2018-02-18 00:56:13
Φωτογραφία για Handelsblatt: Ο Fitch περιμένει από το Eurogroup να ελαφρύνει φέτος το ελληνικό χρέος
Νέες προοπτικές για την ελληνική οικονομία, αλλά και προσδοκίες για την υλοποίηση από πλευράς ΕΕ των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, αντικατοπτρίζονται στην απόφαση του διεθνούς οίκους αξιολόγησης Fitch να αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο από τη βαθμίδα «-B» σε «B», με θετική πρόβλεψη για το μέλλον.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», η απόφαση του Fitch βασίζεται στην εκτίμηση πως το Eurogroup θα χορηγήσει στην Ελλάδα περαιτέρω ανακούφιση για την εξυπηρέτηση του χρέους της μέσα στο 2018.

Όπως τονίζει, μάλιστα, η ίδια πηγή, ο διεθνής οίκος αξιολόγησης «βλέπει» την Ελλάδα να βαδίζει στον σωστό δρόμο και, ως εκ τούτου, αξιολογεί πιο θετικά τη φερεγγυότητα της χώρας.

Ο οίκος Fitch αναμένει μείωση των πολιτικών κινδύνων στην Ελλάδα. Επιπλέον, τα νομοθετικά μέτρα πρέπει να λειτουργήσουν έως το 2020 και να βελτιώσουν αισθητά την κατάσταση των δημόσιων οικονομικών. Ο οργανισμός αναμένει επίσης από το Eurogroup να παράσχει στη χώρα περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους κατά τη διάρκεια του έτους.


Τη Δευτέρα (19/02) συνεδριάζει το Eurogroup για το ελληνικό ζήτημα

Η αναβάθμιση της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας έρχεται λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από την τακτική συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα (19/02/2018), οι αποφάσεις του οποίου αναμένεται να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την Ελλάδα.

Και τούτο, γιατί τη Δευτέρα αναμένεται το «πράσινο φως» από την πλευρά του προέδρου της «Ευρωομάδας», Μάριο Σεντένο, για την εκταμίευση της υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, στο πλαίσιο του κλεισίματος της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Μέχρι στιγμής, παραμένει ασαφές, εάν το Εurogroup θα εγκρίνει την εκταμίευση, καθώς δεν υπάρχει ακόμα πλήρης εικόνα για την εκπλήρωση ή όχι των τελευταίων προαπαιτούμενων. Σύμφωνα με κάποιες πηγές, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να χρειαστούν λίγες ακόμα ημέρες για την εκταμίευση, καθώς, όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για τη χρήση των κεφαλαίων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πώς κατανέμονται και πού πηγαίνουν τα χρήματα της υποδόσης

Το ποσό των 5,7 δισ. ευρώ αφορά στην κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας έως το καλοκαίρι (3,3 δισ.), το χτίσιμο του μαξιλαριού των διαθεσίμων του ελληνικού δημοσίου εν όψει της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος δανεισμού από τον επίσημο τομέα (1,9 δισ. ευρώ), ενώ 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υποβοήθηση της σταδιακής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου έως το καλοκαίρι.

Τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια», ώστε να δώσει το Eurogroup την έγκρισή του ως προς την εκταμίευση της δόσης αφορούν στο θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και στην έκδοση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Ελληνικό. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ