2018-02-13 21:08:23
Φωτογραφία για H USAF θα αποσύρει Β-1Β και Β-2Α, αλλά θα κρατήσει τα Β-52
Τελικά τα B-52 εμφανίζονται πολύ σκληρά για να πεθάνουν, ίσως περισσότερο από... τα Α-10, όπως αναφέρει δημοσίευμα του AviationWeek! Σε αντίθεση τους αντικαταστάτες του, Β-1Β, αλλά και τους αντικαταστάτες των αντικαταστατών τους, Β-2Α, που θα βγουν στην σύνταξη μόλις μπει σε υπηρεσία το νέο στρατηγικό βομβαρδιστικό Β-21.

Η USAF καταρχάς θεωρεί αντιοικονομικό να διατηρεί περισσότερους από δυο στόλους στρατηγικών βομβαρδιστικών. Τα Β-2Α, με μόλις 20 αεροσκάφη σε υπηρεσία είναι ο πρώτος υποψήφιος για αποχώρηση από το σπίτι της τέως SAC, καθώς η διατήρηση ενός τόσο μικρού στόλου σε υπηρεσία είναι τελείως εκτός οικονομικής πραγματικότητας.

Σε ότι αφορά το Β-1Β, η USAF θεωρεί πως το αεροσκάφος δεν θεωρείται πλέον «διείσδυσης», καθώς οι ελπίδες να διεισδύσει σε μια σύγχρονη αεράμυνα είναι περιορισμένες. Η διάδοση αντιαεροπορικών όπλων όπως το S-400, αλλά και άλλα συστήματα μέσου βεληνεκούς, με προηγμένες ικανότητες, θα κάνουν πολεμικές αποστολές του Β-1 εναντίον για παράδειγμα της Ρωσίας, αποστολές αυτοκτονίας. Επίσης, το αεροσκάφος δεν μπορεί να φέρει πυρηνικά όπλα, συνεπώς η χρησιμότητά του στον ρόλο της αποτροπής είναι περιορισμένη.


Αντίθετα, το γηραιό Β-52 μοιάζει να είναι το πιο ευέλικτο από όλα, και με τα μικρότερα κόστη χρήσης και συντήρησης. Πρόσφατα τα B-52 που πολεμούν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, απέκτησαν ένα νέο περιστροφικό φορέα όπλων (conventional rotary launcher, CRL) που επιτρέπει την ρίψη 8 επιπλέον έξυπνων βομβών. Επίσης αναμενόταν η αντικατάσταση των TF33-103 turbofan με νέους κινητήρες, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα προχωρήσει αυτό το σενάριο. Σίγουρα όμως το Β-52 θα λάβει τους νέους Long Range StandOff (LRSO) με πυρηνικό φορτίο, αντικαταστάτες των Boeing AM-86 Air-Launched Cruise Missile (ALCM).

Θεωρητικά η USAF θα αποκτήσει 100 Β-21 για την αντικατάσταση των Β-1 και Β-2, ενώ θα διατηρήσει σε υπηρεσία 75 Β-52. Πρακτικά, έτσι όπως πάει το πράγμα, κάποια στιγμή προς το τέλος του αιώνα θα μπει σε υπηρεσία ο αντικαταστάτης του Β-21, που θα συνεχίσει να υπηρετεί με τα … Β-52!
Πηγή
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ