2018-02-14 11:38:14
Φωτογραφία για Επιτροπή Τιμών: Καταργήθηκε, αλλά «επιστρέφει» για να εξετάσει τιμές φαρμάκων!
Από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει τις τιμές για τα νέα φάρμακα που υπέβαλαν αίτηση το γ' τρίμηνο του 2017, ωστόσο εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου δεν αποκλείουν παράταση της συνεδρίασης Για μια ακόμη φορά το υπουργείο Υγείας αποδεικνύεται ανέτοιμο να υλοποιήσει τους νόμους που ψηφίζει. Μετά το

φιάσκο με τους οικογενειακούς γιατρούς και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), που παρά τους μεγαλεπήβολους στόχους πως θα λειτουργούσε μέχρι το τέλος του… προηγούμενου έτους παίρνει συνεχώς παρατάσεις, το σκηνικό επαναλαμβάνεται με την Επιτροπή Τιμών των φαρμάκων.

Το άρθρο 259 του νόμου 4512/2018 για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης (ψηφίστηκε στις 15 Ιανουαρίου) κατάργησε από τη διαδικασία της τιμολόγησης των φαρμάκων το στάδιο της Επιτροπής Τιμών και το άρθρο 254 όρισε νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων, υπαγόμενη στον υπουργό Υγείας.


Παράλληλα, θεσμοθετήθηκε και άλλη Επιτροπή, Αξιολόγησης Καινοτομίας η οποία θα διασυνδέεται με την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο, ιδίως για τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας, σύστημα κατάργησης και σύστασης και διασύνδεσης Επιτροπών, μέσω του οποίου το υπουργείο Υγείας επιχειρεί τη δόμηση ενός νέου καθεστώτος για το φάρμακο τον αποκλειστικό έλεγχο του οποίου έχει ο ίδιος ο υπουργός.

Ωστόσο, ένα μήνα μετά την…τελευταία της συνεδρίαση η καταργηθείσα Επιτροπή Τιμών  «ανασυστάθηκε» κι ετοιμάζεται να συνεδριάσει εκ νέου για την εξέταση των τιμών των φαρμάκων.

Η απουσία πλήρους κι ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την επόμενη ημέρα στη διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων καταδείχθηκε με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο. Καμία εκ των νέων Επιτροπών δεν έχει συσταθεί και καμία ενέργεια του υπουργείου προς αυτήν την κατεύθυνση δεν έχει δρομολογηθεί. Όσο για τον περίφημο Οργανισμό Αξιολόγησης της Καινοτομίας ούτε λόγος να γίνεται, δεδομένου ότι προβλέπεται μεταβατικό στάδιο με τις προαναφερθείσες Επιτροπές.

Προφανώς στην Αριστοτέλους έχοντας πια σημαντική εμπειρία στην…μη τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων άφησαν το «παράθυρο» στο νόμο ώστε να επαναλειτουργήσει η καταργηθείσα Επιτροπή Τιμών Φαρμάκων. Έτσι, η συνεδρίασή της είχε μείνει ανοιχτή για τις αιτήσεις που είχαν υποβληθεί έως το τέλος του 2017.

Από το υπουργείο Υγείας αναφέρουν πως η Επιτροπή θα εξετάσει τις τιμές για τα νέα φάρμακα που υπέβαλαν αίτηση το τρίτο τρίμηνο του 2017, ωστόσο εκπρόσωποι του φαρμακευτικού χώρου έχουν διαφορετική εκτίμηση για τη λειτουργία της Επιτροπής και δεν αποκλείουν παράταση της συνεδρίασης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ