2018-02-18 20:09:16
Φωτογραφία για Λετονία: Συνέλαβαν για διαφθορά τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
Η υπηρεσία καταπολέμησης της διαφθοράς έθεσε υπό κράτηση τον Ίλμαρς Ρίμσεβικς – Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο από την ΕΚΤ, όπου είναι μέλος από το 2014

Τον επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Λετονίας Ίλμαρς Ρίμσεβικς συνέλαβαν αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πρόληψης και Καταπολέμησης της Διαφθοράς (KNAB) της Λετονίας, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Η ανακοίνωση εστάλη από το γραφείο του πρωθυπουργού, Μάρις Κουσίνσκις στο πρακτορείο Reuters.

 

Το Σάββατο, η δημόσια τηλεόραση της Λετονίας μετέδωσε ότι η υπηρεσία κατά της διαφθοράς έκανε έρευνες στο σπίτι και το γραφείο του διοικητή. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Κεντρική Τράπεζα λειτουργεί κανονικά. 

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει σχόλιο από το υπουργείο Οικονομικών και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, της οποίας ο Ρίμσεβικς είναι μέλος από το 2014.

Η Κεντρική Τράπεζα της Λετονίας είναι ανεξάρτητος θεσμός και ο Ρίμσεβικς είναι επικεφαλής της από το 2001.


Ανακρίθηκε για επτά ώρες 

Ο Ρίμσεβικς ανακρίθηκε για επτά ώρες στα γραφεία της υπηρεσίας. Το βράδυ οδηγήθηκε σε άλλο σημείο, παρουσία του δικηγόρου του, Σαουλβέντις Βάρπινς και στελεχών της Υπηρεσίας, όπως ανέφερε ένας δημοσιογράφος του βαλτικού ειδησεογραφικού πρακτορείου BNS που παρακολουθούσε τις εξελίξεις κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει σχόλιο για την υπόθεση από την υπηρεσία. Η εκπρόσωπός της, Λάουρα Ντούσα, είπε ότι θα εκδοθεί μια ανακοίνωση αργότερα. Δεν έχει διευκρινιστεί από καμία πηγή για ποιο αδίκημα κατηγορείται ο κεντρικός τραπεζίτης.

Έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού 

Αύριο θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της Λετονίας. Ο πρόεδρος της χώρας, Ράιμοντς Βεγιόνις ανακοίνωσε μέσω twitter  ότι θα συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας για να συζητήσει την κατάσταση στον τραπεζικό τομέα» , χωρίς να διευκρινίσει το πότε θα γίνει αυτό.

Η υπουργός Οικονομικών Ντάνα Ράιζνιτσε-Οζόλα κάλεσε τον Ρίμσεβικς να παραιτηθεί από το αξίωμά του. «Δεδομένου ότι ο κεντρικός τραπεζίτης είναι σύμβολο για κάθε χώρα, πιστεύω ότι θα ήταν λογικό αυτή τη στιγμή και τουλάχιστον για όσο διαρκεί η έρευνα, να παραιτηθεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ