2018-02-14 08:59:28
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ: Αποζημίωση τέλος για ακτινοθεραπείες που δεν έχουν έγκριση του ΚΕΣΥ! Νέα ταλαιπωρία για τους καρκινοπαθείς
Τετάρτη 14 Φεβρουάριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Νέα ταλαιπωρία περιμένει τους καρκινοπαθείς καθώς ο ΕΟΠΥΥ κόβει την αποζημίωση για τις ακτινοθεραπείες που δεν έχουν πάρει προηγουμένως έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ).

Δε φθάνει που αναγκάζονται να περιμένουν ακόμη και μήνες για να κάνουν ακτινοθεραπείες στον δημόσιο τομέα οι καρκινοπαθείς, εάν για λόγους υγείας και χρόνου επιλέξουν τον ιδιωτικό τομέα, δεν θα αποζημιωθούν ποτέ.

Η νέα εντολή ήρθε από τον ΕΟΠΥΥ προς τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του Οργανισμού προκειμένου να μην δέχονται πλέον αιτήματα από ογκολογικούς ασθενείς οι οποίοι επέλεξαν να κάνουν ακτινοθεραπείες στον ιδιωτικό τομέα πριν ακόμη εκδοθεί η απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ).

Έτσι οι καρκινοπαθείς που δίνουν μάχη για να κρατηθούν στη ζωή θα κληθούν να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ από την τσέπη τους καθώς πρόκειται για ακριβές θεραπείες.


Μάλιστα όπως διαπιστώνει ο ΕΟΠΥΥ στο έγγραφο που απέστειλε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του, ζητά να μην παραλαμβάνουν αιτήματα ασφαλισμένων που έχουν κάνει Ακτινοθεραπείες πριν το πράσινο φως του ΚΕΣΥ.

Πρόκειται προφανώς για άλλο ένα τρικ του ΕΟΠΥΥ για να εξοικονομήσει κονδύλια, δεδομένου πως είναι γνωστό ότι το ΚΕΣΥ συνεδριάζει κάθε έναν με 1,5 μήνα και πολλές φορές οι ασθενείς δε διαθέτουν τον χρόνο αυτό.

Άλλωστε πολλές μορφές καρκίνου πρέπει να υποβάλλονται σε ακτινοθεραπείαμόλις 1,5 μήνα μετά από μία χειρουργική επέμβαση.

Ταυτόχρονα οι ουρές στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί και φθάνουν τουλάχιστον τους 5 και 6 μήνες, παρότι είχαν μειωθεί πριν μερικούς μήνες.

Δείτε ΕΔΩ τι είχε καταγγείλει για τις ατελείωτες αναμονές για ακτινοθεραπείες ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας και τι είχε απαντήσει η Διοίκηση του Αγίου Σάββα: «Διοικητής Αγ.Σάββα: Μόνο 3 μήνες αναμονή για ακτινοθεραπεία! Τι υποστηρίζουν οι γιατροί»

Οι αναμονές μηνών πάντως είναι γνωστές στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία έχει δηλώσει ότι προχωρά σε επανασχεδιασμό των υπηρεσιών στο δημόσιο τομέα για ογκολογικούς ασθενείς. Διαβάστε ΕΔΩ τι δήλωσε πρόσφατα ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Υγείας: «Έρχονται μέτρα για τα ογκολογικά νοσοκομεία! Τι προανήγγειλε ο Γ.Γ. του υπ.Υγείας»

Αξιοσημείωτο είναι πως ο ίδιος ο ΕΟΠΥΥ στο έγγραφό του με το οποίο ζητά να κοπούν οι αποζημιώσεις στις ακτινοθεραπείες, διαπιστώνει ότι ο «όγκος των αιτημάτων ασφαλισμένων προς τον ΕΟΠΥΥ που αφορούν την έγκριση του ποσού που κατέβαλαν σε ιδιώτες για τη διενέργεια Στερεοτακτικής Ακτινοχειρουργικής/ Ακρινοθεραπείας, προγενέστερα της έκδοσης της θετικής απόφασης του ΚΕΣΥ, έχει παρατηρηθεί ότι είναι ιδιαίτερα μεγάλος«. 

Προφανώς για τα αιτήματα αυτά δεν είναι τυχαίο ότι είναι πολλά, αφού ακόμη και η έγκριση για τη θεραπεία αυτή διαρκεί πολύ στα γρανάζια του γραφειοκρατικού μηχανισμού του υπουργείου Υγείας.

Και είναι επίσης προφανές ότι στην περίπτωση των ακτινοθεραπειών, δεν μπορούμε να έχουμε «κατευθυνόμενη» θεραπεία αφού πρόκειται για διαδικασία που γίνεται για λόγους ζωής και θανάτου.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ