δεν κάνει διάκριση μεταξύ δημοσίων υπαλλήλων και ιδιωτών όσον αφορά τη δωροδοκία. Η δωροδοκία δεν γίνεται ανεκτή, ανεξάρτητα από την κατάσταση του δικαιούχου. Πριν δώσετε ένα δώρο ή παρέχετε φιλοξενία ή ψυχαγωγία σε οποιονδήποτε, σκεφτείτε αν η φήμη της Novartis, του εαυτού σας ή του παραλήπτη είναι πιθανό να πάθει ζημιά, αν εμφανιστούν στην πρώτη σελίδα μιας εφημερίδας ειδήσεις για το δώρο, τη φιλοξενία ή την ψυχαγωγία. Αν αυτό θα ενοχλούσε είτε τη Novartis είτε τον παραλήπτη, μην προχωρήσετε».


Αυτές τις εντυπωσιακές συμβουλές, όπως παρουσιάζει «Το Βήμα», έδινε «επισήμως» η ίδια η φαρμακοβιομηχανία Novartis σε όλα τα στελέχη της στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσπαθώντας να δείξει ότι δεν προχωρά σε παράνομες ενέργειες και αθέμιτες πρακτικές σε κεντρικό επίπεδο. Κι ότι αν υπάρξει κάποιο «κρούσμα» αυτό θα οφείλεται τάχα σε πρωτοβουλία μεμονωμένων στελεχών της. Σε μια πιθανή προσπάθεια να αποτινάξει τις ευθύνες της και να εφαρμόσει μια προσχηματική, εσωτερική ελεγκτική διαδικασία… 

Advertisement: 0:27

Το ιδιόμορφο σύστημα «καταπολέμησης της διαφθοράς» και υποτιθέμενης αυτοκάθαρσης που είχε δημιουργήσει η ίδια η Novartis (άρχισε το 2012 και «ανανεώθηκε» το 2016) έχει μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών και αμερικανικών αρχών. Κι αυτό όχι μόνο για να αναδειχθεί η «υποκρισία» και το σύστημα απενοχοποίησης της πολυεθνικής φαρμακοβιομηχανίας αλλά και να συγκεντρωθούν νέα στοιχεία για τις παράνομες μεθοδεύσεις. Καθότι από αυτή την εσωτερική διαδικασία κατά των χρηματισμών που είχε εφαρμόσει η ίδια η Novartis φέρεται να έχουν συγκεντρωθεί σημαντικά στοιχεία για τα θέματα που ελέγχουν τώρα οι Ελληνες δικαστές αλλά και το FBI. Κι ανάμεσα σε αυτά και η υπόθεση της δραστηριότητας του πρώην διευθυντικού στελέχους Κ. Φρουζή που είχε καταγγελθεί προ μερικών ετών από συνεργάτιδά του εντός της Novartis. Η αναφορά της είχε παραδοθεί στον προαναφερόμενο εσωτερικό έλεγχο «αυτοκάθαρσης» της εταιρείας χωρίς ωστόσο να δημοσιοποιηθεί οτιδήποτε ή να ενημερωθούν ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες. Με τον ίδιο τον κ. Φρουζή να αρνείται οποιαδήποτε επιλήψιμη ενέργεια και να έχει στραφεί κατά της συναδέλφου του.

Το σύστημα κατά της διαφθοράς της Novartis είχε βάση επεξεργασίας αυτών των καταγγελιών κυρίως στην Βασιλεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 η μητρική εταιρεία φέρεται να κατέγραψε 1.299 καταγγελίες μη νόμιμης συμπεριφοράς στελεχών της, από τις οποίες 755 αποδείχθηκαν βάσιμες και οδήγησαν στην αποπομπή περίπου 340 υπαλλήλων. Χωρίς κανείς να γνωρίζει τι ακριβώς είχε συμβεί . Με τις περαιτέρω συμβουλές της φαρμακοβιομηχανίας για να «διασφαλίζεται η εντιμότητα» να ακούγονται –εν μέσω αναφορών για τις παράνομες μεθοδεύσεις της- σαν ειρωνικό σχήμα. Κι ανάμεσα σε αυτές η προτροπή «πάντα να ρωτάς τον εαυτό σου πριν προσφέρεις, δώσεις ή υποσχεθείς κάτι που έχει αξία σε οποιοδήποτε πρόσωπο αν αυτό που σκέφτεσαι μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει παράνομο σκοπό. Εάν η απάντηση είναι ναι, δεν πρέπει να προχωρήσετε»!.

tovima.gr - Βασίλς Λαμπρόπουλος
_
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ