2018-02-13 09:13:42
Φωτογραφία για ΠΡΟΒΑ ΝΙΚΗΣ
ΠΡΟΒΑ ΝΙΚΗΣ

Πάνος Παπανικολάου

Γιατί έσπευσαν ασθμαίνοντας (κυριολεκτικά …) να λύσουν τελευταία στιγμή – Παρασκευή μεσημέρι – οι αρμόδιοι (Ελεγκτικό Συνέδριο και Υπουργείο) το θέμα με την αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών ιατρικού προσωπικού νοσοκομείου Νίκαιας ; Ο τρόπος που λύθηκε ήταν τόσο αυτονόητος (να πάνε τα εντάλματα προς έγκριση στον αναπληρωτή του «δύστροπου» Επιτρόπου Νίκαιας, τον Επίτροπο Περιστερίου) που κάποιος απορεί γιατί αυτό δεν είχε γίνει όλη την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απάντηση είναι απλή : η αποφασιστική συλλογική αγωνιστική στάση των γιατρών του νοσοκομείου που είχαν ξεκαθαρίσει ότι σε αντίθετη περίπτωση από Δευτέρα θα άρχιζε επίσχεση εργασίας με πλήρη απόσυρση από το σύνολο της λειτουργίας του νοσοκομείου. Και πως έτσι θα αναδεικνυόταν η ευθύνη του ΣΥΝΟΛΟΥ των μηχανισμών του αστικού κράτους. Της κυβέρνησης που είχε νομοθετήσει αιφνιδιαστικά (και με τις ψήφους της ΝΔ) τον περασμένο Νοέμβριο τις καταστροφικές διατάξεις περί ιατρικού ωραρίου και που αμέσως μετά έντρομη από τις αντιδράσεις των νοσοκομειακών γιατρών είχε σπεύσει να ανακοινώσει την επί του παρόντος αναστολή εφαρμογής του νέου νόμου
. Του ελεγκτικού συνεδρίου που κάποιοι επίτροποί του κάθονται και ψειρίζουν την μαϊμού γράμμα του νόμου όταν είναι να εγκρίνουν αποπληρωμή δεδουλευμένων εφημεριών ενώ γνωρίζουν πολύ καλά πως οι γιατροί πραγματικά εφημέρευσαν και πως οι γιατροί δεν έχουν καμία ευθύνη (ακριβώς το αντίθετο μάλιστα …) ούτε για το τι νομοθέτησε η κυβέρνηση ούτε για το ότι έντρομη από την κατακραυγή τους ανέστειλε την εφαρμογή αυτού που νομοθέτησε.

Δεν μπορούμε να μιλάμε για «νίκη» επειδή έγινε το στοιχειωδώς αυτονόητο – η έγκριση της αποπληρωμής των δεδουλευμένων μας. Επίσης δεν μπορούμε να χαρακτηρίζουμε «νίκη» έναν αγώνα που δικαιώθηκε απλά μόνο επειδή εξαγγέλθηκε αποφασιστικά και δεν χρειάστηκε καν να διεξαχθεί. Όμως ακριβώς για τους ίδιους λόγους μπορούμε να μιλάμε για ΠΡΟΒΑ ΝΙΚΗΣ : αποδείχτηκε πόσο φοβούνται τις κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών. Τις πραγματικές, που δημιουργούν πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση και συνολικά στο αστικό κράτος. Με αιτήματα στην κατεύθυνση των δικαιωμάτων του λαού και των έντιμων μαχόμενων υγειονομικών. Με μορφές πάλης απειλητικές και όχι όλους τους εφημερεύοντες προσωπικό ασφαλείας – άλλωστε με τέτοιες μορφές πάλης που αναστέλλουν πλήρως την λειτουργία του νοσοκομείου έχουμε νικήσει και στο παρελθόν.

Ώρα λοιπόν για επίθεση. Φτάνει η άμυνα. Ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που έχουν κλέψει τα τελευταία 8 χρόνια από εμάς και από τους ασθενείς μας.

- Να καταργηθούν οι καταστροφικές διατάξεις περί ωραρίου. Να συρθεί η πολιτεία σε διαπραγμάτευση με την ΟΕΝΓΕ για νέα κλαδική συμφωνία. Για την καθιέρωση πραγματικού 48ωρου (5θήμερο – 6ωρο - 30ωρο τακτικό πρωινό ωράριο και το πολύ μια εφημερία την εβδομάδα με δικαίωμα ρεπό μετά την εφημερία) με τις χιλιάδες αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις ειδικευμένων γιατρών που απαιτούνται ώστε να έχουν οι ασθενείς μας αξιοπρεπή σύγχρονη περίθαλψη, ώστε να μπει τέρμα στο αίσχος της «επικουρικής» ομηρίας και ώστε να υπάρχει διέξοδος επιστημονικού επαγγελματικού μέλλοντος και για τους σημερινούς ειδικευόμενους αυριανούς ειδικευμένους.

- Να αποκατασταθούν οι μνημονιακές απώλειες στους μισθούς και στις συντάξεις μας. Να επανέλθουν στα επίπεδα του 2010.

- Να χρηματοδοτούνται τα δημόσια νοσοκομεία και ΚΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τις πραγματικές υγειονομικές ανάγκες.

- Να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις και στο λοιπό προσωπικό.

Είδαμε πως όταν είμαστε αποφασισμένοι, όχι απλά μας υπολογίζουν αλλά μας τρέμουν.

Ειδικά τώρα που το έχει ο κόσμος τούμπανο και μόνο οι ίδιοι κρυφό καμάρι ότι έχει αρχίσει ήδη μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος.

Ήρθε λοιπόν η στιγμή της αποφασιστικής, πανελλαδικής, δυναμικής διεκδίκησης.

Έχουμε το δίκιο, είμαστε οι πολλοί, θα νικήσουμε !

(* Η Γενική Συνέλευση των γιατρών του νοσοκομείου Νίκαιας την Παρασκευή αργά το μεσημέρι και μετά τις εξελίξεις αποφάσισε να μην κατατεθούν οι δηλώσεις επίσχεσης και να είμαστε σε επαγρύπνηση την Δευτέρα για να βεβαιωθούμε πως οι πληρωμές έχουν δρομολογηθεί )
medispin
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ