2018-02-18 12:00:44
Φωτογραφία για Προειδοποίηση Α/ΓΕΕΘΑ Ε. Αποστολάκη προς Τούρκο ομόλογό του: «Αν ξεπεράσετε τα όρια, θα απαντήσουμε ανάλογα»
• Σενάρια για κατάληψη εδάφους: Η επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σοβαρά. Κι αυτό περιλαμβάνει την κατάληψη μιας βραχονησίδας, μέχρι και την προσπάθεια κατάληψης κατοικημένου νησιού.

• Η προειδοποίηση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, προς τον Τούρκο ομόλογό του, στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, για τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο.

• «ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ καταλυτική στρατιωτική απάντηση. Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε την όποια παρέμβαση αποκλιμάκωσης. Άλλο 1996 κι άλλο 2018», διαμηνύει η Αθήνα.

• Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ βύθισης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος δείχνει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δισταγμό να φθάσουν στα άκρα. 

Σκληρή γραμμή στην αντιμετώπιση οποιοσδήποτε πρόκλησης των Τούρκων στα Ίμια ή αλλού στο Αιγαίο θα τηρήσει η Ελλάδα. Η απόφαση είναι οριστική, στηρίζε­ται σε εισηγήσεις στρατιωτικών, έχει το «πρά­σινο φως» της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ αλλά και του Μεγάρου Μαξίμου και συνοψί­ζεται στα εξής: «Θα υπάρξει καταλυτική στρα­τιωτική απάντηση. Αυτή τη φορά δεν θα περιμένουμε την όποια παρέμβαση αποκλιμάκωσης. Άλλο 1996 κι άλλο 2018».


Η σκληρή ελληνική γραμμή έχει «περάσει» πρώτα απ' όλα στην αμερικανική πλευρά, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις προθέσεις της Αθήνας ένα 24ωρο μετά την ιτα­μή τουρκική πρόκληση στα Ίμια κι ένα 24ωρο πριν ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Ρεξ Τίλερσον και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάϊατ βρεθούν στην Άγκυρα. Οι ελληνικές προθέσεις για τη διαχείριση της τουρκικής προκλητικότη­τας «ζυγίστηκαν» από υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής πρεσβείας οι οποί­οι συναντήθηκαν με ανώτατους αξιωματικούς που υπηρετούν σε καίριες επιχειρησιακές θέσεις στο ΥΠΕΘΑ. Η απάντηση που πήραν ήταν πανομοιότυπη: «Άλλο 1996 κι άλλο 2018». Αυτό το μήνυμα έχει σταλεί στην Τουρκία και με άμεσο τρόπο. Στην τελευταία συνάντηση που είχε ο Α/ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης με τον Τούρκο Αρχηγό Χουλουσί Ακάρ, δεν «μάσησε» τα λόγια του. «Αν ξεπεράσετε τα όρια, θα απαντήσουμε ανάλογα», ήταν το νόημα αυτών που του είπε και αναμένεται να του επαναλάβει στην επό­μενη συνάντησή τους που δεν θα αργήσει, απ' ό,τι λέ­νε οι πληροφορίες.

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις των στρατιωτικών για τις προθέσεις της Τουρκίας;

• Κοινή πεποίθηση είναι πως «το καθεστώς Ερντογάν δεν πρόκειται να σταματήσει την κλιμάκωση στα ελληνοτουρκικά. Εξηγούν πως αυτό οφείλεται στην άσχημη πορεία που έχουν πάρει οι επιχειρή­σεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμε­ων στη βόρεια Συρία. Οι απώλει­ες μεγαλώνουν και αποτέλεσμα δεν υπάρχει.

• Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, από την πρώτη ημέρα της τουρκικής εισβολής στη βόρεια Συρία, ήταν πο­λύ ανήσυχοι και έλε­γαν πως «αν τα πράγ­ματα δεν πάνε καλά για την Τουρκία, το μόνο που απομένει στον Ερντογάν είναι να κάνει "προβολή ισχύος" στο Αιγαίο». Δυστυχώς μάλλον δικαιώνονται.

• Ο Ερντογάν πιθανότατα αναζητεί «μια νί­κη» στο Αιγαίο, μόνο και μόνο για να την πα­ρουσιάσει ως απόδειξη της τουρκικής ισχύος στην κοινή γνώμη, που έχει αρχίσει να ανησυχεί για τη Συρία και να κλονίζεται από τις κατη­γορίες της αντιπολίτευσης κατά του Ερντογάν για «υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά».

• Η προσπάθεια βύθισης του σκάφους του Λιμενικού Σώματος δείχνει ότι οι Τούρκοι δεν έχουν κανένα δισταγμό να φθάσουν στα άκρα. 

Ποια είναι η αποτρεπτική τακτική που έχει εισηγηθεί η στρατιωτική ηγεσία;

• Καμία κλιμάκωση της έντασης από την πλευ­ρά μας.

• Καμία επιθετική κίνηση που θα δώσει στην Τουρκία τη «νομιμοφανή αφορμή» για να προ­χωρήσει σε ανεξέλεγκτη κλιμάκωση στο Αιγαίο.

• Ακαριαία απάντηση σε οποιαδήποτε επιθε­τική ενέργεια των Τούρκων.

Τι ανησυχεί περισσότερο την ελληνική στρα­τιωτική ηγεσία;

• Οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ δεν αποκλείουν καμία ακραία κίνηση από τους Τούρκους.

• Η επιχείρηση κατάληψης ελληνικού εδάφους είναι ένα από τα σενάρια που εξετάζονται σο­βαρά. Κι αυτό περιλαμβάνει την κατάληψη μιας βραχονησίδας μέχρι και την προσπάθεια κα­τάληψης κατοικημένου νησιού. Το μυαλό όλων πάει στο Καστελόριζο, το οποίο όμως είναι «θωρακισμένο» σε έδαφος θάλασσα και αέρα.

Και μόνο το γεγονός ότι έχουμε φτάσει στην εξέταση τέτοιων σεναρίων είναι άκρως ανησυ­χητικό. Στο ΓΕΕΘΑ εκτιμούν ότι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος αποτροπής της Τουρκίας εί­ναι να συνειδητοποιήσει πως οι απώλειες που θα έχει θα είναι πολύ μεγαλύτερες από τα επικοινωνιακά και τα άλλα κέρδη που επιδιώκει.

Στο ΓΕΕΘΑ δεν επικεντρώνονται μόνο στα Ίμια. Πιστεύουν ότι η εκδήλωση μιας επιθετι­κής τουρκικής ενέργειας μπορεί να γίνει σε πολ­λά σημεία του Αιγαίου. Ένα από αυτά είναι, για παράδειγμα, το νησί Παναγιά, που βρίσκεται πολύ κοντά στις Οινούσσες.

Πως έγινε ο εμβολισμός του σκάφους

Προμελετημένο και σχεδιασμένο ήταν το επει­σόδιο με τον εμβολισμό του σκάφους του Λι­μενικού Σώματος από το σκάφος της τουρκι­κής ακτοφυλακής «UMUT». Ο τρόπος που κι­νήθηκε στην περιοχή το αποδεικνύει χωρίς κα­μία αμφιβολία.

Το τουρκικό πλοίο είχε αποχωρήσει από την περιοχή και είχε πλεύσει στην Κάλυμνο, όπου παραβίασε τα χωρικά ύδατα. Από εκεί επέστρε­ψε στα τουρκικά χωρικά ύδατα, νότια των Ιμίων, πλέοντας στην οριογραμμή. Στις 23:40 της Δευτέρας άλλαξε ξαφνικά πορεία και έπλευσε στα Ίμια, όπου και εμβόλισε το ελληνικό σκάφος που έπλεε ανατολικά των βραχο­νησίδων.

Το πλήρωμα του ελληνικού σκάφους αιφνιδιάστηκε από την απρόβλεπτη επιθετική κίνηση.

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ[email protected]

(REAL NEWS-17/02/2018 - [Μετατροπή σε κείμενο: staratalogia.blogspot.gr])

__________________

Υ.Γ.: Το παρόν άρθρο δημιουργήθηκε σε μορφή κειμένου (με κόπο και σε βάρος της πρεσβυωπίας μας) από το ιστολόγιο μας, όπως συμβαίνει ΠΑΝΤΑ σε άρθρα εφημερίδων ή περιοδικών. Παρακαλούνται όποια «μεγάλα» site ή blog ή διάφορες ενώσεις τα αναδημοσιεύουν να βάζουν την πηγή του ιστολογίου μας ώστε να τηρείται η στοιχειώδης δεοντολογία! Οι αναρτήσεις στο ιστολόγιο μας δεν αποτελούν θέση ή άποψη δική μας άλλα Πολιτών και Blogger. Επίσης δημοσιεύονται άρθρα εφημερίδων και περιοδικών. Ιδιαίτερα άρθρα που αφορούν τις Ένοπλες Δυνάμεις - Σώματα Ασφαλείας και τους Αποστράτους των. Για τα άρθρα που αναδημοσιεύονται εδώ με πήγη, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο την ιστοσελίδα.
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ