2018-02-18 10:15:29
Φωτογραφία για Εξοργιστικές δηλώσεις Γιλντιρίμ: Η εξόντωση των Κούρδων στη Συρία διασφαλίζει τα σύνορα του ΝΑΤΟ
«Πρόκειται για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας», δήλωσε επανειλημμένα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, αιτιολογώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον Κούρδων μαχητών στο Αφρίν της βόρειας Συρίας και τόνισε ότι η Τουρκία, υπερασπιζόμενη τα νότια σύνορά της, υπερασπίζεται ταυτόχρονα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.

«Άλλα μέλη του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, αντιθέτως, με τους τρομοκράτες», δήλωσε ο κ. Γιλντιρίμ, μιλώντας νωρίτερα σήμερα στην 54η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια και, αναφερόμενος στα γενικότερα αποτελέσματα των επιχειρήσεων των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, έκανε λόγο για σύλληψη μέχρι τώρα περισσότερων από 10.000 μελών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).

Απαντώντας σε ερώτηση του επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Γκίντερ Κριχμπάουμ σχετικά με τους δημοσιογράφους που κρατούνται σε τουρκικές φυλακές ακόμη και χωρίς να τους έχει επαγγελθεί κατηγορία, ο τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα του είναι ένα συνταγματικό κράτος δικαίου, όπως η Γερμανία και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί τους κανόνες κράτους δικαίου μιας άλλης χώρας.


«Οι άμαχοι πεθαίνουν»

Στο κύριο νοσοκομείο της πόλης του Αφρίν, οι τραυματίες συνεχίζουν να συρρέουν, καθώς μεταφέρονται από τα χωριά που σφυροκοπά η τουρκική πολεμική αεροπορία, διευκρίνισε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ένα αγοράκι με το κεφάλι του δεμένο με επιδέσμους μεταφέρθηκε από τον αδελφό του, ενώ ένας άνδρας με τραύματα στο πρόσωπο κρατάει το χέρι του, που είναι επίσης δεμένο με επιδέσμους. Άλλοι τραυματίες είναι ακρωτηριασμένοι στο χέρι ή το πόδι.

«Όλος ο κόσμος ξέρει πως οι άμαχοι πεθαίνουν», είπε ένας ηλικιωμένος στο νοσοκομείο, ο οποίος έχασε 12 μέλη της οικογένειάς του.

«Ένα παιδί 45 μηνών, ένα άλλο εννέα μηνών...», προσθέτει θρηνώντας. Το κεφάλι και τα χέρια του είναι δεμένα με επιδέσμους.

Μια τετραμελής οικογένεια έφθασε για να παραλάβει τη σορό του 80χρονου πατριάρχη της. Μια γυναίκα κλαίει με το κεφάλι της γερμένο πάνω στο φέρετρο.

Η Τουρκία αρνείται ότι στοχοθετεί τους αμάχους και υποστηρίζει πως επιτίθεται αποκλειστικά στις στρατιωτικές θέσεις της YPG.

Χθες Τρίτη ο τούρκος υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί διαβεβαίωσε ενώπιον του κοινοβουλίου πως ο στρατός και οι σύμμαχοί του σύροι αντάρτες «δεν έκαναν κακό σε κανέναν άμαχο».

Από τουρκικής πλευράς, μια 17χρονη έφηβη σκοτώθηκε σήμερα στη μεθοριακή πόλη Ρεϊχανλί από ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη βόρεια Συρία, ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης. Το κρατικό πρακτορείο Ανατολή απέδωσε την επίθεση αυτή στη YPG. Από την αρχή της τουρκικής επίθεσης, οι μεθοριακές πόλεις της Τουρκίας γίνονται τακτικά στόχοι ρουκετών, οι οποίες έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον τέσσερις ανθρώπους.

«Επιχείρηση εισβολής»

Η τουρκική επέμβαση στο Αφρίν, για την οποία γινόταν λόγος εδώ και μήνες, επισπεύσθηκε εξαιτίας της ανακοίνωσης της δημιουργίας μιας «μεθοριακής δύναμης» που περιλαμβάνει τη YPG και ανάδοχος της οποίας είναι ο υπό την Ουάσινγκτον διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός.

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του με άρθρο του που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Le Figaro.

«Αν αποδειχθεί ότι αυτή η επιχείρηση παίρνει τροπή άλλη από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνει επιχείρηση εισβολής, (τότε) καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για μας», δήλωσε ο Μακρόν.

Από τις 20 Ιανουαρίου, έχουν σκοτωθεί 85 κούρδοι μαχητές όπως και 81 αντάρτες που υποστηρίζουν την Άγκυρα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων. Εξάλλου 67 άμαχοι, μεταξύ των οποίων 20 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς στο Αφρίν, πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση.

Η Άγκυρα έχει εξάλλου ανακοινώσει πως έχει χάσει επτά στρατιώτες στη διάρκεια της επιχείρησής της.

Η επίθεση αυτή περιπλέκει περαιτέρω την αναζήτηση μιας λύσης στον πόλεμο της Συρίας, στον οποίο εμπλέκονται πολλοί τοπικοί, περιφερειακοί και διεθνείς παίκτες και ο οποίος από το 2011 έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 340.000 ανθρώπους.

Την επομένη των συνομιλιών στο Σότσι της Ρωσίας, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασαν «ικανοποίηση» για τη διεξαγωγή τους.

Ωστόσο η πρωτοβουλία κατέληξε ουσιαστικά σε δηλώσεις προθέσεων, κυρίως σε μια συμφωνία για τη δημιουργία μιας επιτροπής στην οποία θα ανατεθεί «να συντάξει ένα σχέδιο συνταγματικής μεταρρύθμισης» Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ