2018-02-17 16:49:19
Φωτογραφία για Καλαμάτα: Κάμερα πρόδωσε νεαρούς που έμπαιναν σε σπίτια σε Βέργα και Αλμυρό
Ξεκίνησε χθες στο τριμελές εφετείο Καλαμάτας, η εκδίκαση πέντε  ατόμων που είχαν συλληφθεί για διαρρήξεις που γίνονταν σε σπίτια στη Βέργα, τον Αλμυρό αλλά και τη Μικρή Μαντίνεια.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο τα πέντε άτομα (τέσσερις  από αυτά δύο γιοι και οι γονείς τους) έχουν σχέση με 16 κλοπές που έγιναν στις αρχές του 2017 καθώς και το καλοκαίρι του ίδιου έτους.

Για τις πράξεις τους είχε σχηματιστεί δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα –κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής και της παράβασης της νομοθεσίας για τα όπλα, με το ένα από τα πέντε άτομα μάλιστα να έχει από τη στιγμή της σύλληψης, προφυλακιστεί.

Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε με την κατάθεση του μάρτυρα αστυνομικού της Ασφάλειας,που, όπως είπε η Υπηρεσία του κατέληξε ότι όλες αυτές οι κλοπές στα σπίτια συνδέονται μεταξύ τους αφού γίνονταν στις ίδιες περιοχές, με τον ίδιο τρόπο δράσης ενώ οι διαρρήκτες αφαιρούσαν πάντα αντικείμενα που μεταφέρονταν εύκολα.


Ακόμα ο αστυνομικός κατέθεσε ένα περιστατικό που είχε συμβεί,  όταν άνδρες της Ομάδας ΔΙΑΣ έκαναν σήμα για έλεγχο σε αυτοκίνητο που άνηκε σε έναν από τους κατηγορουμένους γιους, αλλά αυτός δεν υπάκουσε και διέφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Επίσης ενημέρωσε, ότι συχνά στο τηλεφωνικό κέντρο της Αστυνομίας υπήρχαν κλήσεις για οχήματα που κινούνταν στις παραπάνω περιοχές. Μάλιστα ένα από αυτά ήταν εκείνο που δε σταμάτησε στον έλεγχο της ομάδας ΔΙΑΣ.

Έπειτα, λοιπόν, από αξιοποίηση πληροφοριών και υλικό που προέκυψε από κάμερα οικίας που είχε παραβιαστεί η πόρτα, οι αστυνομικοί έφθασαν στο Πλατύ όπου διέμεναν οι πέντε κατηγορούμενοι και πραγματοποίησαν έλεγχο σε αποθήκη που ανήκει στην οικογένεια των τεσσάρων κατηγορουμένων.

Εκεί, έπειτα από έρευνα που έγινε οι αστυνομικοί εντόπισαν πιστόλι και περίστροφο, πλήθος ηλεκτρικών συσκευών και αριθμό χαρτονομισμάτων ξένων κρατών.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες- θύματα κλοπών, οι διαρρήκτες, έμπαιναν την ώρα που αυτοί έλειπαν από τα σπίτια τους, ενώ η λεία τους σύμφωνα πάντα με τα θύματα ξεπερνά τις 30.000 ευρώ.

Κατά τους συνηγόρους των κατηγορουμένων, οι πελάτες τους λάμβαναν επιδόματα από το κράτος και ασχολούνταν με την πώληση σιδήρων , συνεπώς δεν είχαν λόγο να προβούν σε διαρρήξεις.

Οι κατηγορούμενοι από την πλευρά τους, πέρα από τους δύο που έχουν ομολογήσει τις δυο περιπτώσεις,  δήλωσαν άγνοια για τις κλοπές ,αλλά και για το πώς βρέθηκαν στην αποθήκη τα όπλα και τα κλοπιμαία, ενώ ακόμα υποστήριξαν ότι στο συγκεκριμένο χώρο είχαν πρόσβαση και άλλα άτομα.

Από την πλευρά του ο προφυλακισμένος γιος παραδέχθηκε ότι είχε διαπράξει μια κλοπή και μια απόπειρα κλοπής μαζί με έναν ακόμα κατηγορούμενο που δεν είναι μέλος της οικογένειας, αλλά όχι τις υπόλοιπες κλοπές που του καταλογίζονται.

Όσο για το πώς βρέθηκαν τα χρήματα μέσα στην αποθήκη απάντησε ότι δε γνωρίζει, αφού ο ίδιος δεν τα είχε τοποθετήσει εκεί.

Σχετικά με το περιστατικό με την ομάδα ΔΙΑΣ που δε σταμάτησε σε σήμα για έλεγχο ο νεαρός απάντησε δεν είχε δίπλωμα οδήγησης και  αποφάσισε να φύγει.

Ο δεύτερος από τους κατηγορουμένους, που έχει αποδεχθεί τις κλοπές και δεν είναι μέλος της οικογένειας, δήλωσε και αυτός ότι ήταν μόνο δύο συμβάντα, ενώ όπως είπε και να μην υπήρχε η κάμερα που τον είχε καταγράψει πάλι θα δεχόταν τη συμμετοχή του. Μάλιστα,  ζήτησε και συγνώμη.

Η εισαγγελέας με τη σειρά της ανέφερε ότι υπάρχουν κοινά στοιχεία ανάμεσα σε όλες τις κλοπές και έτσι έκανε τις προτάσεις.

Για τον πρώτο κατηγορούμενο ανέφερε ότι παρά το ποινικό του παρελθόν, δεν υπάρχουν αποδείξεις που να τον συνδέουν με τις κλοπές και έτσι πρότεινε λόγω αμφιβολιών να κηρυχθεί αθώος.

Για τους δύο κατηγορουμένους που έχουν ομολογήσει ότι διέπραξαν τις δύο κλοπές ένοχους για όλα τα αδικήματα που κατηγορούνται, αφού όπως υποστήριξε υπάρχει εξακολουθητική δράση καθώς και υποδομή, ενώ κατά την ίδια τα ποσά που λάμβαναν ως επιδόματα καθώς και τα έσοδα από το εμπόριο σιδήρων δε μπορούν να δικαιολογήσουν την ανέγερση οικοδομής που γινόταν στο κτήμα τους.

Τα μέλη της οικογένειας που ανήκε η αποθήκη η εισαγγελέας τα έκρινε ένοχα ,με την κατηγορία της παράνομης κατοχής όπλων.

Επίσης έκρινε ενόχους τους γονείς για διακεκριμένη αποδοχή προϊόντων εγκλήματος

 Κλείνοντας η εισαγγελέας ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας να διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα για πράξη κλοπής που έγινε στις 28 Ιουνίου του 2017 και προέκυψε από κατάθεση μάρτυρα στη χθεσινή δική.

Ακολούθησαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων, με τον πρώτο να  αμφισβητεί έντονα την κατάθεση του μάρτυρα- αστυνομικού,  αφού όπως είπαν, δεν έκανε σωστά τη δουλειά του, ενώ ακόμα κατηγόρησε την Αστυνομία ότι το κατηγορητήριο είναι υπερβολικό, μια και δε βρέθηκαν ούτε διαρρηκτικά εργαλεία, ούτε πρόκειται για εγκληματική οργάνωση και ζήτησε από την έδρα πολλές από τις κατηγορίες να αλλάξουν χαρακτήρα.

Ακόμα υποστήριξε ότι κατά τον έλεγχο της Αστυνομίας στο χώρο δε βρέθηκαν κοσμήματα, ενώ είπε ότι εκεί είχαν πρόσβαση και άλλοι.

Όσο για τον αριθμό  των κλοπών υποστήριξε ότι εκφράζει σοβαρές αμφιβολίες και σύμφωνα με τον ίδιο οι αστυνομικοί πάνω στη διαστροφή του επαγγέλματός τους «έδεσαν» όλες τις κλοπές που έγιναν εκείνο το χρονικό διάστημα.

Ο έτερος συνήγορος κάλεσε την έδρα να κλείσει εντελώς τα έγγραφα της δικογραφίας και να ακούσει μόνο τις μαρτυρίες, ενώ ζήτησε να μη ληφθεί καθόλου υπόψη  η κατάθεση του μάρτυρα- αστυνομικού. Επίσης υποστήριξε ότι τα αντικείμενα που βρέθηκαν στην αποθήκη δεν είναι κάποια τρομακτική λεία και  ζήτησε μεταξύ άλλων να αλλαχθούν οι τύποι κάποιων αδικημάτων.

Μετά τις αγορεύσεις τελικά η δίκη διεκόπη λόγω ωραρίου και θα συνεχιστεί την 1η Μαρτίου, ώστε να απαγγελθεί η απόφαση.

 

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση

Πηγή: tharrosnews
_
bloko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ