2018-02-13 20:37:33
Φωτογραφία για Υπεριώδης ακτινοβολία: Τα μήκη κύματος 200-222 nm σκοτώνουν τα μικρόβια χωρίς παρενέργειες [video]
Ιατρικοί ερευνητές έχουν αναπτύξει μια λάμπα υπεριώδους ακτινοβολίας (UV) που σκοτώνει τον ιό της γρίπης και άλλα μικρόβια υποστηρίζοντας ότι δεν είναι επιβλαβής για το ανθρώπινο δέρμα ή τα μάτια. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports.

Οι ερευνητές έχουν δείξει σε προηγούμενη μελέτη τους ότι το υπεριώδες φως με μήκος κύματος 200-222 nm απενεργοποιεί αποτελεσματικά τα βακτήρια χωρίς βλάβη στο εκτεθειμένο δέρμα των ποντικιών. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν μπορεί να διεισδύσει στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος ή του ματιού.

Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η τεχνολογία αυτή μπορεί στο μέλλον να διατεθεί στο εμπόριο για να αποφευχθεί η εξάπλωση της εποχικής γρίπης σε δημόσιους χώρους, όπως σχολεία, νοσοκομεία και αεροδρόμια. Επίσης, για να καταστραφούν τα ανθεκτικά βακτήρια. Χρειάζονται όμως περισσότερες μελέτες για να αποδειχτεί πως πράγματι αυτή μέθοδος δεν έχει παρενέργειες όπως είναι η πρόκληση μελανώματος και άλλων καρκίνων του δέρματος.


Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι υπεριώδης ακτινοβολία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην εξόντωση βακτηρίων και ιών καταστρέφοντας τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατούν το DNA τους. Αυτό το υπεριώδες φως χρησιμοποιείται συνήθως για την απολύμανση του χειρουργικού εξοπλισμού.

“Γνωρίζουμε εδώ και έναν αιώνα ότι το υπεριώδες φως είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό στη θανάτωση μικροβίων, βακτηρίων και ιών”, λέει ο επικεφαλής της μελέτης David Brenner, διευθυντής του Κέντρου Ακτινολογικής Έρευνας στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center. Για το λόγο αυτό, συσκευές UV χρησιμοποιούνται συχνά για αποστείρωση π.χ. για ιατρικό εξοπλισμό σε νοσοκομεία, για παράδειγμα, ή για πόσιμο νερό για κατασκηνωτές καταφυγίων. Η μικροβιοκτόνος ακτινοβολία UV μπορεί επίσης να σκοτώνει τα ανθεκτικά σε πολλά αντιβιοτικά βακτήρια. Δυστυχώς όμως, σε γενικές γραμμές, το υπεριώδες φως είναι ένας κίνδυνος για την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος και καταρράκτη, γεγονός που εμποδίζει τη χρήση του σε δημόσιους χώρους.

«Αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία με μήκη κύματος 207-222 nm δεν μπορεί να διεισδύσει μέσα από το εξωτερικό στρώμα των νεκρών κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος ή του δακρυϊκού στρώματος στο μάτι, επομένως δεν αποτελεί κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Και επειδή οι ιοί και τα βακτήρια είναι πολύ μικρότερα από τα ανθρώπινα κύτταρα, αυτή η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να τα διαπεράσει και να τα εξοντώσει», λέει ο Brenner. Συχνά τα μικρόβια έχουν διάμετρο γύρω στο 1 μm ενώ τα ανθρώπινα κύτταρα συνήθως έχουν διάμετρο 10–25 μm.

Στην παρούσα μελέτη οι ερευνητές θέλησαν να δουν αν η υπεριώδης ακτινοβολία με μήκος κύματος 222 nm μπορεί να εξοντώσει τον αερομεταφερόμενο ιό της γρίπης σε ένα περιβάλλον όμοιο με έναν δημόσιο χώρο. Απελευθέρωσαν στον χώρο τον ιό Η1Ν1, ένα κοινό στέλεχος δηλαδή της γρίπης, και τον εξέθεσαν σε πολύ χαμηλές δόσεις 222 nm υπεριώδους ακτινοβοίας. Ο ιός της γρίπης απενεργοποιήθηκε με την ίδια επιτυχία που θα το έκανε και η συνήθης απολυμαντική UV ακτινοβολία.

«Αν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν και σε πραγματικές συνθήκες τότε θα μπορέσουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας σε δημόσιους χώρους για τον περιορισμό της μετάδοσης και εξάπλωσης των αερομεταφερόμενων μικροβιακών ασθενειών, όπως η γρίπη και η φυματίωση», είπε ο Brenner.

Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα μειωθεί αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- η υπεριώδης ακτινοβολία με μήκος κύματος 222 nm μπορεί να καταστεί μια οικονομική λύση, και “αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, πιθανόν θα είναι αποτελεσματική εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους”, είπαν οι ερευνητές.
Πηγή Tromaktiko
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ