2018-02-16 09:00:17
Φωτογραφία για Μικρά γεύματα για καλύτερο μεταβολισμό
Ο οργανισμός μας καταναλώνει θερμίδες μέσω 3 τρόπων:

Mέσω του βασικού μεταβολικού ρυθμού, δηλαδή μέσω των βασικών λειτουργιών ζωής (πχ αναπνοή)Μέσω της άσκησης/φυσικής δραστηριότηταςΜέσω του μεταβολισμού της τροφής (θερμογένεση).

Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το μεταβολισμό της τροφής.

Tα μικρά και συχνά γεύματα είναι πολύ σημαντικά για τη ρύθμιση του μεταβολιμού μας και για το λόγο αυτό είναι πολύ βασικά σε ένα πρόγραμμα διατροφής.

Όταν τροφοδοτούμε τον οργανισμό μας με τροφή, τότε το σώμα χρειάζεται κάποια ώρα για να μεταβολίσει το φαγητό που έχει καταναλώσει. Η ώρα που χρειάζεται έχει να κάνει με τα συστατικά του γεύματος και το πόσο μεγάλο είναι αυτό το γεύμα που προσφέρουμε. Αν πχ φάμε το πρωινό μας στις 8.30 το πρωί, το σώμα μας θα το έχει μεταβολίσει μέσα σε ένα τρίωρο. Τότε είναι η ώρα που θα καταναλώσουμε το δεκατιανό μας, άρα θα αρχίσει και πάλι η διαδικασία του μεταβολισμού, η οποία διαρκεί πάλι για ένα χρονικό διάστημα. Αργότερα θα καταναλώσουμε το μεσημεριανό μας, το οποίο χρειάζεται πάλι κάποια ώρα για να μεταβολιστεί, μετά το απογευματινό μας και τέλος το βραδυνό μας γεύμα.


Καταλαβαίνουμε λοιπόν, ότι με το να προσφέρουμε κάθε 3 περίπου ώρες φαγητό στον οργανισμό μας, ο μεταβολισμός μας είναι συνεχώς ενεργοποιημένος και βρίσκεται σε μια διαρκή κίνηση. 

Πάνω που το σώμα μας ολοκληρώνει το μεταβολισμό του ενός γεύματος, ξεκινάει ο μεταβολισμός του επόμενιο γεύματος. Στην αντίθετη περιίπτωση, ο οργανισμός μας δεν έχει να μεταβολίσει κάτι και άρα ο μεταβολισμός μας αδρανοποιείται (κοιμάται).

Επιπλέον, με τα μικρά και συχνά γεύματα πετυχαίνουμε καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου στο σώμα μας. Τα μεγάλα κενά ανάμεσα στα γεύματα δημιουργούν απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα του σακχάρου, κάτι που μπορεί να οδηγήσει μελλοντικά σε προβλήματα. Αν πχ φάμε το πρωινό μας στις 7.30 το πρωί και παραμείνουμε νηστικοί μέχρι τις 15.30 πχ το μεσημέρι, η γλυκόζη μας θα έχει πέσει σε πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα. Μόλις καταναλώσουμε το φαγητό μας, τότε η γλυκόζη θα ανέβει πολύ και θα φτάσει απότομα σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Άρα, από πολύ χαμηλά επίπεδα, πάμε απότομα σε πολύ υψηλά επίπεδα, κάτι που απορρυθμίζει το σάκχαρο στο σώμα μας. Ενώ, αντίθετα, όταν προσφέρουμε τροφή στο σώμα μας κάθε 2-3 ώρες, το σάκχαρο δεν προλαβαίνει να φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Πηγή:iatronet.gr

http://www.tvnea.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ