2018-02-13 15:34:19
Φωτογραφία για Οδηγίες για την εξειδίκευση των κριτηρίων για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 €
Δημοσιεύθηκε η με Αρ.Πρ.: Β/7/οικ. 7713/466 απόφαση του Υπουργείου Εργασίας με τίτλο «Κοινοποίηση των διατάξεων της υπ’ αρ. οικ.62134/4100/29-12-2017 (Β΄4640) Υπουργικής Απόφασης για την εξειδίκευση των κριτηρίων για τη ρύθμιση οφειλών έως 50.000 € κατά την παράγραφο 21 του άρθρου 15 του ν.4469/17»

Σύμφωνα με την παρ.21 του αρ. 15 του ν.4469/2017 «Εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και άλλες διατάξεις» (Α΄ 62) οι Φ.Κ.Α., οι οποίοι στην εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών εκπροσωπούνται από το Κ.Ε.Α.Ο., δύναται να προτείνουν στους οφειλέτες που εξαιρούνται από το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου, λύσεις ρύθμισης ανάλογες με αυτές που αποδέχονται ή αντιπροτείνουν στο πλαίσιο της διαδικασίας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

Με την παρούσα κοινοποιούνται οι διατάξεις της υπ’ αρ. οικ.62134/41100/29-12- 2017 (Β΄4640) Υπουργικής Απόφασης, «Εξειδίκευση των κριτηρίων για τη διαμόρφωση λύσεων ρύθμισης οφειλών προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης έως 50.000 ευρώ κατά την παράγραφο 21 του ν.4469/2017, καθορισμός μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό του ύψους και του αριθμού των δόσεων βάσει αυτών, εξαίρεση οφειλών από τις λύσεις ρύθμισης και ρύθμιση κάθε άλλου ειδικότερου θέματος για την εφαρμογή αυτής», και γνωρίζονται τα ακόλουθα για την εφαρμογή τους:


ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ

Οφειλέτες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρ.1 του άρθρου 2 της εν λόγω Υπουργικής Απόφασης, δύνανται να υποβάλλουν άπαξ έως 31/12/2018 ηλεκτρονικά αίτηση που απευθύνεται στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) για ρύθμιση των οφειλών τους προς τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.), εφόσον αυτές συνολικά δεν υπερβαίνουν τις 50.000€.

Πιο συγκεκριμένα, δυνατότητα υπαγωγής στη ρύθμιση οφειλών βάσει της παρούσας έχουν:

A. Φυσικά πρόσωπα με πτωχευτική ικανότητα ή νομικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με το Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (άρθρα 21 και 47 του ν.4172/2013, Α΄167) και έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα και

1. Οι συνολικές οφειλές προς το σύνολο των πιστωτών δεν υπερβαίνουν το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ ή / και

2. Οι οφειλές προς του Φ.Κ.Α. υπερβαίνουν το ογδόντα πέντε τοις εκατό (85%) των συνολικών οφειλών τους (διμερής)

B. Φυσικά πρόσωπα που αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ν.4172/2013), αλλά δεν έχουν πτωχευτική ικανότητα, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν φορολογική κατοικία στην Ελλάδα, με οφειλές προς τους Φ.Κ.Α. έως 50.000 ευρώ.

Στην κατηγορία αυτή εντάσσονται και τα πρόσωπα που έχουν οι ίδιοι την υποχρέωση καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών.

Διευκρινίζεται ότι στο εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα εντάσσεται και το εισόδημα από επιχειρηματική αγροτική δραστηριότητα.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει:

1.Να πληρούνται τα κριτήρια επιλεξιμότητας του άρθρου 3 του ν. 4469/2017 κατά τα οποία, σε μια τουλάχιστον από τις τελευταίες τρεις (3) χρήσεις, πριν την υποβολή της αιτήσεως:

Οφειλέτες που τηρούν απλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν θετικό καθαρό αποτέλεσμα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων

Οφειλέτες που τηρούν διπλογραφικό λογιστικό σύστημα έχουν θετικά αποτελέσματα προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων ή θετική καθαρή θέση (equity).

2. Να μη συντρέχουν οι εξαιρέσεις των παραγράφων 2 και 3 του άρθρου 2 του ν.4469/2017, δηλαδή δε δύνανται να υποβάλλουν αίτημα βάσει των διατάξεων της παρούσας:

Πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων ιδρυμάτων που λειτουργούν στην Ελλάδα

Πάροχοι επενδυτικών υπηρεσιών, καθώς και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών τέτοιων παροχών που λειτουργούν στην Ελλάδα

Οργανισμοί Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες, Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων και οι διαχειριστές αυτών

Ασφαλιστικές εταιρείες

Φυσικά ή νομικά πρόσωπα εφόσον έχουν υποβάλλει αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις του Ν.4307/2014 ή του Ν.3588/2007 (Πτωχευτικός Κώδικας), εκτός εάν υπάρχει έγκυρη παραίτηση τους από τις εν λόγω διαδικασίες μέχρι την υποβολή της αίτησης, ή για τα οποία έχει εκδοθεί οριστική απόφαση υπαγωγής τους σε μία από τις προαναφερόμενες διαδικασίες ή έχει συζητηθεί η αίτηση τους και εκκρεμεί η έκδοση της δικαστικής απόφασης

Φυσικό πρόσωπο που έχει διακόψει την επιχειρηματική δραστηριότητα ή, για τα νομικά πρόσωπα, βρίσκεται σε διαδικασία λύσης και εκκαθάρισης, εκτός εάν υποβληθεί δήλωση έναρξης εργασιών φυσικού προσώπου ή αποφασιστεί η αναβίωση του νομικού προσώπου πριν από την υποβολή της αίτησης

φυσικό πρόσωπο ή, στην περίπτωση νομικών προσώπων, οι πρόεδροι και διευθύνοντες σύμβουλοι ή οι διαχειριστές ή οι εταίροι ή και κάθε πρόσωπο εντεταλμένο είτε από ιδιωτική βούληση, είτε με δικαστική απόφαση είτε από το νόμο, που έχει καταδικαστεί με αμετάκλητη απόφαση για φοροδιαφυγή, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, υπεξαίρεση, εκβίαση, πλαστογραφία, χρεοκοπία, απάτη κ.λπ. .

Στη ρύθμιση υπάγονται οφειλές προς Φ.Κ.Α. που γεννήθηκαν μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2016 και είναι, κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης, βεβαιωμένες σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Κ.Ε.Δ.Ε.) με τις προσαυξήσεις ή τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά το χρόνο υπαγωγής στη ρύθμιση. Η υπαγωγή στις ρυθμίσεις της παρούσας απόφασης συνεπάγεται την αυτοδίκαιη απώλεια τυχόν υφιστάμενων ρυθμίσεων για τις ίδιες οφειλές.

Στην έννοια των οφειλών προς Φ.Κ.Α. που υπάγονται στη ρύθμιση, εντάσσονται και οι καταλογιστικές πράξεις. Όσες από τις καταλογιστικές πράξεις αφορούν αυτοτελή πρόστιμα (ΠΕΠ, ΠΕΕ, ΠΕΠΑΕ, ΠΕΑΠ) υπάγονται στην έννοια της «βασικής οφειλής» του αρ. 21 παρ. 15 του ν.4469/2017.

Εξαιρούνται από τη ρύθμιση βάσει των διατάξεων της εν λόγω υπουργικής απόφασης, οφειλές που έχουν ρυθμιστεί με οριστική δικαστική απόφαση ή δικαστικό συμβιβασμό κατά τις διατάξεις του ν.3869/2010 (Α΄130), ακόμα και εάν ακολούθησε έκπτωση του οφειλέτη για οποιονδήποτε λόγο.

Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα ένταξης του οφειλέτη δεν επηρεάζεται από τυχόν δικαστική αμφισβήτηση της οφειλής προς Φ.Κ.Α.
Πηγή Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ